RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Яких змін чекати у школах Чернівців і чи потрібно здавати гроші “на штори”.

Про це кореспондентка molbuk.ua розпитала у заступник міського голови Юрія Лесюка, який курує освіту та медицину міста.



Для чернівецької освіти найкардинальнішою зміною було переведення шкіл у статуси ліцеїв та гімназій. Чи очікувати ще якихось змін школам?

Так, найсуттєвіша зміна, що 22 школи Чернівців стали гімназіями і тепер вони не будуть набирати старші класи. Шкіл уже нема.
Поки що інших змін в освіті не буде, тому що мережа уже затверджена. Вона є достатньо оптимальною. Станом на сьогодні відповідає реальним можливостям кожного закладу. З цього приводу, звісно, були дискусії. Керівники деяких закладів середньої освіти хотіли змінити цю мережу. Наприклад, школа №1, яка стала гімназією, намагалася зробити її ліцеєм. Але це, можливо, якщо тут не буде початкової школи.



Адже у приміщенні школи початкові, середні і старші класи не помістяться. Якщо навчальний заклад відмовиться від 1-4 класів, тоді вони зможуть набирати 10-12 класи, як це планується при освітній реформі. Але останні 10 років у цій школі набирали лише по одному десятому класу, а потрібно не менше двох десятих класів по 27 дітей.

Ми будемо бачити, як виглядатиме ситуація зі школами через рік-два і відповідно реагувати. Якщо якийсь ліцей не зможе відповідати своїй назві, не зможе набрати достатньо старшокласників, тоді його статус зміниться на гімназію.

У школах почали запроваджувати нове меню. А наші заклади готові замість сосисок готувати м’ясо та овочі?

Заклади готові до запровадження нового меню, але є моменти, які необхідно “підтягнути”. У кожному навчальному закладі є якісь питання до харчоблоків. Насамперед це стосується матеріально-технічного забезпечення, щоб кухарі могли працювати швидше та ефективніше.
Цього року буде субвенція державного бюджету, яку направимо на ремонти харчоблоків і закупівлю технологічного обладнання. Але сум вистачить приблизно на 10 навчальних заклади. Також будемо планувати на це кошти місцевого бюджету.

Обговоримо можливість створення власних їдалень у кожній школі. Це можливо, бо школи переходять на фінансову самотійність і вони у своєму штаті можуть мати не лише бухгалтерів, а й кухарів.

Запровадили чотиритижневе сезонне меню. Воно має бути корисним, наприклад, там немає бути сосисок. І саме такі моменти є найскладнішими для надавачів послуг. Адже було легко і зручно відварити сосиску і дати дітям, але з новим меню такого немає бути. Сосиски замінюють м’ясом. Поетапно має зменшуватися норма солі і цукру у продуктах.

Щоправда, обід за новим меню може бути дорожчим. За обіди дітей пільгової категорії міська рада буде платити від 30 до 35 гривень, раніше ця вартість становила 22 гривні. Але це меню, яке передбачає збалансовану кількість корисних речовин.

Минулого року була конфліктна ситуація з військово-спортивним ліцеєм, говорили про те, що не будуть набирати старшокласників і заклад можуть закрити. То яка доля цього навчального закладу?



Ліцей свого часу відкрили на базі колишнього інтернату. Щоби його не закривати, створили військово-спортивний ліцей. Але недолуге керівництво військово-спортивним ліцеєм призвело до того, що виникли проблеми з його фінансуванням. Щоб місто могло фінансувати заклад, кількість чернівецьких дітей має бути менше 30%. Інакше державна казначейська служба кошти не пропустить. Натомість у закладі було багато дітей з області.

Створили робочі групи для вивчення ситуації. Тепер хочемо збільшити у ліцеї кількість дітей, за рахунок тих, хто займається спортом, а не лише військовою справою. Будемо популяризувати цей заклад. Плануємо створити спеціалізорваний військово-спортивний ліцей з пансіоном та центром національно-патріотичного та військового виховання.

У школах існують батьківські каси, “батьківські” благодійні фонди, які збирають гроші. Чи повинні батьки здавати гроші у школах?

Я на це питання можу відповісти як заступник міського голови, який відповідає за освіту, і як батько, у якого син ходить до школи. Я здаю гроші батьківському комітету. Але тут треба розуміти, на що здають гроші. Якщо моїй дитині у класі купили кружку з його фотографією, я дам на це гроші. Але якщо мені скажуть здавати гроші на штори — я їх не буду здавати. Основне питання - це прозорість використання грошей і про це у навчальних закладах мають прозоро звітувати.
Минулого літа так сталося, що було недостатньо виділено коштів для забезпечення усіх шкіл косметичними ремонтами у садочках та школах. Тому тут могли залучати батьківські кошти.

Почалася нова хвиля короонавірусу, у лікарні госпіталізовують дедалі більше людей. У міській лікарні №4 ще кілька місяців тому встановили кисневу станцію, але її досі не можуть підключити, у чому проблема?

Киснева станція у міській лікарні №4 справді не працює. І це проблема усіх лікарень, де встановлено подібне обладнання. Йдеться про 21 лікарню. Питання не вирішене, бо немає сертифікату на обладнання. Ми не бачили жодного документа цього обладнання. Усі питання вирішують у Києві. За кошти лікарні зробили проект підключення обладнання, але дозволу на підключення немає. Замовником є благодійна організація “100% життя”. Особисто з ними спілкувався, пояснили, поки що немає можливості дати дозволи на запуск кисневих станцій по жодній із 21 лікарні.

Чернівці не мають комунального басейну, вже кілька років чекаємо на ремонт басейну школі №27, чому з ним так затягують і чи буде у Чернівцях басейн?



Минулого року міська рада подавала цей об’єкт для реконструкції за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Але Чернівецька ОДА у цьому відмовили без жодних пояснень. На жаль, і народні депутати не підключилися до цього процесу. У нас готова проектно-кошторисна документація на ремонт басейну. Його вартість робіт 42,7 млн грн, тож проект знову подали до фонду ДФРР.
Також виділили земельні ділянки під будівництво спортивних комплексів на вулицях Хотинській та О. Пчілки. Це будуть типові об’єкти. Тож, думаю, їхнє будівництво не затягнеться і вони запрацюють незабаром у Чернівцях.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
22-01-2022, 12:15
Коментарів 0 Переглядів 2 904

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.