RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Екс-мер Чернівців Федорук готовий забрати позов із суду

В інтерв’ю виданню glavcom.ua колишній міський голова Чернівців Микола Федорук розповів про свою історію боротьби за посаду та схему, яку Партія регіонів зможе застосувати в будь-якому місті.

- Миколо Трохимовичу, коли в парламенті провалили призначення дострокових виборів в Чернівцях, то головний аргумент більшості не голосувати полягав у тому, що ваше звільнення оскаржене в суді. Мовляв, призначивши вибори, можна створити колізію, що нового мера оберуть, а вас поновлять на посаді. Саме ваш позов гальмує оголошення нових виборів?

- Те, що було зроблено 31 березня цього року при голосуванні за мою відставку, не вкладається ні в які рамки здорового глузду. Тим більше, це не вкладається ні в які рамки поваги до місцевого самоврядування в Україні. Дійсно, оскарження мого звільнення перебуває в суді, але розгляд справи всіляко затягується. Причина цього одна – поки що влада не визначила іншого кандидата на посаду міського голови Чернівців, який би зміг перемогти. Вони постійно проводять соціологічні дослідження, які показують, що підходящої кандидатури на посаду немає. Як тільки вони таку людину знайдуть, то, незалежно від будь-яких судів, рішення про дострокові вибори мера буде ухвалено.

- Дуже схожа ситуація на київську. Справа розглядається саме за вашим позовом?

- Так, звичайно. Але представники міської ради всіляко розгляд гальмують. За формальними приводами перешкоджають судовому розгляду. Тому по суті справи жодного засідання суду ще не відбулося, хоча пройшло вже 8 місяців.

- Ви не думали забрати свій позов, аби "відкрити шлях" для призначення дострокових виборів. Це ж вигідно і вам?

- Справа у тому, що я хочу пройти до кінця і вивчити систему сьогоднішнього українського правосуддя. Я усвідомлюю, що шансів добитися справедливості не багато. Буду бачити, як розвиватимуться події далі, можливо, я й заберу свій позов до суду, щоб розблокувати дострокові вибори мера Чернівців. Такого варіанту я не виключаю.

- Ви кажете, що постійно проводяться соціологічні опитування. Які результати вони показують, які настрої в Чернівцях?

- Я не знаю, які там дані. Не всі опитування відкриті, та й не дуже це мене цікавить. Скажу тільки, що 70% мешканців не підтримують рішення міськради про дострокове припинення повноважень всенародно обраного міського голови.

- Чому ви вважаєте, що вас незаконно звільнили? Адже, у відповідності з законом про місцеве самоврядування, 2/3 депутатів проголосували за вашу відставку…

- Мене звинуватили в порушенні законів та Конституції. Але ж депутати не судді! Пройшли вибори, через три місяці я став порушником закону та Конституції, як таке можливо?

- Ви кажете, що поки немає підходящої кандидатури, виборів не оголосять, чи можливий такий варіант, що виборів не буде аж до кінця каденції цієї міськради? Київ живе без мера, можливо, і у вас всім буде керувати секретар міськради?

- Не виключено, що в Чернівцях виборів не буде до 2015 року. Навіщо владі місцеве самоврядування, коли можна працювати в ручному режимі? Воно їй, можливо, і не потрібне.

- Губернатор керує містом і всім добре…

- Це ви сказали.

- Ми чули, що були ініціативи провести референдум в Чернівцях за дострокові вибори. Чому не вдалося нічого зробити?

- Вже пройшло 6 зборів ініціативних груп, які проводила громада міста. Жодну ініціативну групу не було зареєстровано. Міськрада просто їх не реєструє, на цьому вся пряма демократія закінчується. Все відбувається цинічно та брехливо.

- За ініціативними групами стоять якісь партії? Он і Яценюк говорить, що то він референдум готує в Чернівцях?

- Референдум готує громада, ніяких партій. Здається, тільки в останніх шостих зборах участь брав "Фронт змін".

- Розкажіть, хто стояв за вашим звільненням? Ви постійно якимись натяками говорите. Можете прямо сказати, що це губернатор Михайло Папієв? Він сам казав, що місту буде без вас краще…

- Не буду називати прізвища. Я був незручним міським головою, а сьогодні Партії регіонів треба ручні мери.

- З вами проводили розмови представники обласної влади, мали ж запропонувати якісь схеми для залагодження конфлікту?

- Нічого не пропонували. Єдине - мені нав’язували кандидатуру секретаря міської ради. Я відмовився, не міг працювати на таких умовах.

