RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Уродженка Чернівців організувала з Канади приїзд спеціалістів для протезування бійців АТО

Уродженка Чернівців Антоніна Кумка, яка вже дев’ять років проживає у Канаді та працює вчителем математики, організувала приїзд до Києва іноземних фахівців, які проводить складне протезування бійців АТО.

Про це повідомляє видання "Факти".

директор столичной протезно-ортопедической мастерской "Ортотех-Сервис" Александр Стеценко

- Антоніна Кумка, уродженка Чернівців, вже дев'ять років живе в Канаді і працює викладачем математики, - розповідає директор київської протезно-ортопедичної майстерні "Ортотех-Сервіс" Олександр Стеценко. - Під час Майдану вона активно підтримувала мітингувальників, збираючи і передаючи їм допомогу. Кілька місяців тому Антоніна привезла у військовий госпіталь двісті електронних книжок. Роздаючи їх, жінка познайомилася з пораненими бійцями, почула їхні прохання допомогти з протезуванням. Так виникла ідея "Проекту підтримки протезування в Україні".

Уродженка Чернівців організувала з Канади приїзд спеціалістів для протезування бійців АТО


- Щоб провести протезування за кордоном, людині, що залишився без обох ніг, потрібно витратити не менше сімдесяти тисяч доларів, - каже Антоніна Кумка. - Ми підрахували: якщо все робити в Україні, протезування обійдеться набагато дешевше. Але для цього фахівцям не вистачає досвіду. Спілкуючись з пораненими, я дізналася про майстерні "Ортотех-Сервіс", яка виготовляє найбільш якісні протези. Як з'ясувалося, штучні нижні кінцівки тут освоїли на досить високому рівні, а ось руки швидше косметичні, ніж функціональні. А адже постраждалим бійцям потрібні як раз "розумні руки", які дозволять їм обходитися без додаткової допомоги. Такі сучасні протези виконують 24 руху.

Ось уже десять днів у Києві працюють протезисти, фізіотерапевти, реабілітологи з Канади і США. Вони практично не виходять з майстерні "Ортотех-сервіс", оглядаючи поранених бійців, підганяючи їх протези, консультуючи тих, кому кінцівку тільки будуть робити.

- Спілкуючись з українськими фахівцями, я з'ясувала: пацієнтам робили протез, показували, як ним користуватися, і відправляли додому, - продовжує Антоніна. - І вже від завзятості людини залежало, наскільки добре він навчиться ним користуватися. У той же час в Канаді фізіотерапевти вважають, що ефективність протезування безпосередньо залежить саме від того, як пацієнта навчать користуватися пристосуванням в реабілітаційному центрі, наскільки добре він натренує м'яза. Для цього необхідна тривала робота під контролем фахівців.

- До приїзду групи зарубіжних протезистів ми відібрали п'ятьох найбільш складних пацієнтів, - додає Олександр Стеценко. - Наприклад, немає обох рук або руки і ноги з одного боку, коли не залишилося навіть стегна. У таких ситуаціях протезист повинен проявити всю свою майстерність, щоб допомогти пацієнту. На базі нашого центру у зарубіжних колег нині навчаються фахівці зі Львова, Києва, Харкова та Дніпропетровська. Повернувшись у свої клініки, вони зможуть поділитися отриманими знаннями з іншими майстрами. Також ми влаштували велику зустріч іноземних фахівців із співробітниками київського протезного заводу. Це було дуже корисно.

- Усі, хто висловив бажання попрацювати в рамках проекту, роблять це безкоштовно. Підтримали нас і багато компаній, завдяки чому вдалося істотно скоротити вартість протезів. Одна організація зробила знижку на комплектуючі для штучних рук і ніг, інша надала їх безкоштовно. Міністерство соціальної політики України взяло на себе оплату тих складових, які можна виготовити у вас. Наші витрати - переліт, проживання - оплачують Канадсько-українська фундація, "Світовий реабілітаційний фонд" (США) і компанія відомого в Канаді мецената українського походження Джима Темерті. Звичайно ж, допомагають і прості люди, роблячи пожертви, влаштовуючи акції зі збору коштів для поранених бійців.

- В даний момент в програмі протезування числиться 21 осіб, вісім з них вже активно користуються найсучаснішими протезами, - додає Олександр Стеценко. - Зараз ми чекаємо чергову поставку дорогих електронних вузлів для наступних пацієнтів. Також наша майстерня бере на себе сервісне обслуговування протезів. Тобто будемо бачитися з хлопцями достатньо часто. Адже перший рік культя зменшується, обжимается, через що культепріемнік доводиться підганяти під потрібні розміри. Будемо бачити, наскільки добре хлопцям вдається навчитися користуватися протезами. Канадські та американські майстри обіцяють приїхати до нас ще не раз, щоб і ми навчилися всім тонкощам протезування найскладніших постраждалих.
Редактор: Микола Кобилюк
12-05-2015, 18:55
Коментарів 0 Переглядів 2 511

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.