RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковина стала лідером із судових справ проти журналістів

Чернівецька область стала рекордсменом із судових справ проти журналістів.

Про це у понеділок на прес-конференції в Чернівцях заявив голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов

Журналістів захищали юристи медіа-профспілки Олександр Тарасов і Олексій Ржанов разом з юристами Інституту розвитку регіональної преси.

Така кількість справ у Чернівцях може свідчити про те, що є в суспільстві прошарок, який сприймає журналістів як ворогів. Звісно, існує проблема наклепу, але в рамках існуючого законодавства вона цілком може бути вирішена без судових позовів. Зокрема, громадянин, який вважає себе ображеним, може оприлюднити свою точку зору через ЗМІ.

З іншого боку, і журналістам також у своїх публікаціях варто якомога ширше представляти точку зору тих, хто стає об’єктом для критики.

Голова НМПУ навів перелік справ, які розглядалися у Чернівцях.

1. Справа за позовом Бешевлі до Галини Єремиці. У квітні Буковинський громадський портал CitizenJournal опублікував статтю Галини Єремиці "Обласне Управління СБУ вкотре пікетували. Цього разу представники криміналітету та Партії регіонів?". У матеріалі у формі оціночних суджень піддавалась також критиці діяльність підприємця та місцевого громадського діяча Ігоря Бешевлі. Не погоджуючись з викладеним у статті, пан Бешевлі подав до Сторожинецького районного суду Чернівецької області позов про захист честі гідності та ділової репутації, а також спростування недостовірної інформації. Він вимагав від журналістки публічних вибачень та спростування відомостей, які, на думку позивача, є недостовірними, завдають шкоди його честі та діловій репутації.Після більш ніж п'яти місяців судового розгляду та десятка судових засідань суддя А.Пташник винесла рішення про відмову у позові, визнавши вимоги про спростування недостовірної інформації необґрунтованими.

2. Агаларов проти газети Буковина - Агаларов Рустам Огли подав позов до газети "Буковина" про відшкодування шкоди завданої поширенням недостовірної інформації яка завдала шкоди його честі, гідності та діловій репутації. А також порушувала принцип презумпції невинуватості щодо нього. Інформацію було поширено у статті "Убивць з Азербадйжану випустили на волю". Позивач вимагав 20 тис.грн. В апеляційній інстанції Агаларов відмовився від позову.

3. Агаларов проти редактора газети "Версії" Людмили Чередарик - спростування недостовірної інформації. У позові відмовлено.

4. Екс-перший заступник прокурора Банчук проти ТВА та журналіста Івана Гончарука - У червні місяці, тоді ще перший заступник прокурора Чернівецької області Станіслав Банчук подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації, проти телеканалу ТВА та журналіста Івана Гончарука. У своєму позові, заступник прокурора також вимагав від журналіста публічних вибачень. Підставою для звернення до суду, став телевізійний сюжет присвячений земельним оборудкам посадовців Сокирянської райдержадміністрації. В журналістському матеріалі, йшла також мова про звинувачення місцевою громадою у причетності до цих махінацій пана Банчука та Генеральної прокуратури України.Після п’яти місяців судового розгляду, суд погодився з доводами представників відповідачів, та у задоволенні позовних вимог Станіслава Банчука відмовив у повному обсязі.

5. Володимир Вакарюк проти журналіста Юрія Чорнея та інтернет видання "Букньюс", Сергія Зарайського та інтернет видання "Букінфо" та ін. - Пан Вакарюк вимагав від журналістів сплатити йому 2 мільйони гривень моральної шкоди за образу його честі та гідності. Після більш ніж 8 місяців судового розгляду справу виграли. Як у першій, так і в апеляційній інстанції.

Зараз знаходиться в провадженні справа за позовом Юлії Сафтенко, до телеканалу ТВА - визнання наказу про звільнення незаконним, поновлення на роботі.

Юрій Луканов – діючий журналіст, автор чотирьох книжок, сценаріїв до десятка документальних фільмів, численних колонок в українських і зарубіжних ЗМІ. Він висвітлює події на Майдані, Криму, Донбасі. Очолює НМПУ з 2011 року. До того він з 2008 року він керував київською організацією НМПУ. Був, як це сьогодні називається, піар-директором Першого фестивалю популярної пісні і музики "Червона рута" у Чернівцях. Тут же презентував свого часу свою першу книжку – "Третій президент. Політичний портрет Леоніда Кучми".
Редактор: Микола Кобилюк
2-03-2015, 16:32
Коментарів 0 Переглядів 1 396

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.