RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кавуни з Криму та Херсона заполонили ринки

Липень лише розпочався, а на ринках Чернівців уже масово продають дині та кавуни. Причому досить дешево – такі ціни зазвичай на них встановлюють аж у серпні.

На ринках та в магазинах кавуни з’явилися ще півтора тижня тому. Незвично дешеві багатокілограмові ягоди люди купують охоче, хоча сезон лише розпочався.

Продавець динь на ринку, що на вулиці Зеленій, пропонує придбати їх за 2,5 гривні за кілограм. Досить дешево як для початку сезону. Жінка з невеличкого вантажного авто пояснила, що розпродає решту, залишилося лише кілька штук. Ще кілька трохи зіпсутих динь взагалі продає за гривню. Перехожий попросив трохи скуштувати – жінка відрізала щедрий шматок.
Цього року баштанні дозріли помітно швидше через погоже літо та коротку весну.

– Погода змінювалася часто, тепло було нерівномірним. Коли в нас (у Чернівцях, – авт.) ще лежав сніг, у Криму вже підгортали картоплю, – запевнив Василь СТРАХОВЕЦЬ, підприємець, який торгує овочами на ринку "Верхній". – Тому диням дозріти раніше цього року дозволили погодні умови.

Продавці на ринку "Верхній", які зазвичай самі привозять овочі та фрукти з південних регіонів, кажуть, що врожай кавунів та динь цього року великий. Тому ціни на ці ягоди невисокі. Чого не скажеш про кримські овочі – вони досить дорогі цього сезону.
– З Криму та Херсона до нас везуть усе: червоний буряк, цибулю, кабачки, помідори, перець, – перераховує Роман МЕЛЬНИК, підприємець із ринку "Верхній", який добре знає такий бізнес. – Від попередніх років цей сезон відрізняється нестабільними цінами. Вони швидко змінюються і залежать від погодних умов: пішли дощі – ціни виросли, настала спека – ціни впали.
Уже продають на ринках й кримську молоду кукурудзу. Підприємці – батько з донькою – розповіли, що кукурудза на початку липня – для Криму зовсім не дивина. Виявляється, її вирощують під плівкою. Доки овочі наповнюються, вони знаходиться під поліетиленовим куполом. А коли настає погожа літня пора, плівку знімають – і кукурудза швидко дозріває.


До речі

Перші ягоди – з нітратами

Цього сезону вперше за багато останніх років під час досліджень на нітрати ветеринарна лабораторія ринку "Верхній" (з якого традиційно продукти розходяться іншими ринками міста) виявила перевищення у кавунах.

– У перших динях ми часто виявляємо нітрати. Але кавуни цього року нас здивували, хоча й перевищення були незначні. Якщо норма становить 60 мг/кг, то кількість нітратів у перших партіях кавунів становила 95 мг/кг, – пояснює "МБ" Олександра МАЛЬЦЕВА, лікар-ветсанексперт лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи №6, що на ринку "Верхній". – Вживати такі ягоди небезпечно, адже нітрати викликають порушення у роботі печінки, дискомфорт у шлунку. Людина відчуває симптоми отруєння. Втім, перевищення нітратів були у перших партіях ягід, а нині порушень не виявляємо.

Водночас таке "отруєння" можуть викликати і хороші кавун чи диня – їх лікарі радять їсти з обережністю.

– Навіть якщо у ягодах немає нітратів, ранні дині та кавуни можуть нашкодити, особливо дітям, – каже лікар. – Вразливий непідготовлений організм може не сприйняти цей продукт. Тому, якщо дуже хочеться скуштувати, варто починати їх вживати по скибочці. Так само потрібно добре дивитися на стан ягоди. Пошкоджений кавун на ринку важко розпізнати, зазвичай це виявляють уже вдома, коли розрізують його. Але на дині легко побачити пом’яті і надгнилі ділянки. Такі дині дуже небезпечно вживати, їх ми забороняємо продавати. Навіть якщо пошкоджена ділянка невеличка, уся диня може бути вражена, і люди ризикують.


Ціни (грн/кг):

- кавун – 3,5;
- диня – 6,00-9,00 ("Амал"), 4,00-6,00 ("Кредо");
- буряк – 5,00;
- цибуля – 5,00-8,00;
- помідори – 8,00;
- перець болгарський – 5,00;
- баклажани – 5,00-6,00;
- кукурудза – 2 грн/шт.


(Станом на 8 липня 2013 року).
Редактор: Igor
9-07-2013, 09:38
Коментарів 0 Переглядів 2 963

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.