RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Він координує в Чернівцях "Волонтерський штаб захисту України", який приймає гуманітарну допомогу з усього світу та доправляє її в десятки міст та сіл у небезпечних районах.

У волонтерському штабі, що на вулиці Бандери, людно і жваво, наче у вулику. Біля входу стоять машини, які або щось привезли, або відвозитимуть. Щодня тут працює понад 200 волонтерів. 80 відсотків з них – переселенці з територій, де відбуваються бойові дії. Вони приймають допомогу, сортують, завантажують, видають…



"Усе працює, як єдиний механізм"

Наталія Іванівна пригощає всіх чаєм із лимоном, кавою, бутербродами, солодощами. "Люди постійно приходять, щось приносять. Хтось вареників наліпить, хтось млинців насмажить,– каже жінка. – Ми згуртувалися тут навколо Володимира Дороша. Він усе тримає у своїх руках, за все відповідає, про всіх дбає. Прошу його: "Володю, поїж щось". А він: "Спочатку нагодуйте людей, я вже потім. Там голодні собачки бігають, зберіть для них щось поїсти". Така добра, душевна людина".




На дошці оголошень висять дитячі малюнки, подяки, заявки на одяг та взуття. Юля перебирає одяг, складає його в коробки. Вона приїхала з Києва з батьками і сином. "Принесла в штаб допомогу, виявилося, що потрібні волонтери. Тепер приходжу сюди щодня. Сортуємо окремо одяг чоловічий, жіночий, дитячий, пишемо на коробках, що тут є. Їх відправлять у гарячі точки. Приходять переселенці з дітьми, просять одяг, взуття. Намагаємося підібрати для них те, що потрібно".

На території штабу повсюди встановлені відеокамери. На великому екрані видно, що хто робить. За комп’ютерами сидять координатори. Кожен відповідає за якесь місто чи область.

Чернівчанка пані Віра працює у штабі понад місяць, відповідає за оформлення документів. "Тут усі працюють, як єдиний механізм, – запевнила жінка. – А Володимир Дорош – це двигун, який запускає цей механізм у дію. Він усе пам’ятає, все знає".

Переселенка Юлія приїхала з родиною із Сум. Раніше працювала в лікарні, зараз займається в штабі бухгалтерією. "Коли почалася війна, нам нічим було лікувати людей. У соцмережах знайшла цей волонтерський штаб, попросила допомогти. Ми були вражені, що нам дуже швидко привезли необхідні медикаменти, – розповіла Юлія. – Коли ми приїхали в Чернівці, то я вирішила долучитися до цього штабу. Тут усе на чіткому контролі. Маркуємо штрихкодами кожну коробку. Працюємо безкоштовно, приходимо навіть у вихідні"

"Завжди всім і дуже швидко"

Володимир Дорош одночасно вирішує десятки питань.

"За 44 дні ми зробили 2253 відправки. Це колосальний обсяг, – не приховує емоцій чоловік. – Відправляли щодня по 50-100 тонн допомоги. Завантажували величезні 20-тонні фури, сотні принтерів, позашляховики, які їхали до наших захисників. Завдячуємо чернівчанам та громадянам інших країн, які відгукнулися. Маємо багато гарних прикладів. Скажімо, днями приїхав уночі Момо з французького міста Монпельє зі своїм доберманом, на шиї якого був пов'язаний український прапор. Чоловік подолав три тисячі кілометрів. Вивантажився, попив чаю і поїхав назад. Сказав, що знову приїде. Він створив у своєму місті штаб зі збору речей для України.





Координатор штабу Володимир Дорош відомий волонтерською діяльністю ще з 2014 року. "Коли почалася війна, ми вирішили згуртуватися, щоби надавати допомогу нашим військовим, лікарням, переселенцям, забезпечувати усім необхідним міста, які обороняються. Спершу запустили проєкт "Здай кров – захисти країну", аби рятувати поранених військових і мирних мешканців. І в один день прийшло понад тисячу людей здати кров, – пригадує координатор. – Потім створили волонтерський штаб. Є чотири напрямки нашої роботи: продукти, амуніція для військових, медикаменти, засоби гігієни. Отримуємо допомогу від чернівчан, буковинців, наших земляків із-за кордону. Це Німеччина, Італія, Іспанія, Швеція, Греція, Туреччина, Румунія, країни Прибалтики, Нідерланди, США, Канада… ".

Штаб відправляє щодня допомогу в десятки міст: Харків, Суми, Одеса, Київ, Дніпро, Чернігів, Запоріжжя, Миколаїв, Житомир, Бучу, Ірпінь, Маріуполь, Гостомель, Донеччина… У цьому переліку є полк "Азов", грузинський легіон.

– Інформацію про потреби отримуємо від мерів та їхніх заступників, голів ОВА, загонів тероборони, госпіталів, військових підрозділів. Залучаємо місцевих мешканців для надання адресної допомоги. Дуже тісно співпрацюємо з фондом телеведучого Сергія Притули. Його представник знаходиться постійно в нашому офісі, – каже пан Володимир. – Передали нашим військовим десятки автівок. Маємо свою сторінку в Телеграм-каналі, де повідомляємо про потреби. Наш девіз: "Завжди всім і дуже швидко". Скажімо, маємо зранку 100 тонн допомоги, а до вечора вже все відправили. Мене надихають люди, які допомагають, і наша згуртована команда. Будемо працювати, поки не звільнимо Україну від російських окупантів".

Слова вдячності

*"Волонтерський штаб захисту України", від усього міста-героя Миколаєва хочемо подякувати за вашу роботу, що відгукнулися і так швидко все зібрали. Ми отримали від вас 20 тонн гуманітарного вантажу, починаючи від дитячого харчування і закінчуючи допомогою для військових. Разом ми – сила".

*"Щиро дякуємо нашим друзям з міста Чернівці, які за короткий час стали своєрідними рятівниками багатьох ірпінців, що потребують життєво необхідних лікарських препаратів та іншої допомоги. Особливо за інсулін для жителів села Михайлівка-Рубежівка. Ви рятуєте життя. Ми цього не забудемо".

*Олена Кузьмич: "Разом із вами ми вдягнули бійців у теплий одяг (спеціальна форма, термобілизна, шапки), забезпечили засобами першої необхідності (ліхтарі, батарейки, запальнички, спецрукавиці, цигарки, термоси). Ви неймовірні".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
15-04-2022, 17:45
Коментарів 0 Переглядів 1 652

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.