RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівецький лікар відновлює раритетні автомобілі

У чернівецького лікаря-ендоскопіста обласного діагностичного центру Сергія Бобика є три "Волги" ГАЗ-21: сіро-голубого, чорного та білого кольорів. На таких колись їздили перші секретарі обкомів партії.

Ми зустрілися із Сергієм на виставці ретроавтомобілів. Біля його "Волг" відвідувачі фотографувалися цілими сім’ями, дітям хотілося посидіти у просторому салоні та покрутити кермом.

"Молоді водії кажуть, якби зараз випускали такі машини із сучасною комплектацією, то на них був би великий попит, – говорить колекціонер. – Будь-яка людина, яка розуміється на "Волгах", скаже, що модель ГАЗ-21 найгарніша. Це справжній витвір мистецтва. За престижністю цей автомобіль був на другому місці після "Чайки".

"Я виріс у "Волзі", тому знаю кожен болтик"
"Волгою" Сергій захопився ще в дитинстві. "Ось на цій сіро-голубій "Волзі" їздив колись мій батько Василь Сергійович, – показує чоловік. – Це була єдина машина за все його життя. Він працював головним лікарем Магалянської амбулаторії. У нас взагалі династія медиків: мама з татом, брат, сестра, я, моя дружина. Батько придбав цю "Волгу" на мій день народження у 1972 році. Вона була випущена 1966-го. На той час це був дуже престижний автомобіль. Я їздив на ньому ще з раннього дитинства. Батько садив мене малого на коліна, і я крутив кермо, переключав передачі, а він тиснув на педалі. А коли я вже зміг діставати до педалей, то їздив сам. Отож можна сказати, що стаж водіння у мене почався з пелюшок (сміється – авт.). Я виріс у цій машині, тому знаю кожен болтик".

– На "Волзі" можна перевозити великий обсяг вантажів без проблеми для конструкції автомобіля. Це така працьовита конячка! – запевнив колекціонер. – Батько обновлював машину кожних п’ять років. Він робив, а я дивився. А потім вже я робив, а він спостерігав і давав поради. Хороша реставрація займає в середньому два роки життя. Адже розбираєш усе повністю і відновлюєш в оригіналі. Запчастини збираю по всьому західному регіону. Знаходжу їх у дідусів на горищах та в підвалах. Інколи старі "Волги" здають на металобрух, і мені про це повідомляють знайомі приймальники. Щоб розпочати реставрацію машини, потрібно спершу знайти всі необхідні деталі та запчастини. Якщо чогось не вистачає, немає змісту починати роботу, бо потім зупинишся на невизначений термін. Або доведеться платити дуже великі гроші за запчастини в Інтернеті.

"Задоволення вимагає багато часу і грошей"
Другу "Волгу" чорного кольору Сергій придбав на кордоні з Молдовою. "Мені зателефонував чоловік і повідомив, що є запчастини до "Волги". Я приїхав, а мені запропонували автомобіль. Коли побачив його, одразу ж вирішив, що візьму, – пригадує Сергій. – Сам доводив машину до пуття. А в гаражі стоїть ще біла "Волга", яку зараз реставрую. Купив її у Новоселиці. Щодня після роботи йду в гараж і працюю до ночі. Пропадаю там у вихідні та свята. Дружина мене розуміє, бо бачить, як ця машина виглядала спочатку і якою я її зробив. Тому знає, де я і чим зайнятий. Значну частину заробітку витрачаю на своє захоплення. Воно справді вимагає багато часу і грошей".

Для Сергія це не просто автомобіль, який їздить. "Це машина – для душі, – запевняє. – Я їздив на батьківській "Волзі" по всій Буковині, в сусідні області. Вона бере 15-20 літрів бензину на 100 кілометрів. Без проблем їде зі швидкістю 100-120 кілометрів за годину. Часто обганяв на трасі круті іномарки. Водії показували мені палець вгору, мовляв "Ти молодець, чувак!". У такі хвилини отримую море задоволення і дуже пишаюся своїм ретроавтомобілем. Мене часто замовляють на весілля возити наречених. Беру участь у різних виставках і парадах. Інколи виїжджаємо на природу. У "Волзі" може вміститися п’ятеро-шестеро пасажирів. Хоча коли я навчався у медінституті, то з 11 хлопцями їздив відпочивати на озеро (сміється, – авт.)".

– Коли приїжджаю в Клішківці, звідки родом мої батьки, люди запитують: "Це машина твого тата?". І дивуються, що вона так добре збереглася, – каже Сергій. – Таких "Волг" залишилося досить мало. Останніми роками ними дедалі більше цікавляться. Та з кожним роком все важче дістати запчастини. До мене часто підходять водії і запитують: "Скільки дати тобі грошей, щоб ти зробив мені таку машину, як твоя?". Я відповідаю: "Ви стільки не дасте". Пропонують продати мої "Волги". Але я не можу цього зробити, бо вже зріднився з ними. Це як відірвати щось від серця.

Цікавинки
*"Волга" ГАЗ-21 була найпопулярнішим автомобілем в СРСР у 1960-70-х роках. Для неї була розроблена перша в Союзі автоматична коробка передач.
*На міжнародній виставці у Брюселі 1958 року ця модель отримала гран-прі.
* Всього з 1956 по 1970 роки було випущено 638875 "Волг" ГАЗ-21.
* "Волгу" ГАЗ-21 експортували в Бельгію, Фінляндію, Австрію, Голландію, Норвегію, Швецію, Індонезію, Грецію, Кіпр, Англію, США.
Редактор: vitaliy
16-05-2015, 13:09
Коментарів 0 Переглядів 2 480

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!