RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

За дві доби шестеро буковинців отруїлися грибами

17 вересня в реанімаційне відділення Кельменецької районної лікарні госпіталізовано жителів смт. Кельменці 1929 та 1955 років народження з попереднім діагнозом: отруєння грибами. Стан потерпілих середньої важкості, стабільний.
 
За дві останні доби через отруєння грибами в лікувальні заклади Чернівецької області потрапило 6 людей. Управління ДСНС України у Чернівецькій області звертається до громадян: щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно пам`ятати та виконувати заходи і правила, які необхідно знати кожній людині.

Запам’ятайте та дотримуйтесь їх.

-    Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися.
-    Поблизу транспортних магістралей, промислових підприємств, залізниць, сміттєзвалищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, у міських парках гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини.
-    Смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчасті гриби – печериці, сироїжки, шампіньйони. Небезпечними є і невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;  з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві.
-    Купуйте гриби тільки в торгівельній мережі, уникайте стихійних ринків.
-    Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам достовірно відомо, що вони їстівні.
-    Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
-    Ні в якому разі не давайте їсти гриби дітям!
-     Не куштуйте сирі гриби.
-    Перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити. Особливо небезпечні залишки землі, де можуть бути збудники ботулізму. Проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити).
-    Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання.
-    Не вірте вигадкам, що на отруйність грибного супу вказує почорніння срібної ложки або потемніння цибулини. Це пустопорожні вигадки.

Основні причини отруєнь:

1.Неправильне збирання грибів.
2.Вживання отруйних грибів.
3. Неправильне приготування умовно їстівних грибів.
4.Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.
5.Вживання грибів, що мають двійників.

Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-4 години після вживання грибів. Це залежить від виду гриба, віку та стану здоров’я людини, а також від кількості з’їдених грибів.

Симптоми отруєння можуть бути дуже різноманітними і залежать від виду гриба, який було вжито. Оскільки гриби містять різноманітні токсини, так і дія їх на організм буде різною.

Основні симптоми отруєння: нудота, блювання, сильний головний біль, запаморочення, слабкість, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, частий пульс, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, марення. Симптоми повторюються декілька разів через 6-48 годин, якщо не надати вчасно медичну допомогу, то смерть може наступити вже через 3-8 днів після отруєння.

Перша медична допомога при отруєнні грибами:

1.Викличте "Швидку медичну допомогу".
2.До прибуття ШМД - негайно промийте шлунок: необхідно випити 5 - 7 склянок кип'яченої води кімнатної температури, блідо-рожевого розчину перманганату калію; суспензію активованого вугілля; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; зробіть постраждалому очисну клізму.
3.Після надання первинної допомоги: вкладіть постраждалого у ліжко; дайте випити міцний чай або злегка підсолену воду. Оскільки під час блювання людина втрачає багато рідини, а разом з нею і мікроелементів, таке пиття  відновить самим водно-сольовий баланс організму.
Забороняється вживати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику та погіршити стан людини.

 
 
Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області
Редактор: Igor
18-09-2013, 11:10
Коментарів 0 Переглядів 2 463

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.