RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



У Чернівцях хочуть перейменувати ще одну вулицю та три провулки. Чернівчан закликають долучитися до громадських консультацій щодо пропонованих назв вулиць.

Про це повідомляє Чернівецька міськрада, пише molbuk.ua



Зокрема, провулок Буковинський хочуть перейменувати на вулицю Іллі Міського.

Хто такий Ілля Міський

Ентузіастів - на Героїв УПА: у Чернівцях хочуть перейменувати ще кілька провулків та вулицю


Ілля Міський - (30 серпня 1920, — 26 листопада 2005 ) — музикант (скрипаль), композитор, педагог.

В 1953 році закінчив Чернівецьке музичне училище по класу скрипки. Працював у ньому викладачем. В 1954 році в Буковинському ансамблі пісні і танцю України створюється оркестрова група з місцевих здібних музикантів, яку доручили очолити талановитому скрипалю імпровізатору Іллі Міському.

З 1983 року Міський І. М. працює в Центральному Палаці культури м. Чернівці як керівник симфонічного оркестру народного оперного театру. Аранжував такі опери як "Запорожець за Дунаєм" С.Гулака-Артемовського, "Наталка Полтавка" М.Лисенка, "Катерина" М. Аркаса.

З творчими звітами оркестр виступав в Україні (Києві, Тернополі, Івано-Франківську), Литві, Румунії, Польщі, Австрії.

Одночасно Міський керував народним оркестром "Буковина" Центрального Палацу культури м. Чернівці. Як композитор Міський є автором ряду творів: рапсодій, фантазій, концертних п'єс, обробок народних мелодій, які увійшли до репертуару професійних і самодіяльних колективів Буковини та України. Ілля Міський був членом Правління відділення Всеукраїнської музичної спілки.

Вулицю Ентузіастів пропонують перейменувати на вулицю Любомира Гузара.

Довідка



Любомир Гузар – (26 лютого 1933 — 31 травня 2017) — український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви (2001—2011). Священник (з 1958), єпископ (з 1977), кардинал Католицької церкви (з 2001). Верховний архієпископ Львівський (з 2001), Києво-Галицький (з 2005), архієпископ-емерит (з 2011). Представник українського роду Гузарів.

У 1944 році виїхав до Австрії, у 1949 році — до США. Випускник Католицького університету Америки, Великої духовної семінарії Святого Йосафата в Римі, Фордгемського університету. Доктор богослов'я (1972). У 1972 році прийняв чернецтво. Був сподвижником Йосипа Сліпого. Голова Волинської єпархії в Римі (1984—1991).

1993 року повернувся до незалежної України, став її громадянином (2002), призначений очільником греко-католицького Києво-Вишгородського екзархату (з 1996). 2005 року повернув резиденцію голів Греко-католицької церкви до Києва після 450-річної перерви. Ініціював побудову Патріаршого собору Воскресіння Христового на київському Лівобережжі.

У 2011 році вийшов у відставку, передавши свої повноваження Святославу Шевчуку. Був одним із моральних авторитетів українців у 1990—2010 роках, членом ініціативної групи "Першого грудня". Помер у Києві, Україна.

Похований у київському Патріаршому соборі.

Провулок Ентузіастів назвуть вулицею Героїв УПА.

Довідка




Герої УПА - Українська повстанська армія – військово-політична формація Українського визвольного руху, стратегічною метою якого було відновлення української державності. Заснована на зламі 1942–1943 років, вона діяла до вересня 1949-го, після чого реорганізована в збройне підпілля, що тривало до середини 1950-х.

Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.

Діяльність УПА була логічним продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів (далі – ОУН) 1920–1930-х років.

Боротьбу УПА у формі беззбройного опору підхопив дисидентський рух 1960-х років і національно-демократичне відродження кінця 1980-х – початку 1990-х. Майже 30 тисяч вояків становив особовий склад УПА.

Загалом через її лави пройшло близько 100 000 тисяч бійців. 53 тисячі учасників і прихильників УПА розстріляно, 134 тисячі заарештовано, 204 тисячі депортовано комуністичним режимом. До півмільйона осіб репресовано за участь у повстанському русі.

Провулок Львівський хочуть перейменувати на вулицю Отто фон Габсбурга.

Хто такий Отто фон Габсбург



Отто фон Габсбург – (20 листопада 1912 - 4 липня 2011) нащадок останнього, перед скасуванням інституту монархії, імператора Австро-Угорщини Карла І Габсбурга і його дружини Зіти Бурбон-Пармської. Він вважався громадянином чотирьох країн континенту, володів вісьмома мовами, був прикладом мудрості, бездоганної політичної кар’єри, справжнього служіння своїй справі.

Кронпринц за народженням, на прямих виборах вражаючою кількістю голосів неодноразово обирався депутатом Європарламенту, де послідовно обстоював ідеї об’єднаної демократичної та вільної Європи. Його без перебільшення можна назвати одним з творців нової Європи.

Початок політичної кар’єри Отто фон Габсбурга співпав з передвоєнною анексією Австрії гітлерівською Німеччиною. У 1938 р. він закликав канцлера Курта Шушніга чинити опір аншлюсу Австрії, вимагав міжнародного втручання, попереджаючи війну та захищаючи Батьківщину. За це був засуджений Гітлером до страти, позбавлений громадянства та майна.

Отто змушений був емігрувати у США. Перебуваючи у Вашингтоні у період 1940-1944 рр., він неодноразово зустрічався з Президентом США Франкліном Рузвельтом, обговорюючи статус Австрії.

Надсилати пропозиції можна на пошту document@rada.cv.ua

або звертатися за номером 55 08 61 до 9 грудня включно.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
Сьогодні, 16:40
Коментарів 1 Переглядів 645

Hаписав: Сергей, Коментарів: 0, Новин: 0, Сьогодні, 19:24
В новині:
Конечно ул. и пер. Энтузиастов над переименовать, какой уж тут энтузиазм, когда уже все про.рали, у руля стоят бараны, цены растут, мужиков уничтожают под корень, правят бал твари и гниды. И об упа - это упыри, которые в 1942 году расстреляли моего деда в Бабьем Яру,который не был ни подпольщиком, ни евреем, ни даже красноармейцем, поэтому этих тварей и их высерков я ненавижу и презираю, они - проигравшие и шакалы гитлеровцев.


Учням 1–4 класів обіцяють якісне й поживне гаряче харчування безкоштовно
Опалення будуть подавати після отримання заявок від закладів

Через ремонтні роботи води не буде на багатьох вулицях міста
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У заході взяли участь 36 колективів, з них 5 - з Румунії та Польщі.


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

До Чернівців Сашко Лірник завітав із двома програмами: для дітей та дорослих

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.