У Чернівцях 25 жовтня відбувся круглий стіл на тему "Зона вільної торгівлі з ЄС: очікування Чернівецької області напередодні підписання Угоди про Асоціацію". Тут науковці та представники бізнесу обговорили перспективи та виклики для економіки Буковини.
Столичний гість Віктор ГРЕЧИН, науковий співробітник центру економічних досліджень та політичних консультацій, коротко розповів про можливі наслідки для розвитку економіки краю вцілому та окремих галузей.
Зокрема, розширення кордонів збільшить товарообіг, покращить конкуренцію, що сприятиме у майбутньому зниженню цін.
Покращить розвиток туристичної галузі та впорядкує захист інтелектуальної власності. Буковина зможе краще реалізувати свої потенційно перспективні складові: послуги з оздоровлення, екологію краю та людський ресурс.
Водночас, будуть і втрати. Зокрема, це примусить підприємства підтягувати свою продукцію до європейських стандартів, що вимагатиме значних ресурсів. Тож у результаті не кожне підприємство зможе вижити у жорсткій конкуренції.
Багатьом українським виробникам харчової промисловості доведеться змінити назви своїх товарів, ідентичних товарам іноземних виробників, які є інтелектуальною власністю. Зокрема, з ринку зникнуть українські товари з назвою: "шампанське", "коньяк", "фета", "пармезан", "піца", "спагетті" тощо.
Учасники під час обговорення виказували доволі різні та несподівані думки. Зокрема, про те, що наш ринок з розширенням торговельних кордонів перетвориться на склад "європейського непотребу", що секонд-хенд стане дорогим та недоступним і про те, що ... не варто очікувати змін - чуда не станеться.
Детальніше про обговорення теми читайте у вівторковому номері "МБ" від 29 жовтня.
26-10-2013, 14:31
0
2 114