RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Проєкт благоустрою вулиці Заньковецької

ТОВ "Техно-Буд-Центр" 29 грудня 2023 року отримало підряд на ремонт вулиці Марії Заньковецької з перехрестям вулиці 28-го червня (тепер - Конституційна) за 47,87 млн грн. До осені 2024 року, крім ремонту вулиці, мають облаштувати пішохідну зону і відновити елементи благоустрою. Найбільша сума - 6,21 млн грн - піде на кам’яну бруківку.

Про це йдеться у публікації видання "Наші гроші", пише molbuk.ua



Зокрема, за даними видання, 6,21 млн грн припадає на натуральний камінь Platinum Grey родовища Кам’яна піч товщиною 8 см із комбінованою обробкою поверхні нержавіючим дробом та очищеною водою під високим тиском по 4 135 грн/кв. м (тут і далі ціни з ПДВ). Камінь Platinum Grey – це лабрадорит, який використовується для облицювання фасадів та мощення доріг тощо.

Каменеобробна компанія "Граніт" пропонує колоту бруківку родовища Кам’яна піч товщиною 10 см по 537 грн/кв. м, що в сім разів дешевше. А бруківку з іншого кам’яного родовища "Горбулівське" потрібною товщиною 8 см там само пропонують по 1 289 грн/кв. м, що втричі дешевше.

Ще 1,83 млн грн іде на водовідвідні бетонні лотки DN300 H410 зі щілинною чавунною решіткою Е600 L=1000 мм по 11 130 грн/шт. "Сучасний дім" пропонує такі по 8 077 грн/шт., що на 27% дешевше, а "Імпекс-Груп Україна" – по 9 324 грн/шт., що на 16% дешевше.



Крім того, 1,59 млн грн припадає на піщано-гравійну суміш по 936 грн/куб. м. Компанія "БУК" продає таку суміш по 360 грн/т, тобто 594 грн/куб. м, що на 37% дешевше. А чернівецькі шляховики зараз замовляють її у виробника по 748 грн/куб. м, що на 20% дешевше.



Натомість 1,70 млн грн відведено на кабель з алюмінієвими жилами АСБл 4х240 по 1 554 грн/м, що вдвічі дешевше ринку. Компанія "ElectroTorg" пропонує його по 3 443 грн/м.

Інформацію видання "Наші гроші" у департаменті інфраструктури та благоустрою коментують так:

"Ремонт вулиці Заньковецької запланували не для влаштування “пішохідної зони”. Це потрібно, щоб забезпечити цілісність будинків і мереж в історичному ареалі міста. Департамент не ремонтує дорогу. Ми здійснюємо капремонт мереж з подальшим відновленням дорожнього покриття. Що цікаво, вартість покриття становить лише 12% від загального кошторису. Основні витрати - саме на заміну мереж, а не навпаки.

Вся проєктно-кошторисна документація (ПКД), на основі якої оголошується тендер, проходить державну експертизу (визначають, чи доцільні проєктні рішення, чи обґрунтовані всі пункти кошторису, чи відповідає вартість ринковим цінам). Для об’єктивності замовник (ДІБ) віддає ПКД саме на державну експертизу, а не приватним організаціям", - йдеться у поясненні департаменту.

Зазначають, що щодо ремонту Заньковецької був отриманий позитивний експертний звіт ДП “Укрдержбудекспертиза” №26-0291/01-23 від 14.09.2023. Тобто державні експерти засвідчили, що кошторис відповідає реальним середньозваженим цінам.

"Стосовно заявлених цін на будівельні матеріали, про які запитує громадськість. Варто враховувати наступні моменти:

1. У вартість, вказану в ПКД, враховано не тільки ціну самого матеріалу, а і його доставку на місце складування; розвантажувально-навантажувальні роботи; доставку на об’єкт будівництва. Тому абсолютно некоректно порівнювати ціну в інтернеті з вартістю комплексної послуги. Тим більше коли ціни на сайтах, як правило, неактуальні, та не включають вартість доставки. Будматеріали - це важкі та об’ємні речі, їх потрібно транспортувати.

2. Для порівняння вартості будматеріалу потрібно обирати саме той тип, який зазначений в ПКД. До речі, вибір будматеріалу (бруківки, водовідвідних лотків, піщано-гравійної суміші чи кабелів) є проєктною пропозицією кваліфікованих архітекторів, які формують її відповідно до архітектурного середовища об'єкта капремонту.

Якщо в ПКД вказаний натуральний камінь із комбінованою обробкою поверхні нержавіючим дробом та очищеною водою під високим тиском – абсолютно некоректно порівнювати його зі звичайною колотою бруківкою. Що є в рази дешевшою або видобувається з карʼєрів, де якість каменю значно нижча.

3. Під час виготовлення ПКД проєктант враховує пропозиції архітекторів, оскільки це історичний центр міста. Щоб сформувати вартість в ПКД, проєктант контактує напряму з виробниками, отримує інформацію про вартість того будматеріалу, який запропонували архітектори. У підсумку обирається той варіант, що найбільш відповідає критеріям з урахуванням ціни+доставки.
Саме на основі комерційних пропозицій, а не “цін в інтернеті”, формується кошторис", - наголошують у департаменті.

Також у відповіді департаменту інфраструктури та благоустрою йдеться, що замовник, тобто департамент, упевнений у відповідності вартості кошторису.

"Тим паче відповідні контролюючі органи моніторять тендери на Прозорро та надсилають вимоги щодо анулювання чи перерахунку вартості тендеру, якщо були виявлені порушення. В цьому випадку жодних зауваг не було", - зазначають.

Читайте також: Пішохідна та без бордюрів: якою буде після ремонту вулиця в центрі Чернівців

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
10-03-2024, 17:59
Коментарів 2 Переглядів 1 734

Hаписав: Стас, Коментарів: 0, Новин: 0, 10 березня 2024 22:31
В новині:
Це якийсь жарт?
Там від кінотеатру до площі філармонії 200 метрів. І за це 47 мільйонів?

Hаписав: рома клічук, Коментарів: 0, Новин: 0, 11 березня 2024 17:29
В новині:
Цитата: Стас
Це якийсь жарт?
Там від кінотеатру до площі філармонії 200 метрів. І за це 47 мільйонів?

А вкрасти Ви порахували ?


На захід прийшли військові, поліцейські та чернівчани

Віддадуть останню шану захисникові о 08:30 в селі Банилів
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пам'ять про Сергія Скворцова увіковічили на фасаді школи, де він колись навчався


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.