
Покращити травлення, підвищити імунітет і освіжитися можна за допомогою корисного "зеленого" смузі. Його можна легко приготувати вдома з простих інгредієнтів.
Про це повідомляє американський дієтолог Меган Россі.
Який смузі корисний для кишківника
За її словами, варто віддавати перевагу зелені з цільних продуктів, а не порошкоподібним добавкам, припускаючи, що корисні речовини, такі як клітковина та поліфеноли, що входять до складу цих напоїв, часто пошкоджуються під час обробки.
"Якщо ви хочете живити свій кишківник і заощадити гроші, замініть порошки на справжню, цільну зелень", - зазначила вона.
Доктор Россі також поділилася своїм рецептом "зеленого" смузі, які надзвичайно корисний для кишківника.
Інгредієнти (на дві порції):
1 великий огірок (приблизно 270 г)
50 г листя шпинату
1/2 авокадо
10 г свіжого імбиру
2 палички селери (приблизно 100 г)
1 яблуко
1 ківі (включно зі шкіркою)
2 чайні ложки насіння чіа
250 мл води
Спосіб приготування
Додайте всі інгредієнти в блендер і збивайте протягом 2 хвилин до однорідності.
Вона додала, що ви можете замінити селеру додатковим огірком і замінити яблуко на один банан, якщо у вас здуття живота.
Можна зменшити здуття живота, вживаючи продукти з високим вмістом клітковини, випиваючи багато води та регулярно займаючись спортом. Якщо ви відчуваєте здуття живота, також не рекомендується вживати багато газованих напоїв або їсти багато гострої, жирної або солодкої їжі.
У деяких випадках здуття живота може бути викликане харчовою нестерпністю, целіакією або синдромом подразненого кишківника.
Які продукти корисні для кишківника
Листова зелень
Листова зелень, така як шпинат або капуста, є чудовим джерелом клітковини, а також таких поживних речовин, як фолієва кислота, вітамін С, К і А. Дослідження показують, що листова зелень також містить певний тип цукру, який сприяє росту здорових кишкових бактерій.
Споживання великої кількості клітковини та листової зелені дозволяє розвинути ідеальний кишковий мікробіом.
Фрукти з низьким вмістом фруктози
Якщо ви схильні до здуття живота, варто зменшити споживання фруктози. Деякі фрукти, такі як яблука, груші та манго, містять багато фруктози.
З іншого боку, ягоди та цитрусові, такі як апельсини та грейпфрути, містять менше фруктози, тому вони легше переносяться та рідше викликають здуття. Банани - ще один фрукт з низьким вмістом фруктози, багатий на клітковину та містить інулін, речовину, яка стимулює ріст корисних бактерій у кишківнику.
Цільні зерна
Для оптимальної робити кишківника необхідно споживати 25 грамів клітковини щодня.
Порівняно з рафінованими вуглеводами, такими як білий хліб і макаронні вироби, цільні зерна містять багато клітковини, а також додають поживні речовини, такі як омега-3 жирні кислоти. Коли кишкові бактерії ферментують клітковину, вони виробляють коротколанцюгові жирні кислоти. Ці молекули сприяють належному функціонуванню клітин товстої кишки, де живе 70 відсотків імунних клітин.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram