RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото: Володимир Гриців

Уже в понеділок, другого вересня, у школах пролунає перший дзвоник. Яким буде цей навчальний рік та чи готове місто до нього, кореспондентка "МБ" розпитала в начальниці управління освіти Чернівецької міськради Ірини Ткачук.

Першачків на понад 200 менше, ніж торік

– Скільки учнів цьогоріч підуть до гімназій і ліцеїв Чернівецької громади?

– Загалом у нас 29 тисяч 44 учні. У 2021 році їх було 29,5 тисячі, а в 2022-му – 29,4 тисячі. Як бачимо, кількість школярів зменшується. Та навіть і про цих 29 тисяч 44 дитини ми не можемо говорити як про таких, які тут навчаються. Частина перебуває за кордоном і вчиться на індивідуальній формі.

Ситуація досить складна. Якщо зважити, що ще є діти із категорії ВПО, то виходить, що чернівецьких школярів таки поменшало. Але сподіваюся, що після перемоги діти будуть повертатися.

– Скільки школярів вибуло, скільки вчиться індивідуально?

– За індивідуальною формою навчаються 1420 дітей. Тобто учень числиться тут, але перебуває за кордоном. Тих, хто забрав документи, важче відстежити. Станом на червень-липень таких 169. Ще семеро забрали документи із приватних шкіл. Якою буде ця кількість на початок вересня, ми не знаємо. На жаль, діти вибувають із закладів освіти впродовж усього року. Цікаво, що зростає кількість учнів приватних шкіл. Минулого року це було 943, цьогоріч – 1152 дитини.

– Скільки цьогоріч першокласників?

– Цього року їх 2 509. Минулого – 2 751 дитина. Зменшення кількості першачків відчувається навіть у тих школах, де завжди був ажіотаж на вступ. Все ж таки це майже на 250 дітей менше. І ми ще не знаємо точно, скільки навчатимуться на екстернаті.

– Деякі школи зараз оголошують додатковий набір.

– Таких багато, не змогли набрати учнів. Наприклад, ліцей №10 хотів набрати три класи, але туди подали тільки 66 заяв.

– Скільки маємо дошкільнят?

– Минулого року станом на перше вересня було 7834. Зараз – 7730. Практика показує, що ця цифра буде зменшуватися. Часто батьки подають заяви на вступ до дитсадка, а потім передумують.

– Чи досі до дитсадка треба записувати дитину мало не з народження?

– Зараз такого немає. Наприкінці травня було понад 500 вільних місць. Це при тому, що тепер, згідно із вимогами, наповненість груп менша, ніж раніше. Тож не проблема влаштувати дитину до садка навіть за день.

– У якому форматі діти навчатимуться в школах?

– За будь-яких умов намагатимемося зберегти очне навчання. Усі вклали дуже багато зусиль, щоби цього досягнути: міська рада, благодійники з-за кордону, міста-побратими, місцеві меценати, батьки, вчителі, педагоги і навіть діти.

– Скільки закладів навчатиметься за очною та змішаною формами?

– Із 45 закладів загальної середньої освіти 26 будуть навчатися лише очно, 18 – за змішаною формою. Гімназія № 20 розпочне дистанційно, це спільне рішення педради й батьків. Там триває проєкт з термомодернізації. Тож вирішили певний період навчатися онлайн.

У 14 школах уроки будуть проводити навіть в укриттях

– Чи готові школи та дитсадки до вимкнень світла?

– Заклади освіти забезпечені генераторами. У школі навіть за відсутності електроенергії організувати навчальний процес дещо простіше, адже учні там перебувають удень. Головне – подання тепла й освітлення до укриттів, інтернет.

У дитячих садочках потужності генераторів повинно вистачати також для приготування їжі. Велику кількість генераторів придбали, отримали із резервного фонду міськради. Багато передали благодійники, міста-побратими. Закупили пальне.

– Чи будуть забезпечені укриття освітленням і теплом?

– Укриття повинне мати резервне освітлення. Деякі сховища дуже теплі, бо через них проходить теплотраса. Є холодні, як-от колишні переоблаштовані овочесховища. Якщо не було передбачене опалення, прокладали труби.

– Чи всі заклади освіти мають укриття?

– У нас є 11 протирадіаційних і 57 найпростіших укриттів. 17 шкіл мають угоди із суб’єктами господарювання. Водночас 14 закладів створили умови для навчання в укриттях. У них є окремі приміщення для занять із різними класами одночасно.

– Чи повинні батьки здавати кошти на укриття й кабінети?

– Сховища має облаштовувати місто. Із міського бюджету також забезпечують базові потреби. Щось додаткове батьки можуть купити за бажанням.

– Коли канікули?

– У нас організаційна автономія у закладах освіти. Відповідно, школи самі встановлюють тривалість канікул. Кабмін визначив дату початку і кінця навчального року: не раніше як друге вересня і не пізніше як 30 червня. В середині року заклади самі вирішують, коли йти на канікули.

– У якій формі відбуватиметься Свято першого дзвоника?

– Не рекомендуємо проводити лінійок у кращих традиціях совка, коли приходять чиновники, депутати і виголошують промови, а діти в цей час мліють на сонці. Приємно, що ковід і війна навчили школи відмовлятися від цих пафосних свят.

– Яка ситуація із кадрами у школах і дитсадках?

– У садочках значний брак кадрів. Станом на сьогодні там 222 вакансії. Із них 140 – для педагогів, 81 – для іншого персоналу. Найбільше не вистачає вихователів й асистентів вихователів.

У школах значно менше вакантних ставок. Найбільша потреба – у вчителях іноземних мов (17,7 ставки). Також є 19 вакансій асистента вчителя. Як це вирішуємо? Працівники беруть більші навантаження, є внутрішнє сумісництво. Також ми встановили доплати для педагогічних працівників і спеціалістів. Якщо стаж роботи до трьох років – доплата становить 40 %. Від 3 до 10 років – 30 %, понад 10 років – 20 %.

– Чи після початку війни зросла кількість учителів-чоловіків?

– Зараз проблем із інструкторами фізвиховання у нас немає. І це круто. Раніше фізкультурниками зазвичай були люди доволі старшого віку. Діти ж хочуть молоді. Зараз пішла працювати у заклади молодь мало не з олімпійськими досягненнями. У них інші підходи до викладання.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Редактор: Галина Олійник
Учора, 10:31
Коментарів 1 Переглядів 892

Hаписав: yura, Коментарів: 451, Новин: 0, Учора, 11:36
В новині:
ТРЕБА ПОЗБАВЛЯТИ СВІДОМОСТІ ЗА ВИКОРИСТАННЯ АБСОЛЮТНО ЗЛОЧИННОГО СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ: "СВЯТО ПЕРШОГО ДЗВОНИКА", ЯК ЦЕ ЗЛОЧИННО, ЦИНІЧНО, НАХАБНО ЗРОБЛЕНО У ТЕКСТІ ЦІЄЇ ЗЛОЧИННОЇ СТАТТІ

ДО ТРОМБОЗУ ОРГАНІВ ДИХАННЯ САМИХ НАЇВНИХ, САМИХ ДОВІРЛИВИХ, І ТОМУ ЗАВЖДИ САМИХ НЕЩАСНИХ, САМИХ БЕЗЗАХИСНИХ КРИХТАМИ КРЕЙДИ (МЕЛА, РОСІЙСЬКОЮ), ПИЛОМ КРЕЙДИ, ПРИ ПОВНОМУ НЕРОЗУМІННІ НИМИ ПРИЧИН ЦЬОГО ДУЖЕ НЕПРИЄМНОГО СТАНУ ЗДОРОВ'Я, ЯК МІНІМУМ, ПРИЗВОДИТЬ РОБОТА САМИХ НАЇВНИХ, САМИХ ДОВІРЛИВИХ ІСТОТ І ТОМУ ЗАВЖДИ САМИХ НЕЩАСНИХ, САМИХ БЕЗЗАХИСНИХ З АБСОЛЮТНО НЕСУМІСНИМИ МІЖ СОБОЮ ВИДАМИ ВЕРТИКАЛЬНО ВИСЯЧИХ ДОШОК ТА КРЕЙД, ТОБТО ТАКИМИ, ЩО НАПИСАНОГО КРЕЙДОЮ НА ТАКИХ ВОЛОГИХ ВЕРТИКАЛЬНИХ ДОШКАХ НЕ ЗМОЖУТЬ ПОБАЧИТИ Й ТІ, ХТО ПИШУТЬ НА НИХ НАВІТЬ В ОКУЛЯРАХ ДЛЯ ЗНАЧНОГО ПОКРАЩЕННЯ ЗОРУ

ДЛЯ ДЕТАЛЬНОГО РОЗУМІННЯ НЕБЕЗПЕК САМИМИ НАЇВНИМИ, ДОВІРЛИВИМИ, НЕЩАСНИМИ РАДЖУ ПРОЧИТАТИ КОМЕНТАРІ ТУТ:
https://molbuk.ua/index.php?do=lastcomments&userid=165979
І ПРО РІЗНІ НЕБЕЗПЕКИ, І ВОНИ І ІНШІ, ТУТ:
https://oko-planet.su/index.php?do=lastcomments&userid=52488

НЕОБХІДНІ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЖИТТЯ, ЗОРУ, ЗДОРОВ'Я КОМЕНТАРІ ВИДАЛЯЮТЬ З ГАЗЕТИ "МОЛОДИЙ БУКОВИНЕЦЬ" БАГАТЬМА ДЕСЯТКАМИ, БРЕХЛИВІ ЗЛОЧИННІ МЕРЗОТИ І ТВАРЮКИ

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.