Weather

Солодке без шкоди: який шоколад дійсно корисний для здоров'я

новини / Здоров'я
559
0
Солодке без шкоди: який шоколад дійсно корисний для здоров'я


Шоколад - улюблені ласощі багатьох, але за красивою обгорткою може ховатися небезпека. Як обрати дійсно якісний та безпечний шоколад серед сотень варіантів на полицях супермаркетів?

Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).



Який мінімальний відсоток какао має бути в шоколаді

За словами експерта, мінімум складає близько 70% какао. Саме з цього рівня концентрації в шоколаді достатньо флавоноїдів - потужних антиоксидантів, що підтримують здоровʼя серцево-судинної системи та зменшують запалення.

85% какао - містить більше флавоноїдів, менше цукру. Тоді як 99% какао - майже без цукру, але такий шоколад дуже гіркий, може бути менш прийнятним за смаком.

Як часто можна їсти чорний шоколад

Рекомендовано 20-30 г чорного шоколаду (85%) 2-4 рази на тиждень.

Дослідження показало, що вживання шоколаду (85%) протягом 3 тижнів:

зменшило негативні емоції

підвищило різноманіття кишкової мікробіоти

покращило психоемоційний стан

Які інгредієнти повинні бути

Варто шукати шоколад з такими інгредієнтами:

какао-маса, какао-масло

тростинний цукор (у помірній кількості)

натуральна ваніль або екстракт ванілі

Категорично небажані такі складові:

пальмова олія або гідрогенізовані жири - можуть впливати на ліпідний профіль

ванілін (штучний ароматизатор) - часто використовується замість справжньої ванілі

емульгатори (Е476 - полігліцерол полірицинолеат) - досі досліджується безпечність довгострокового вживання

мальтодекстрин, сироп глюкози - мають високий глікемічний індекс

Експерт пояснила, що відсоток какао - це сума какао-маси та какао-масла, але він не гарантує низький вміст цукру. У деяких шоколадах 70% какао, але цукор іде першим у складі, що означає, що його більше за інші інгредієнти

Хороший варіант - не більше 20-25 г цукру на 100 г продукту. Ідеально, якщо цукор - третій або нижче у складі.

Чи варто купувати шоколад із підсолоджувачами

Підсолоджувачі можуть бути доречними, якщо ви уникаєте цукру (діабет, інсулінорезистентність, худнете). Або ж обираєте продукти, в якому є підсолоджувачі, такі як еритрит, стевія або алулоза.

Не рекомендується аспартам та сукралоза - через суперечливі дані щодо метаболічного впливу.

Безпечні та шкідливі добавки в шоколаді

Рекомендовані такі добавки:

горіхи (мигдаль, волоські, фундук) - джерело Омега-3, білка, клітковини

сублімовані ягоди - антиоксиданти, поліфеноли

какао-крупка (nibs) - додатковий заряд флавоноїдів

Варто уникати шоколаду з такими добавками:

карамель, печиво, трюфельні начинки, маршмелоу - містять дуже багато цукру, транжирів та штучних домішок

цукати в сиропі - часто містять глюкозно-фруктозний сироп

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують