RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


З 18 травня в Україні почав діяти новий закон про мобілізацію. Згідно з ним, усі чоловіки від 18 до 60 років мають оновити військово-облікові дані. Це саме стосується і жінок, які мають медичну освіту.

Чимало людей уже оновили свої дані через мобільний застосунок "Резерв+" або в ЦНАПах. Проте у військкоматах все одно черги. У Міноборони України вже навіть ввели електронну чергу, щоби зменшити живі біля приміщень ТЦК. Про те, чи працює електронна черга, хто стоїть у чергах, дізнавався кореспондент "МБ", який відвідав Чернівецький міський центр територіального комплектування та соціальної підтримки.



Натовп біля ТЦК видно здалеку



Ще за сто метрів до приміщення ТЦК видно кілька десятків чоловіків, які зайняли майже весь тротуар. Перехожі мусять виходити на дорогу, щоб їх обійти. Заздалегідь я зареєструвався в електронній черзі на 09.30, щоб пройти військову-лікарську комісію. Побачивши натовп, одразу подумав, що електронна черга не працює і треба чекати до обіду, якщо не більше.

Підходжу ближче. Бачу в юрбі чоловіків одного з працівників ТЦК. Кожен із них бажає якнайшвидше з’ясувати всі питання тут і піти у своїх справах. Працівник стоїть на вході у дворик із зошитом у руках, де щось записує. Запитую у сивочолого чоловіка, що стоїть поруч і стежить за тим, що робить військовий, чи пускають за електронною чергою.

– Так, підійдіть до військового та скажіть про це – вас пропустять без черги, – говорить чоловік.

Іду до військового з позивним Начмед.

– Я зареєструвався в електронній черзі на 9.30, мій номер – шість, – говорю.

– Добре, проходьте, – каже Начмед.



Ідучи, чую, як Начмед починає вигукувати прізвища та викликати чоловіків з юрби. Кілька поспішають за мною. Усі мої сподівання на те, що довго я тут не затримаюся, розбиваються вже на вході у ТЦК. Тут я потрапляю в живу чергу. У черзі знайомлюся з паном Володимиром, який через переїзд вимушений знятися з обліку тут.

– Мені треба сьогодні встигнути знятися з обліку, адже вже сьогодні мушу їхати в сусідню область на роботу, тому й доводиться чекати в черзі.

Дані я оновив через "Резерв+". Дуже зручно, якби додали ще різних функцій у той застосунок, ціни б йому не було, – говорить чоловік.

– Заходьте, – каже мені чоловік, що запускає людей.

Зареєструвавшись, кладу телефон у скриньку, беру ключик з номерком 33 та іду на другий поверх. У коридорі бачу натовпи до двох кабінетів. Забираю свою особову справу й іду проходити ВЛК. Під час проходження черг немає, все йде швидко. Обстежившись в усіх лікарів, потрапляю до голови ВЛК пана Віталія, який має мені підписати документ про проходження комісії.

– Присідайте, – говорить він.

Дивиться мою особову справу, підписує та віддає секретарці. Зі мною також чекають кілька чоловіків років від 35 до 40 та ще два молодші – до 30. З розмов розумію, що двом останнім сьогодні вранці вручили повістки.

У кабінет заходить чоловік на вигляд років 45 та рішуче йде до голови.

– Добрий день, чи є вже рішення щодо мене? Я проходив комісію тиждень тому, – каже він.

– Добрий! Я відправив ваші документи, але мені їх досі не повернули. Приходьте через тиждень у п’ятницю, 31 травня, – відповідає пан Віталій.

– Чому так? – говорить чернівчанин.

– Я не знаю, це військові ухвалюють рішення. Усі питання до них, – каже лікар.

– Що в країні безлад, що тут, – обурено каже чоловік, виходячи з кабінету.

"У цих новітніх технологіях не розбираюсь"



Секретарка віддала мені документи й сказала, що мені треба на них поставити печатку. Іду у 22-й кабінет. Черга до нього видніється здалеку.

– Ми всі у 22-й. Нам залишилося отримати печатку від військового комісара, але він вийшов та досі не повернувся, – говорить пан Павло.

Чоловік прийшов оновити дані.

– У цих новітніх технологіях я не розбираюсь, тому й вирішив прийти сюди, а що мені залишається робити? – зазначає чернівчанин.

Поблизу сусіднього кабінету чоловіки стають навколо якогось військового.

– Хлопці, нічого не можу зробити, фізично не встигаємо. Вас багато, – каже їм військовий.

Отримую печатку, віддаю свою особову справу та виходжу з військкомату. Там я пробув дві години 17 хвилин. 80 відсотків від усього часу я простояв у чергах. Завдяки запису в електронній черзі все ж зекономив час, але лише на початку. Далі майже завжди потрапляв у живу чергу.

У Чернівецькому обласному ТЦК та СП пояснили, що люди до військкомату можуть звертатися щодня, адже вони працюють без вихідних.

– До ТЦК та СП щодня приходять військовозобов’язані. Здебільшого для того, щоб оновити військово-облікові дані. Серед чоловіків у чергах є й ті, хто звертається, щоб укласти контракт, а також з різних соціальних питань. Дані можна оновити різним способом, не тільки через візит до ТЦК та СП, а через ЦНАПи й за допомогою застосунку "Резерв+". Також в області вже налагоджена робота щодо електронної черги для відвідування ТЦК та СП. Щоб не чекати в черзі, закликаємо записуватися в електронну, адже це впорядковує прийом громадян, полегшує роботу ТЦК. Так зручніше й для військовозобов’язаних, – повідомила речниця обласного ТЦК та СП Тетяна Гайдащук.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
3-06-2024, 15:56
Коментарів 4 Переглядів 7 814

Hаписав: Олег, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 червня 2024 21:56
В новині:
А про що, власне, ця писанина? Та ні про що. Просто кнстатувати факт, що є черги? Так у нас і в інших державних установах така сама картина не рідкість. Зайдіть в пенсійний фонд, побачите те саме.
А чому ні слова про те, що усі оці чоловіки в черзі, вірніше не чоловіки, а особи, які мають зовнішні ознаки належності до чоловічої статі, не вирішили усі свої питання стосовно військового обліку раніше, після введення правового режиму воєнного стану, тобто ще у 2022 році? Не прийшли тоді до ТЦК, коли не було ніяких черг? Як того вимагає Закон України. А відповідь проста: тоді за це були мізерні штрафи. Зараз їх збільшили, і потянулося це кефірне військо в черги. І зверніть увагу: переважна більшість не для того, щоби, отримавши повістку, поміняти наших змарнілих бійців у бойових частинах, а щоби і в подальшому "косити", на роботу у сусідні області їздити.
Нічого, прийдуть туди наші "брати", вони покажуть таким, що таке безкоштовна праця за любов.

Hаписав: Петро, Коментарів: 0, Новин: 0, 4 червня 2024 11:36
В новині:
Цитата: Олег
Нічого, прийдуть туди наші "брати", вони покажуть таким, що таке безкоштовна праця за любов.


Пішов ти нахуй разом із своїми братами, штрафами і ТЦК разом узятими. І разом із законами, які ніхто не виконував досі. Мастіть собі голову самі. Чого ви доїбалися до людей?

Hаписав: Олег, Коментарів: 0, Новин: 0, 4 червня 2024 22:18
В новині:
Цитата: Петро
Цитата: Олег
Нічого, прийдуть туди наші "брати", вони покажуть таким, що таке безкоштовна праця за любов.


Пішов ти нахуй разом із своїми братами, штрафами і ТЦК разом узятими. І разом із законами, які ніхто не виконував досі. Мастіть собі голову самі. Чого ви доїбалися до людей?

Блін, якась худоба (animal), що підписалась ніком "Петро", причислила себе до людей і захотіла вступити в дискусію. Ок. Приходь завтра в 21.00 на вул. О.Кобилянської, 32, розкажеш мені, де в тебе вим'я. Тільки не спізнись. 05 травня 21.00 я тебе чекаю. Адресу сказав.

Hаписав: Олег, Коментарів: 0, Новин: 0, 4 червня 2024 22:19
В новині:
05 червня, звичайно

Заходи обмеження споживання діятимуть протягом доби.
Пікові години навантаження – це післяобідній час до 17 години

Подачу води обмежать впродовж двох ночей
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У натовпі можна побачити не тільки чоловіків, а й велику кількість жінок


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.