RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Квасолю з Буковини купують в Європі та Азії

Сільськогосподарське підприємство "Дністрові зорі" взялося активно вирощувати квасолю й не прогадало.

"Ми маємо п’ять тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, – розповідає Василь Телешман, директор товариства "Дністрові зорі" агрохолдингу "Сварог", що на Кельменеччині. – Найбільшу площу, а це 1100 гектарів, у нас займає пшениця. Наші угіддя знаходяться на території семи сіл – Дністрівки, Лівинців, Вартиківців, Бурдюга, Росошан, Берново та Комарово. У кожному з них земля різної родючості, із чого й виходимо, плануючи вирощування тих чи інших культур. Техніка скупчена в Лівинцях, де знаходиться машинно-тракторна станція. Це сучасні трактори, комбайни, сівалки. Є техніка, яка може одночасно вносити в грунт відразу два різні види добрив.

Василь Телешман майже все життя віддав сільському господарству: закінчив агрономічний факультет Кам’янець-Подільського сільгоспінституту, працював агрономом у колгоспах, очолював районне управління сільського господарства. А з 2008 року – директор ТзОВ "Дністрові зорі". Каже, що різного надивився за свій вік, але найважче працювати сьогодні, бо не має стабільності. Але незважаючи на це, колектив господарства стабільно добивається високих врожаїв, а середня зарплата тут становить до 3000 гривень на місяць. Це найбільше й найефективніше агроформування на Кельменеччині.

– Крім пшениці та сої, ми вже другий рік вирощуємо квасолю та насіння льону, – продовжує Василь Григорович. – Взяли на озброєння сорт "Мавка" – це дрібна біла квасоля. Вона поживна й не вимагає великого клопоту при догляді. Є й інший позитив – при косінні комбайн її не коле, бо вона маленька. Тобто втрат майже немає. Та й смачна при приготуванні. Торік ми взяли цієї квасолі по 23 центнери з гектара, хоча можна й по 30. Цього сезону посадили "Мавку" на 944 гектарах, сподіваємося на високий врожай, принаймні, склалися сприятливі погодні умови та й догляд відповідний. Внутрішня ціна на цю продукцію торік становила 12-13 гривень за кілограм, бувало, що й більше. "Сварог" реалізовує нашу квасолю в країни Євросоюзу, країни Азії та в Китай. Крім цього, туди продаємо й насіння льону сорту "Єврика", з якої виготовляють олію та використовують у фармацевтичній промисловості. І теж цю продукцію відправляємо за кордон. Урожайність – 22 центнери з гектара. До речі, і квасоля, і льон, є гарними попередниками для всіх сільгоспкультур. Вони й добре збагачують грунт.

– Василю Григоровичу, як ви розраховуєтеся з власниками земельних паїв?

– У нас 3700 пайовиків. Вони отримують п’ять відсотків від нармативної оцінки землі. Платимо зерном чи грошима. Наприклад, 30 відсотків пайовиків висловими бажання брати плату за свої орендовані нами землі грошима та цукром. А це 1800-3000 гривень. Зерном же виходить від 600 до 1000 кілограмів. Щоправда, із-за об’єктивних причин частина пайовиків, зокрема з Бурдюга, ще не отримала належної оплати. Моя позиція така: гроші треба виплатити. Впевнений, що "Сварог" це зробить. Зрештою, йдеться про людей, які нам довірили свої земельні паї, тому підводити їх ми не маємо права.

"Дністрові зорі" є одним з найкращих агроформувань на Буковині, – каже Василь Сандуляк, виконувач обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку ОДА. – Тут дотримуються передових технологій вирощування сільгоспкультур, люди отримують високу зарплатню. Колектив зумів знайти вихід на зовнішній ринок. А це нові надходження до каси господарства. Крім цього, товариство не стоїть осторонь й щодо допомоги соціальній сфері багатьох населених пунктів району.

Василь Гринюк
Редактор: Микола Кобилюк
9-05-2015, 11:03
Коментарів 0 Переглядів 5 018

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Фото: Мала академія наук


Експонати виставки розроблені у форматі коміксів


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео

До Чернівців Сашко Лірник завітав із двома програмами: для дітей та дорослих


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.