- Миколо Трохимовичу, виглядає, що ви на виборах чинили не дуже розумно. Отримавши майже 65% голосів, очолюючи місто з 1994 року, не вели свою партію в міськраду. Фактично, ви самі вирили яму, в яку потім потрапили, не маючи опори. Чому не провели своїх депутатів у раду?

- Я скептично ставлюсь до партійних проектів. Вважав і вважаю, що міський голова не повинен бути членом партії, це моя принципова позиція. Міський голова має бути безпартійним, працювати на вирішення міських проблем, а не політичних. Я взагалі є прихильник мажоритарної системи виборів на місцевому рівні. Ніколи не підтримував пропорційну чи змішану систему.

- Але ж ви мали зрозуміти, що така позиція в нинішніх реаліях утопічна…

- Я не вважаю свою позицію помилковою. Думаю, що з часом ситуація зміниться. В 1991 році голову міської ради обирали депутати. Протягом декількох днів йшло голосування, але я зняв свою кандидатуру і висловився за те, що міський голова має обиратися громадою і бути перед нею відповідальним. Не має бути заручником партій. Ця позиція лишилася актуальною через 20 років.

- Якщо дострокові вибори все ж таки будуть оголошені, чи спробуєте укласти певний союз з якоюсь партією? Адже, коли вас звільняли, то той же "Фронт змін" нібито вас підтримав, "Свобода" висловлювала підтримку, навіть бюлетені рвали при голосуванні за вашу відставку…

- От не треба про "Свободу" згадувати! Вона мене ніколи не підтримувала, і голоси "Свободи" якраз дали змогу достроково припинити мої повноваження, все вирішили саме їх три депутати.

- А як же історія, що вони рвали бюлетені, не давали вас відставляти?

- Це було. Першопричина мого конфлікту з радою полягала в регламенті роботи міськради. "Свобода" проголосувала за новий регламент, давши змогу подолати вето міського голови. А далі моє зняття вже було справою техніки, можна було і бюлетені рвати, і влаштовувати маскарад.

Нагадую, що все почалося з того, що міськрада затвердила незаконний регламент, який позбавляв міського голову всіх передбачених законом про місцеве самоврядування функцій. Я наклав вето на це рішення, а профільний комітет Верховної Ради, який проводив на місці виїзне засідання, визнав рішення міськради незаконним. Але рада таки подала моє вето 42 голосами, з низ 3 вирішальні дала "Свобода". Тому не треба мені говорити про підтримку "Свободи" і порвані ними бюлетені.


- З іншими можете домовитись про підтримку, з "Батьківщиною" чи "Фронтом змін"?

- Я позицією "Фронту змін" і "Батьківщини" взагалі не цікавлюсь, чесно кажу. Не був і не хочу ставати заручником жодної партії.

- Тобто, на вибори ви підете знову самі?

- Я ще не вирішив, чи знову піду на вибори.

- Є й такий варіант, що ви більше не балотуватиметесь?

- Є багато варіантів, серед них і такий.

- Чому, вам вже погрожувало керівництво області?


- Ні. Я нікого не боюся, крім Бога. Хай ті, хто робить мені капості, про це пам’ятають. Справа в тому, що я сьогодні маю можливість спостерігати чудове прекрасне життя й оцінювати все по-іншому. В житті є інші цінності, ніж бути при владі. Тому я не можу сказати ні "так", ні "ні".

- Коли вас звільняли, то журналісти писали, що ви тримаєте міський ринок, вибиваєте з нього для власного збагачення забагато коштів. Також жалілися, що ви притіняєте свободу слова в Чернівцях…

- Це все нісенітниця і брехня. Це була велика підлість, що чинилася при моєму звільненні. Мені неприємно навіть про це згадувати. Я просто відмовився виконувати забаганки нового керівництва регіону. Ось і все.

- Хто в місті може стати гласною або негласною кандидатурою від Партії регіонів?

- Я не знаю, не цікавлюсь цими речами. Ось вам даю перше інтерв’ю за 7 місяців.


- Крім Чернівців дуже схожа ситуація в Києві, де мера вже давно ніхто не бачив, а містом керує призначена людина, в Одесі мера, яким би він не був, теж усувають. Ви бачите в цьому загальний підхід Партії регіонів у ставленні до місцевого самоврядування?

- У Вишневому та ж ситуація, наскільки я чув. Це, дійсно, підхід до місцевого самоврядування. 7 грудня день місцевого самоврядування, і ще питання, чи воно в Україні лишилось.

- Коли нещодавно слухали промову Президента про розвиток та посилення місцевого самоврядування в Україні, про що думали?

- Дай Боже!

http://glavcom.ua/articles/5537.html
Редактор: Igor
7-12-2011, 17:24
Коментарів 0 Переглядів 4 142

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!