
Якщо ви робите запас яєць, важливо знати, скільки часу вони залишатимуться свіжими. Експертка із харчової безпеки Закарі Картрайт розповіла все, що потрібно знати про зберігання яєць і безпечне їх споживання.
Про це пише УНІАН з посиланням на Cnet.
Скільки часу можна зберігати яйця в холодильнику
За даними Міністерства сільського господарства США, яйця залишаються придатними до споживання протягом 3-5 тижнів, якщо вони зберігаються в холодильнику. Вони можуть бути безпечними навіть на 1–2 тижні довше, якщо їх зберігати при низькій температурі.
Щоб яйця залишалися свіжими якомога довше, Картрайт радить тримати їх в упаковці гострим кінцем донизу: це допоможе зберегти надовше повітряну камеру у верхній частині яйця, що уповільнює втрату вологи та утримує жовток у центрі. Також яйця потрібно зберігати в найхолоднішій частині холодильника, а не у дверцятах, де температура часто змінюється.
Щодо варених яєць, то вони залишаються придатними не більше як тиждень при зберіганні в холодильнику.
Якщо ви орієнтуєтеся на дата придатності на упаковці, то фахівчиня стверджує, що яйця можуть залишатися придатними на 1-2 тижні довше після зазначеної дати, якщо вони правильно зберігалися.
З часом якість яєць змінюється: білок стає рідшим, а жовток менш пружним. Утім, зазначається, навіть такі яйця безпечні для вживання.
Як перевірити, чи яйце свіже
Якщо ви хочете дізнатися, чи свіже яйце, перш ніж його розбити, експертка радить провести "тест на плавучість":
1. Налийте велику склянку холодної води.
2. Обережно занурте яйце у воду.
3. Якщо яйце тоне і лягає на бік - воно свіже.
4. Якщо яйце тоне, але стоїть вертикально - воно ще придатне до споживання, але його слід використати якнайшвидше.
5. Якщо яйце плаває на поверхні - воно зіпсоване, і його треба викинути.
"Цей тест працює, тому що з часом повітря накопичується всередині яйця, роблячи його більш плавучим", - пояснила Картрайт.
Також вона рекомендує звертайте увагу на запах яйця при розбитті. Якщо він різкий сірководневий або білок і жовток мають підозріле забарвлення - рожевий, зелений або перламутровий відтінок, це може свідчити про наявність небезпечних бактерій.
Чи можна заморожувати яйця
Яйця можна заморожувати, але не в шкаралупі. Картрайт навела два способи, як це робити правильно. Перший спосіб – це розбити яйця, з’єднати їх і збити, а тоді заморозити. Другий спосіб - заморозити білки і жовтки окремо. Замороженими яйця можуть зберігатися до одного року, каже експертка.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram