На ринках Чернівців вже з’явилася молода теплична городина. Вже понад тиждень продають редиску, молоду капусту, огірки й кабачки. Усе – здебільшого вітчизняного виробництва.
– Редиска з Криму вже тиждень, як з’явилася, – охоче розповідає продавець на ринку "Центральний". – Огірки також наші, є і з Івано-Франківщини, і з Хмельниччини. А ось помідори поки що лише турецькі.
Сусідка за прилавком із подібним товаром підхоплює розмову:
– Та ні, вже і помідори є свої, – каже. – З теплиць Фірташа, що в Тернопільській області.
Щоправда, не всі продавці люб’язно спілкуються. Одна жінка у фартуху сердито запитує у кореспондентів "МБ": "А чому ви пишете про редиску? А про мандарини чи м’ясо чому не пишете? Ви сьогодні вже п’яті запитуєте про редиску. Що в ній доброго? Ходять тут…"
Продавці розповіли, що молоді кабачки і капуста виросли в українських теплицях. Чимало продають і різної молодої зелені: листя салату, зелену цибулю, кріп і петрушку.
Перевищення нітратів у перших овочах і зелені під час досліджень не виявили.
Як повідомили у ветеринарній лабораторії ринку "Центральний", у тепличних овочах рідко виявляють перевищення небажаних мінеральних складових. А ось овочі з відкритого грунту мають більший ризик потрапити на ринок з підвищеним рівнем нітратів.
– Нині продають ранні овочі з теплиць: перевищення нітратів у них традиційно не виявляємо. А перші кабачки і редиска з відкритого грунту можуть мати підвищений рівень нітратів, – каже працівник лабораторії. – Як правило, люди поспішають зривати молоду городину для продажу саме на етапі її дозрівання, коли рослина активно бере із землі мінеральні речовини разом із добривами. Тому в таких овочах ми часто виявляємо перевищення нітратів. (Ліна НАГІРНЯК)
Ціни на молоду городину (грн/кг)*Огірки – 14-20
Помідори – 20
Кабачки – 20
Баклажани – 25
Редиска – 10 (за купку)
Капуста (молода) – 20* Ціни станом на 1 квітня 2013 року.
2-04-2013, 09:56
0
2 747