Через холодну погоду на Буковині переноситься сезон збирання березового соку. Минулими роками він розпочинався вже в середині березня.
– Щороку в березні збирав до 100 літрів березового соку на Цецино, – розповів чернівчанин Іван Петрович. – Нині вже розпочався квітень, а соку в березах ще немає. Їздив минулої суботи до лісу, але дерева ще "сплять". Можливо, якщо найближчим часом потеплішає, через тиждень-два можна буде збирати сік. Хоча, гадаю, сезон триватиме лише кілька днів. Бо коли температура повітря становитиме 18-20 градусів, сік стане мутним і його вже не можна буде пити та заготовляти на зиму.
У Хотинському лісництві повідомили, що ще не починали збирати сік через холодну погоду. Хоча минулими роками, коли була рання весна, у цей час сезон вже майже закінчувався. Лісівники кажуть, що, можливо, почнуть збирати сік через тиждень-два, але для цього треба, щоб нічна температура становила до п’яти градусів тепла, а вдень була ще вища.
Як повідомив перший заступник начальника обласного управління лісового господарства Валерій Кашпор, на Буковині заготівлею соку займаються Хотинський, Чернівецький, Сорожинецький держлісгоспи та Сторожинецький лісгосп агропромислового комплексу. Поки що жоден із них не почав збирати сік. (Н. Будна)
Цифра276 тонн березового соку заготовили на Буковині у 2010 році.
500 тонн заготовили у 2011 році.
До речіДоросла береза може давати від двох до десяти літрів соку за добу.
За сезон з одного дерева вдається зібрати майже 100 літрів напою.
Сік берези має понад 30 цінних компонентів, які покращують кровообіг, роботу кишечнику, виводять токсини.
5-04-2013, 09:39
0
2 577