Броколі містить багато вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів. Користь капусти полягає в тому, що вона допомагає зменшити запалення, підтримує стабільний рівень цукру в крові та зміцнює імунну систему, пише NV.
Броколі — це зелений овоч, який віддалено нагадує мініатюрне дерево. Він належить до видів рослин, відомих як Brassica oleracea. Вона тісно пов’язана з білокачанною, брюссельською, кале та цвітною капустою, популярними рослинами, які разом називаються хрестоцвітими овочами. Розповідаємо про те, чим корисна броколі, як її найкраще додати в раціон та чи може вона бути шкідливою для здоров’я.
1. Корисна для профілактики діабету
Головна перевага броколі полягає в її здатності контролювати рівень цукру в крові. Це особливо важливо для людей із переддіабетом або діабетом. Броколі є ідеальним вибором завдяки своєму низькому вмісту вуглеводів та високому вмісту клітковини, що допомагає сповільнити травлення та мінімізувати вплив на рівень цукру в крові. Один із ключових компонентів броколі, сульфорафан, сприяє зниженню рівня цукру в крові та покращує чутливість до інсуліну. Крім того, вживання броколі допомагає запобігти зневодненню, яке може виникнути через підвищений рівень цукру в крові.
2. Багата на вітаміни та корисні мікроелементи
Броколі є одним з найпопулярніших овочів сімейства хрестоцвітих, і не дарма. Цей овоч із м’яким смаком багатий такими основними поживними речовинами, як магній, калій, вітамін В6 і вітамін С, які відіграють важливу роль в організмі, а також і фолієвою кислотою, яка бере участь у синтезі ДНК, діленні клітин і дозріванні еритроцитів. Узимку організм потребує більше вітамінів і мінералів для захисту від застуд і вірусів, тому овочі та фрукти — необхідний складник вашої трапези.
3. Корисна для профілактики інсультів
Вчені з Сіднейського університету в Австралії виявили, що хімічна речовина, яка природно міститься в броколі, може мати потенціал у запобіганні та лікуванні тромбів, що спричиняють інсульти. Ці висновки відкривають нові горизонти в боротьбі з другою за значимістю причиною смерті у світі.
Хоча дослідження перебуває на ранній стадії, його результати запевняють. Вони вказують на те, що підвищене споживання броколі може допомогти знизити ризик інсультів. Учені мають намір продовжувати дослідження, щоб зрозуміти, як сполуки броколі можуть впливати на хворобливі процеси в організмі.
4. Корисна для здоров’я кишківника
Також в броколі багато клітковини, що гарантує швидке насичення. Важливо, що у броколі клітковина різних видів — целюлоза, пектин, лігнін. Всі вони допомагають боротися із закрепами, полегшують роботу кишківника і захищають його від онкологічних захворювань.
5. Корисна для нормалізації кров’яного тиску
Згідно з науковими дослідженнями, з'ївши пару яблук (і суцвіть броколі, огірків, бананів або зеленої квасолі), можна не звертатися до лікаря, особливо для людей із високим кров’яним тиском, які мають ризик серцевих та ниркових захворювань.
6. Корисна для профілактики хронічного запалення
Вміст антиоксидантів у броколі може бути однією з головних переваг броколі для здоров’я людини. Антиоксиданти — це молекули, які пригнічують або нейтралізують пошкодження клітин, спричинені вільними радикалами. Це може призвести до зменшення запалення та загального захисного ефекту для здоров’я. Броколі має високий рівень глюкорафаніну — сполуки, яка під час травлення перетворюється на потужний антиоксидант під назвою сульфорафан. Дослідження в пробірці та на тваринах показують, що сульфорафан може мати численні переваги для здоров’я, включаючи зниження рівня цукру в крові, холестерину, оксидативного стресу та розвитку хронічних захворювань. Однак для розуміння його ролі в організмі людини потрібні додаткові дослідження. Броколі також містить вимірну кількість антиоксидантів лютеїну та зеаксантину, які можуть запобігати окислювальному стресу та пошкодженню клітин в очах.
7. Корисна для профілактики деяких видів раку
Хрестоцвіті овочі, такі як броколі, містять різні біологічно активні сполуки, які можуть зменшити пошкодження клітин, спричинені певними хронічними захворюваннями. Кілька невеликих досліджень показали, що вживання хрестоцвітних овочів може захистити від певних видів раку. Зрештою, необхідно провести більше досліджень на людях, щоб визначити зв’язок між хрестоцвітними овочами та профілактикою раку.
8. Броколі легко додати в раціон
Броколі доступна й універсальна в приготуванні. Її можна варити, запікати, додавати в салати, супи та безліч інших страв. Тож не соромтеся додати цей корисний овоч у свій щоденний раціон — він принесе вашому здоров’ю багато користі.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram