Цього року на Буковині лісівникам дозволено заготовити 202 тонни березового соку, найбільше – 150 тонн – може зібрати державне підприємство "Хотинське лісове господарство". На Хотинщині березові гаї, з яких місцевий лісгосп збирає сік, розташовані на території держлісфонду Колінківецького лісництва. Під заготівлю продукту виділено 4 ділянки, повідомляє прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.
Лісівники розповідають, що сік можна брати з берези, яка досягла віку 50-60 років. У стовбурі, залежно від його діаметру, просвердлюють 1-3 канали. У них вставляють дерев’яні трубки, якими стікає сік.
За технологією заготівлі, трубочку в дерево вставляють на глибину 2-3 см. Зі стовбура вона виступає на 8-10 см, щоб можна було прив’язати поліетиленовий пакет. Підсочують берези переважно з південної сторони, з якої більший приріст у дерева. По завершенню сезону просвердлені отвори замазують садовим варом.
Є такі берези, які можуть дати за добу 10-15 літрів, а є такі, що дають 2-3 літри. Це залежить від розміру кореневої системи і крони дерева.
25-03-2014, 09:20
0
2 765