RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



На початку вересня у Чернівцях відбудуться громадські обговорення перейменування рекордної кількості вулиць. Насамкінець за нові назви вулиць мають проголосувати на жовтневій сесії міської ради.

Про це molbuk.ua розповіла секретарка Чернівецької міської ради Марина Кирилюк.



Перейменування вулиць викликало жваву дискусію серед чернівчан. 67 нових назв вулиць – і сотні альтернативних варіантів, які чернівчани запропонували онлайн.

"Дискусія, яка розгорнулася навколо перейменування вулиць, показала, що з цим не варто поспішати. Краще ретельно підійти до самого процесу. З 2016 по 2018 роки у Чернівцях перейменували 80 вулиць. Зараз маємо одночасно перейменувати 67 вулиць. Це дуже багато. Тому після онлайн-обговорень, які стартували в травні, ми провели круглий стіл, під час якого люди могли висловити свої думки. У вересні запустимо процес громадських слухань. Вони будуть розбиті на шість засідань і відбуватимуться з 2 по 10 вересня", – каже Марина Кирилюк

Обговорюватимуть приблизно по 10 вулиць на засіданні.

"На обговореннях мають бути обов’язково присутніми мешканці вулиці, яка перейменовується. Після громадських слухань ще раз засідає топонімічна комісія, тоді формується проєкт рішення на сесію міської ради. Плануємо рішення винести на жовтневу сесію. Тож до кінця року вулиці будуть перейменовані", - вважає Марина Кирилюк.

У міській раді зібрали усі пропозиції, які подавали чернівчани щодо перейменування вулиць. На деякі вулиці було близько 40 варіантів назв.

"Ми хочемо, щоби наші вулиці були названі на честь українських та буковинських культурних діячів, українських міст. Бо якщо проаналізувати назви вулиць районів Роші та Садгори, то можна скласти карту Росії за тими географічними назвами. Це потрібно змінювати. Ми отримали багато звернень щодо перейменування вулиць від громадських, релігійних організацій, від представництв нацменшин, науковців. Багато чернівчан запропонувало свої варіанти через створену й розповсюджену гугл-форму – було від 5 до 40 варіантів назв вулиць", – зауважує Марина Кирилюк.

У більшості випадків топонімічна комісія залишила ті пропозиції, що є. Але на деяких вулицях все ж вирішили подати інший варіант після пропозиції чернівчан.

"Наприклад, вулицю Гагаріна мали намір перейменувати на вулицю Володимира Великого, але після обговорень топонімічна комісія погодилася з пропозицією надати цій вулиці історичну назву — вулиця Вокзальна. Гостру дискусію викликало перейменування вулиці 28 Червня на вулиці Конституційну. Тому топонімічна комісія розглянула цю назву і все ж таки наполягла саме на ній. Вулиці Комарова мали намір дати назву Українських Добровольців, але з’явилася петиція від депутатки Яни Брус дати назву на честь загиблого героя Сергія Скальда. Усі ці варіанти будуть розглядатися. Але саме мешканці міста на громадських обговореннях мають сказати свою остаточну думку", - каже посадовиця.

У Марини Кирилюк на столі майже сто сторінок зібраних пропозицій щодо назв вулиць. Центральні вулиці мали найбільше пропозицій.

Щодо назви вулиці 28 Червня ми отримали близько 20 пропозицій. Наприклад, пропонували назви Червоної Рути, Євгена Коновальця, Переможна, Вашингтонська, 24 Серпня, Джохара Дудаєва.

Вулицю Юрія Гагаріна пропонували перейменувати на Трипільську, С. Корольова, Вокзальну, Л. Каденюка, Львівську, Мрії, Штефана Великого.

Невеличку вулицю Декабристів теж дуже активно обговорювали. Топонімічна комісія запропонувала її перейменувати на вулицю Петера Деманта. Мали 40 пропозицій зміни назви, серед яких Оглядова, Ринкова, Дисидентів, Сімейна, Залужного. Вулицю Комарова чернівчани запропонували перейменувати на Бандерівську, Козацьку, Карпатську, Українських Волонтерів.

"Мешканці досить креативно підійшли до назв вулиць. Тому ми вирішили ці назви зібрати і використати у майбутньому. Бо на цих 67 вулицях перейменування не завершиться, адже вже є список ще зі 150 вулиць, назви яких потрібно змінити", - зауважила Марина Кирилюк.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |

11-07-2022, 19:18
Коментарів 3 Переглядів 3 604

Теги -
Hаписав: Гість Vitaliy, Коментарів: 0, Новин: 0, 11 липня 2022 20:01
В новині:
Це однозначно добре, але в нас різні служби реєстрів плювали на все це. 3 роки як переменуйвали Оренбурзьку на Кушніренка. Рік назад права получив на Оренбурсзьку. В Приват24 плачу в міськсвітло на вул. Дебальцевську dizzy_face , Оренбурзьку, Кушніренка

Hаписав: Оцет, Коментарів: 0, Новин: 0, 12 липня 2022 01:16
В новині:
Це дуже важливо пiд час вiйни? Нема вже бiльше, чим зайнятися? Чернiвецька область здастся окупантам без бою, недобитi пенсiонери та шахiсти-тверезники репетують урочисту зустрiч кацапського вiйська з розгорнутими червоними прапопами, кольоровими шарами та хлiбом-сiл'ю. A мiсцева бидло-влада то взагалi однi злодii та московськi шпигуни. Вони тiльки й роблять, що шукають, де бiльше вкрасти, та щоб залишитися на керiвних посадах при новiй москальскiй владi. smiling_imp imp

Hаписав: Anonim, Коментарів: 0, Новин: 0, 12 липня 2022 13:12
В новині:
Це мені нагадує фразу, в які пес, якому нічим зайнятися, починає собі облизувати язиком в одному місці.... Невже більше нема чим зайнятися? Хіба складно зайнятися перейменуванням тільки після війни? Може, у нас всі переселенці забезпечені всім необхідним? Може, пенсіонери та особи з інвалідністю забезпечені продуктами та ліками? Ціни ростуть , а зарплати та пенсії - залишаються без змін. Може, треба зайнятися чимось більш нагальним під час війни, аніж брати приклад з того пса, якому зайнятися нічим?


До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.