RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Буковині суд виправдав сина, якого судили за вбивство батька

Минулого тижня, а саме 20 грудня, колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду скасувала вирок Новоселицького райсуду від 17 жовтня стосовно мешканця села Тернавки Герцаївського району Сергія А., 1975 року народження, і закрила кримінальне провадження стосовно нього "у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості А. у суді, і вичерпані можливості їх отримання". Засудженого відразу ж після оголошення цього вердикту звільнили з-під варти в залі суду. Також зняли арешт на його майно. Витрати, пов’язані з проведенням судових експертиз, у розмірі 18,3 тисячі гривень компенсують за рахунок державного бюджету.

Як зазначив районний суд у своєму вироку, Сергій А. був засуджений до 10 років позбавлення волі за те, що 19 лютого цього року вбив свого батька. Сталося це нібито так. Сергій, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, приблизно о 17.00 перебував у батьковій хаті. Під час конфлікту між ними старший А. почав виганяти сина з будинку. Останній же завдав удар батькові в голову, внаслідок чого потерпілий упав на підлогу обличчям донизу. А далі син нібито кухонним ножем двічі перерізав батькові горло, після чого той помер. За підозрою в скоєнні цього злочину правоохоронці й затримали Сергія. Потім відбувся суд. Після вироку засуджений та його адвокати О. Житарюк та В. Ткачук звернулися в апеляційну інстанцію, вважаючи вирок незаконним і необгрунтованим.

Апеляційний суд дійшов висновку, що суд першої інстанції не знайшов доказів винуватості засудженого. Зокрема він послався на покази дочки покійного та свідків, які не були очевидцями вбивства. Більше того, їм взагалі не відомі будь-які обставини настання смерті потерпілого, а також причетності до злочину Сергія А. Крім цього, Новоселицький райсуд в основу обвинувального вироку поклав низку судово-імунологічних експертиз, висновки яких були викладені у формі припущень. А ще він не вказав, чому взяв до уваги одні докази й відкинув інші. Наприклад, йшлося й про те, що генетичні ознаки слідів крові на змивах з лівої та правої руки С. збігаються між собою та з генетичними ознаками зразка його крові й не збігаються з генетичними ознаками зразка крові його батька. Чому так? Засуджений у суді першої та апеляційної інстанції розповів, що виявлені на його светрі та шапці плями крові походять від нього самого, оскільки незадовго до смерті батька він працював у господарстві свого односельчанина й отримав травму голови. А ще Сергій А. заявив, що 21 лютого, після того як він довідався про смерть батька й пішов до його хати, дорогою його зустріли працівники міліції й забрали в райвідділ. А там його били, не давали ні їсти, ні пити, змусивши таким чином зізнатися в злочині, який він не скоював. Крім цього, експертами не було встановлено точної дати та часу смерті потерпілого. А покази одного зі свідків про те, що засуджений за кілька днів до його затримання відвідував батька, не можуть бути достатніми доказами його винуватості. Райсуд також не дав жодної оцінки незаконному затриманню Сергія А. й застосування щодо останнього фізичного насилля з боку працівників міліції.

Таким чином апеляційний суд дійшов висновку, що ні орган досудового слідства, ні Новоселицький райсуд не встановили достатніх доказів для доведення винуватості Сергія А. Тобто обвинувачення не може грунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Якщо ж виявляться нові обставини скоєння вбивства, то винного чи винних притягнуть до кримінальної відповідальності.

За словами одного з судів апеляційного суду, за 30 років судової практики він не пам’ятає випадку, коли би виправдали засудженого за тяжкий злочин. (В.Гринюк)
Редактор: Igor
26-12-2013, 11:54
Коментарів 0 Переглядів 3 219

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.