
Вишня не лише додає кольору і смаку до сезонних страв, але й доволі корисна для здоров’я. Як впливає цей продукт на організм і як краще його вживати, порталу MarthaStewart розповіли зареєстровані дієтологи.
Про це пише УНІАН.
Вишні - це кісточкові фрукти, як і персики, сливи. Об’єднує їх те, що плоди мають неїстівні кісточки. Існує два основні сорти вишні: солодка і терпка, також відома як кисла.
Видання зазначає, що вживання вишні має багато переваг для організму.
1. Підтримує режим сну
Вишні, особливо кислі, є природним джерелом мелатоніну, каже зареєстрована дієтологиня Даніела Новотні. Мелатонін - це гормон, який регулює режим сну, допомагаючи заснути вночі.
Було встановлено, що терпкий вишневий сік покращує "тривалість і якість сну, особливо у тих, хто бореться з безсонням", повідомив лікар-дієтолог Емі Кон.
2. Зменшує ризик хвороб
Вишні є чудовим джерелом антиоксидантів - сполук, які борються із запаленням і окисним стресом в організмі. Саме тривале запалення та окислювальний стрес можуть пошкодити здорові клітини, збільшивши ризик хронічних захворювань. За словами Новотні, у вишні основними антиоксидантами є антоціани та вітамін С.
3. Покращує травлення
Завдяки високому вмісту клітковини вишня вважається одним із найкращих продуктів для травлення.
Як стверджує Новотні, клітковина корисна для регулювання дефекації, що допомагає запобігти закрепам. Вона також сприяє здоровому мікробіому - ключовому компоненту здорового травлення.
4. Корисна для серця
Ще одна перевага вишні – її позитивний вплив на серце. Як ствержує Новотні, клітковина фруктів знижує рівень ЛПНЩ ("поганого") холестерину у крові. ЛПНЩ збільшує ризик серцевих захворювань, блокуючи кровоносні судини та перешкоджаючи належному кровотоку, тому його важливо контролювати.
Антиоксиданти у вишні знижують ризик серцевих захворювань, зменшуючи запалення та окислювальний стрес.
5. Підтримує імунну функцію
Вживання вишні піде на користь вашій імунній системі. У цьому заслуга вітаміну С - потужному антиоксиданту, який, за словами Кон, захистить ваші клітини та збереже ваше тіло здоровим. Також вітамін С необхідний для виробленні білих кров’яних тілець, які беруть участь у боротьбі з інфекціями, зазначила Новотні.
Як вибрати вишні
Як пояснив шеф-кухар, викладач кондитерського мистецтва в Інституті кулінарної освіти в Нью-Йорку Кірін Болдуїн, якісні вишні злегка м’які на дотик і мають колір від яскраво-червоного до темно-червоного. За його словами, важливо звертати увагу на коричневі плями або пошкоджену шкіру на плодах - вони можуть свідчити про те, що вишні несвіжі.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram