RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Новообраним депутатам кортить перебрати на себе якнайбільше повноважень мера Миколи Федорука. На сесії 25 січня вони вирішили у проекті регламенту міської ради обмежити законне право міського голови ухвалювати певні рішення одноосібно і вигадали додаткові повноваження для себе.
Зокрема народні обранці захотіли не тільки голосувати за кандидатури заступників мера та склад виконавчого комітету за пропозицією мера, але й висувати кандидатури самі. Не влаштувало депутатів і одноосібне право міського голови призначати керівників комунальних установ і підприємств. Дійшло навіть до того, що у Миколи Федорука намагалися відібрати гербову печатку. Депутатам здалося, що хоч і всупереч законодавству, але нехай краще печатка зберігається у секретаря міськради. Щоправда, не вийшло.

Жодні апелювання мера і юридичного управління міської ради щодо порушення законодавства на депутатів не вплинули. Тільки фракція "Фронт змін" заявила, що не порушуватиме законодавства. Проте її 15 голосів ситуацію не врятували.

Микола Федорук заявив, що ігри закінчилися, а міська рада не може бути філією обласної ради чи адміністрації. А на положення, які суперечать законодавству, він накладе вето.

Закон і Конституція не для всіх указ

На початку сесійного засідання секретар міської ради Віталій МИХАЙЛІШИН повідомив, що над регламентом працювала робоча група у складі 16 осіб. "Робоча група розглянула проект регламенту, який був розроблений юридичним управлінням та внесла до нього зміни й доповнення, – зауважив він. – Окремі положення регламенту не підтримали всі члени робочої групи".

Не погодилися з остаточною редакцією проекту регламенту ні юридичний відділ, ні міський голова. Вони вважають, що окремі положення грубо порушують закони й Конституцію України. Микола Федорук звернувся за роз’ясненням до Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування й отримав відповідь за підписом голови Комітету Олександра Омельченка, де чітко написано: "Тільки законом, а не регламентом місцевої ради можуть визначатися повноваження сільського, селищного, міського голів та депутатів, пов’язані з внесенням пропозицій щодо кандидатур посадових осіб, яких обирає, призначає чи затверджує рада; а також регламентом міської ради не можуть обмежуватися повноваження сільського, селищного, міського голів, якими воно було наділено відповідно до закону". Для фінального акорду Микола Федорук вирішив дотиснути депутатів роз’ясненнями Конституційного суду про те, що перевищення службових повноважень є небезпечним злочином…

Чи то апелювання мера до законодавства були недостатніми, чи то вплив із зовні на депутатів був вагомішим, але вони не виключили з регламенту положення, що суперечать законам.

Депутати хочуть працювати мером

За регламент проголосували 35 з 58 присутніх депутатів, 15 – проти, троє – утрималися.

– Своїми діями ви грубо порушуєте Конституцію й закони України. Прошу підготувати мені впродовж п’яти днів висновки, щоби я міг накласти вето. Як би кому не хотілося, такого рішення не буде, – підсумував мер.

І наголосив депутатам, що змоделювати ситуацію, як в облраді, в них не вийде.

– Нині в сесійній залі відбулася спроба обмежити міського голову в його правах, щоби здійснювати його роботу руками депутатів, – прокоментував керівник фракції "Фронт змін" Олексій КАСПРУК. – Триває тенденція з минулих голосувань. На позаминулій сесії партії "Батьківщина" і "Наша Україна" голосували за кандидатуру секретаря від Партії регіонів, а сьогодні вони узгоджено приймали рішення, які суперечать законодавству.

Натомість Віталій Червінський, голова постійної комісії з питань законності (фракція "Батьківщина") запевняє, що депутати в процесі роботи над регламентом користувалися тільки законом, а не домислами. "Із зауваженнями нашої комісії погоджуюся, а на думку інших депутатів і на висновки інших комісій ми впливати не можемо, – каже депутат. – Особисто я голосував за законом, як вважав за потрібне. Є деякі частини, із якими я не згідний. Але загалом регламент нормальний".
Марина Карасьова
27-01-2011, 14:50
Коментарів 0 Переглядів 3 289

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.