RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нардепу привиділося, що Хотинська фортеця розвалюється

Чернівецька облрада не вважає, що таємнича пляма на стіні муру Хотинської фортеці не є загрозою руйнування пам’ятки. В той же час Управління культури Чернівецької ОДА переконане, що пляма руйнує фортецю, але для дослідження причин її появи просто немає грошей.

Таку відповідь на своє звернення щодо загрози руйнування пам’ятки архітектури національного значення – комплекс споруд фортеці (охор. №803) Державного історико-архітектурного заповідника "Хотинська фортеця" отримав народний депутат України, голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександр Бригинець від Управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації, повідомляє прес-служба нардепа.

"Для вивчення цієї проблеми в 60-их – 70-их роках, в районі плями зі сторони двору замку були закладені розвідувальні шурфи. За браком коштів роботи були призупинені і не дали очікуваного результату. Причина утворен ня плями так і залишилася нез’ясованою.

З 2001 року виконання ремонтно-реставраційних робіт продовжили, але, через недостатнє фінансування (особливо в останні роки), ці роботи виконуються виходячи з нагальних потреб збереження від руйнування об’єктів комплексу споруд фортеці (ремонт та влаштування дахів, систем водовідведення, грозозахисту тощо). Інші проблеми, які не є нагальними, але вирішення яких також потребує наукових досліджень із залученням відповідних спеціалістів та значних капіталовкладень, на жаль, залишаються невирішеним.

"До таких проблем відносяться руйнування кам’яної кладки та декору з червоної цегли на значній ділянці фасаду західного прясла оборонних мурів Замку (цитаделі) між Пд.-Зх. XV-XVIII ст. за Західною (Комендантською) XV-XVI ст. баштами (та сама пляма невідомого походження), що має значні розміри. На цій ділянці спостерігається випадання мурувального розчину, можливо через перезволоження, або інші невідомі поки що причини, що призводи ть до руйнування кладки, утворення каверн та вивалів значних розмірів", - переповів О.Бригинець.

На жаль, у відповіді нардепу від Чернівецької обласної адміністрації йшлося про те, що загрози значного руйнування кам’яної кладки західного пряса (де знаходиться пляма) оборонних мурів замку у найближчий час немає.

"Я розумію, що зараз важкий стан для країни, і влада не зможе знайти достатню кількість грошей сьогодні. Але якщо вона усвідомить проблему, то гроші можуть знайтися вже завтра, після закінчення подій на Донбасі. Саме тому я звернувся до Мінкульту, а також спрямував відповідні висновки Управління культури Чернівецької ОДА до Чернівецької облради і губернатора Чернівецької області, які вдають, що цієї проблеми руйнування Хотинської фортеці не існує", - повідомив О.Бригинець.

Для припинення активного руйнування кладки муру на даній ділянці і подальшого проведення консерваційних та реставраційних робіт, за словами Управління культури Чернівецької ОДА, необхідно: по-перше, звести дерев’яний консерваційний навіс над фундаментами решток будівель XV ст. та значно збільшити глибину закладання шурфів. Адже водомет тобто "стічний отвір" та система водовідведення XVст. (потребує досліджень) знаходяться на 8-10 метрів нижче рівня існуючого двору. Будівництво дерев’яного навісу дасть змогу запобігти акумулюванню надмірної вологи (атмосферні опади) у шурфах, перезволоження кам’яної кладки та продовжити археологічні роботи для встановлення причини утворення плями.

По-друге, влаштування дерев’яного навісу потребує попередньої реставрації кам’яної кладки муру зі сторони двору замку, на ділянці між Пд.-Зх. Баштою XV-XVIII ст. та Комендантським палацом XV-XVI ст., руйнування якої (випадання мурувального розчину, каміння) може призвести до пошкодження даху консерваційного навісу.

Третє, після проведення попередніх, зазначених у попередніх пунктах, буде можливість виготовити проектно-кошторисну документацію та виконати р еставрацію кам’яної кладки та декору з червоної цегли на ділянці фасаду західного прясла оборонних мурів Замку (цитаделі) між Пд.-Зх. Xv-XVII ст. за Зх. (Комендантською) XV-XVI ст. баштами", - йдеться у повідомленні прес-служби Бригинця.
Редактор: Микола Кобилюк
4-07-2014, 13:53
Коментарів 0 Переглядів 4 027

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.