RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях оголошено загальну мобілізацію на боротьбу зі... сміттям. Віники й лопати доведеться взяти до рук і учням, і чиновникам. Місячник благоустрою триватиме до 15 квітня. А прибирати є що – з потеплінням усе сміття, яким чернівчани старанно всівали парки, скверики, вулиці та дворики, тепер – як на долоні.

Найбрудніший парк – Шиллера

Кореспонденти "МБ" обійшли кілька місцин у Чернівцях, де люди особливо полюбляють смітити.

Номер один у цьому списку – парк Шиллера. Таке враження, що народ приходить сюди саме для того, щоби викинути всілякий непотріб. На кожному кроці – банки, пляшки, папірці, пластмасові стаканчики – чого лише тут немає. Ми натрапили навіть на жіночий черевичок – ще у цілком доброму стані, який визирав із-під купи торішнього листя.

Ні лавиць, ні ліхтарів

Парк культури та відпочинку імені Т. Шевченка відвідують значно більше людей, але смітять там набагато менше. А все тому, що за парком стежать. Там є лавочки, ліхтарі, різноманітні розваги, ресторани, територією прогулюються міліціонери. А у парку Шиллера немає нічого: ані лавочок, ані ліхтарів, навіть міліціонери сюди не навідуються – хіба що в особливих випадках.

В іншому парку – імені Ю. Федьковича – чисто. Точніше, чисто на самому майданчику. А ось на схилах пагорба – те саме, що й у парку Шиллера: купи сміття. Це ж, напевно, на пагорб приходять чернівчани і скидають вниз всілякий непотріб. І не соромно?!

"Двірник увесь день ходить колами!"

У скверику, що навпроти резиденції Чернівецького національного університету, як завжди, гамірно. На спинці лавочки, поклавши ноги на сидіння, двоє студентів гризуть зернята й обпльовують лушпинням все довкола себе. Також поряд валяється з десяток пластикових стаканчиків.

Неподалік на іншій лавці сидять пенсіонери. Вони вмостилися на лавці як належить, тобто на сидіння. А довкола них – справжня колекція порожніх пивних пляшок. Звісно, пенсіонери до цих пляшок не мають жодного стосунку. Це якась весела компанія залишила після себе таку "згадку".

– Вже несила це терпіти, – скаржиться Катерина Іванівна, продавець кіоску на території скверу. – Нам доручили доглядати за сквериком. Ми найняли двірника, але одного прибиральника тут мало. Він лише те й робить, що увесь день ходить колами та прибирає. Щойно у студентів перерва, як тут відразу з’являється нова купа сміття – так, наче у скверику рік не прибирали. Ось палять студенти, наприклад. Чому не викинути недопалок в урну, адже смітників тут достатньо? Ні, його обов’язково треба кинути на землю. А чому ті студенти на лавочку сіли?! Та ж сидіння на те й сидіння, щоби на ньому сидіти, а не класти ноги. Це якийсь жах! Ми лише на двірника й працюємо. Було б добре, якби університет примушував студентів час від часу прибирати скверик. Тоді вони більше цінували б чистоту.

Все ж знайшлися і позитивні моменти. На наше приємне здивування, зник звичний величезний смітник на розі вулиць Пирогова та Нагірної. Зате з’явився (а може, й був) біля автошколи у невеличкому гаї на вулиці Пирогова. Традиційно валяються поміж сухою травою та деревами пляшки, папірці, навіть частина монітора комп’ютера.

Після всього побаченого за день завжди засмічені схили під мостом на вулиці Руській нам здалися відносно чистими – папірці, які траплялися там-сям, уже не здивували. Натомість неподалік, біля альтфатера, якраз позаду стенду з написами "Мої прекрасні Чернівці", сміттям усе встелено.
Галина МАРКІВ

Який штраф?

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів несуть за собою накладення штрафу на громадян і посадових осіб від 340 до 1360 гривень, на суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 гривень.

Найбільше смітять безпритульні

Василь КОШМАН, директор
КП "Трест зеленого господарства
і протизсувних робіт":

– Наше завдання – прибрати площі та сквери у центрі міста, готувати клумби до посадки квітів, облаштовувати газони. Поки що займаємося чищенням дерев. Також пізніше саджатимемо дерева, але поки що ще не вирішили, які саме і де. Роботи вистачає, адже є досить засмічені території. Наприклад, у сквері на вулиці Кордуби варто було б організовувати "місячник благоустрою" з першого січня по 31 грудня – там постійно смітять безпритульні.
Міська рада на проведення робіт передбачила для нас більше коштів, ніж торік, тож гріх скаржитися. Наприклад, на облаштування газонів обіцяють виділити 300 тисяч гривень, на боротьбу з омелою – ще 300 тисяч гривень.
Для допомоги працівникам тресту ми залучаємо людей, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. Не кожен погоджується, бо не хоче працювати руками. Хоча зарплатня досить висока – дві тисячі гривень на місяць.

Віники візьмуть
і учні, і депутати


Уляна МОСКАЛЮК, заступник начальника управління житлово-комунального господарства Садгірської районної у місті ради:

– Ми вже розробили заходи щодо місячника благоустрою. Розпочнемо прибирання з центральних вулиць, далі перейдемо до мікрорайонів. Як тільки повністю зійде сніг, ліквідуємо смітники, відновимо газони, посадимо дерева, приведемо до ладу автобусні та тролейбусні павільйони.
Окрім 24 двірників єдиного у Садгорі ЖРЕПу, залучатимемо до прибирання підприємства, депутатів, школярів, учнів машинобудівного ліцею, курсантів вищої школи міліції. За кожною школою закріплено окремий сквер. Також учні прибиратимуть береги річки Прут, саджатимуть дерева. Діти зазвичай долучаються до прибирання із задоволенням, адже робота неважка, та й уроки можна пропустити. Також звертаємося до всіх мешканців Садгори, щоб вони прибрали свої подвір’я. Усе на добровільних засадах – передбачено лише 20 тисяч гривень на вивезення сміття. Ми звертаємося по фінансову допомогу до підприємств, але поки що ніхто нічого не пообіцяв.
Взагалі прибирати є що, адже Садгора займає 58 відсотків усієї території Чернівців. Найбільш забруднені місця – береги Пруту, а також береги русел маленьких річок, таких, як Мошків, Задубрівка. Люди викидають багато пляшок, які забивають русла.
Злісних "смітникарів" ми штрафуємо. За цим стежать четверо працівників відділу з питань благоустрою. Щочетверга засідання адміністративної комісії розглядає мінімум 10 таких справ. Станом на перше березня цього року накладено штрафів на 19,5 тисячі гривень.

Молодь "окультурити" непросто

Тамара МАРУСИК, проректор
із навчально-виховної роботи ЧНУ:

– Органи студентського самоврядування створюватимуть групи, які стежитимуть за тим, щоби студенти не смітили. Але у керівництва університету немає важелів впливу на студентів. Ми ледве їх можемо навчити, щоби вони гідно поводилися на території університету та студентського містечка.
17-03-2011, 14:18
Коментарів 0 Переглядів 1 800

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.