RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



У міському інсультному центрі Чернівців цьогоріч вже було проведено 126 тромболізисів у пацієнтів з гострим мозковим інсультом.

Про це molbuk.ua розповіла завідувачка міського інсультного центру Іванна Тащук.


"Одним із показників якості надання допомоги пацієнту з інсультом є так званий час "від дверей до голки" - тобто з моменту поступлення хворого на приймальний покій до моменту початку тромболітичної терапії. У нас рекордом було 12 хвилин. Ще одним важливим показником якості є відсоток проведених тромболізисів серед усіх пацієнтів з інсультом. На даний момент ми маємо показник 18,5%, а середній показник розвинених країн Європи – 15%, тобто ми стрімко підвищуємо рівень нашої допомоги і виходимо на європейські норми", – каже Іванна Тащук.

Найважливішим фактором у наданні допомоги пацієнту з інсультом є час.



"Існує так зване "вікно терапевтичних можливостей", яке становить 4,5 годин з моменту появи симптомів інсульту (або коли востаннє людину бачили здоровою). В цей час тканина мозку страждає від недостатності кисню, але вона ще не загинула, тобто є шанс цю тканину врятувати. Тому якщо в цей час провести тромболітичну терапію, ушкодження мозку не розвивається, або буде незначним чи значно меншим ніж могло би бути. Тому для пацієнтів та їх родичів головне правило – не зволікати, а чим швидше звертатись по допомогу при появі найменших ознак інсульту. Наша лікарня законтрактована з НСЗУ на надання допомоги при гострому мозковому інсульті, тому допомогу ми надаємо абсолютно всім, хто її потребує, не залежно чи це мешканці міста, чи району, чи навіть інших областей", – пояснює Іванна Тащук.

Медики спостерігають тенденцію до зростання кількості хворих з інсультом та "помолодшання" хвороби.

"На жаль, інсульту у 35-40 років зустрічається зараз надзвичайно часто. Часто спостерігали розвиток інсульту у пацієнтів, як перенесли COVID-19, розцінювали це як ускладнення захворювання", - каже Іванна Анатоліївна.

З початку війни кількість хворих з інсультом теж значно зросла.

"Постійний стрес, перебування в умовах бойових дій, так чи інакше спонукає пацієнтів до гіршого контролю артеріального тиску, згортання крові, рівня цукру. Люди не завжди мають можливість отримувати необхідні ліки, що в результаті призводить до розвитку судинної катастрофи. За останні місяці до нас поступало багато пацієнтів – внутрішньо переміщених осіб: з Київської, Чернігівської, Херсонської, Миколаївської, Донецької областей. Тому ще раз наголошуємо, що наш заклад на умовах контракту з НСЗУ надає допомогу всім пацієнтам, не залежно від місця проживання чи реєстрації", - зазначає лікарка.

З 2020 року, відколи запрацювала медична реформа, як для пацієнта так і для лікаря рівень надання допомоги змінився.

"Всі необхідні обстеження та лікування згідно протоколу надаються за рахунок лікарні, тобто абсолютно безкоштовно для пацієнта. Це стосується і Актилізе – препарату, що застосовується для проведення тромболізису. Ринкова ціна засобу становить близько 30 тисяч гривень, тому раніше це було майже недосяжна для пацієнтів. Але зараз, завдяки реформі, тромболізис став доступним абсолютно всім, хто його потребує. Також безкоштовним для пацієнта з інсультом є проведення комп’ютерної томографії мозку", – каже Іванна Тащук.
Впродовж години обстежують пацієнта, який потрапив до лікарні.

"Проводимо комп’ютерну томографія головного мозку, лабораторні аналізи, далі призначається лікування. Під час лікування працює так звана мультидисциплінарна команда – підключаємо фізіотераптевтів, ерготерапевтів, логопедів, які допомагають при відновленні після інсульту аж до моменту виписки хворого" - пояснює Іванна Тащук.

Симптоми, які можуть свідчити про розвиток інсульту

"Дуже важливо, щоб пересічні люди та родичі пацієнтів могли розпізнати початок інсульту. До нас часто привозять людей, яким стало погано на вулиці чи на ринку, а люди, що проходять повз, намагаються допомогти та викликають екстрену допомогу. Також були випадки, коли появу симптомів у бабусь чи дідусів помічали онуки, одразу повідомляли про це старших, і людину терміново доставляли до нас. Телефонувати 103 потрібно за найменших підозр на інсульт", - наголошує Іванна Тащук.

Вас має насторожити поява таких ознак:

  • Порушення мови у людини – вимова стала нечіткою, людина плутає слова, або не розуміє зверненої до неї мови.

  • Поява слабкості у руці та нозі (наприклад, з руки випадають предмети) – попросіть людину підняти руки і якщо одна рука опускається
  • Погіршення зору чи двоїння в очах.

  • Поява асиметрії обличчя, якої не було раніше.

  • Порушення координації і рівноваги – людина не тримається на ногах, її хитає, вона падає.
  • Сильний головний біль також може бути ознакою інсульту.


  • При появі цих симптомів не потрібно втрачати жодної хвилини, а дзвонити у 103. Швидка допомога доставить людину у лікарню, яка законтрактована на лікування інсульту, в тому числі у Центральну міську клінічну лікарню. Найголовніше для самих пацієнтів – вчасно і швидко звертатись по допомогу.

    Довідка

    Міський інсультний центр функціонує на базі Центральної міської клінічної лікарні з 2017 року.
    Вже 5 років відділення займається наданням спеціалізованої та високоякісної медичної допомоги пацієнтам із гострим мозковим інсультом. Тут проводиться тромболітична терапія – єдиний метод лікування хворих з ішемічним інсультом, який бореться із самим захворюванням, а не з його наслідками. Саме тромболізис впливає на причину інсульту – тромб, який закупорює судину мозку і призводить до виникнення симптоматики, а не з наслідками – функціональним дефіцитом.

    Механізм надання допомоги та маршрут пацієнта від моменту поступлення в стаціонар аж до його виписки повністю налагоджений. Сумісно функціонує приймальне відділення, інсультний центр та відділення інтенсивної терапії, а також допоміжні підрозділи – комп’ютерна томографія, лабораторні та функціональні обстеження.




    Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
    12-11-2022, 11:50
    Коментарів 0 Переглядів 6 736

    Теги -
    Це стало сюрпризом для Юрія Овсяницького і його нареченої Маргарити

    Наразі кількість поранених зросла до п'яти

    До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти
    • Новини партнерів
    купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

    ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


    Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
    Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
    Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
    Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
    Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
    Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
    ВІДЕО Переглянути все відео

    Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

    Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

    У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

    Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

    Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.