RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Про ремонт доріг, найважливіші зміни у Чернівцях та про те, чи задовольняє зарплата заступника мера.

Про це та інше кореспондентка molbuk.ua поцікавилась у заступника міського голови Чернівців Василя Зазуляка.



З’являться нові громадські простори

– Одне із найболісніших питань для Чернівців — це стан доріг. Чи подобається вам, як ремонтують дороги у місті? І які дороги планують капітально відремонтувати цього року?



– Я не задоволений, як у Чернівцях ремонтують дороги, і це стосується 90% підрядників, які у нас працювали у 2020 році. Мер поставив завдання залучати більше підрядників, адже бачимо, що в Україні роблять якісні ремонти на дорогах. 

Мені, як і більшості чернівчан, неприємно дивитися, що не на всіх дорогах у місті встигли завершити ремонти. Тому ми хочемо переглянути терміни завершення договорів. Зазвичай договори закінчуються 31 грудня. Плануємо цей термін скоротити до 31 жовтня.

Ми вже оштрафували на 1,4 мільйони гривень компанію "Євродор" через ремонт вулиці Кармелюка, які не вклалися у термін завершення робіт.
На капітальний ремонт доріг у місті виділять 152 мільйони гривень. Ще 20 мільйонів на поточний ремонт

Уже найближчим часом у міській раді планують оголосити тендери на капітальний ремонт кількох вулиць.

Заплановані проведення тендерів на ремонт вулиць Богуна, Заньковецької, Горького, Кобилиці. Вулицю Заньковецької планували розпочати ще цього року, але побачили, що не вкладемося, адже це складна вулиця. Тому перенесли ремонт на наступний рік. Капітально будуть ремонтувати й вулиці Південно-Кільцеву, Головну (від Гагаріна до Чкалова), Кочубея, Горького, Буковинську, Дарвіна, Чернишевського, Щербанюка, Ярошинської, Орлика.

Також у планах доробити частину вулиці Кармелюка — від Буковинської до Кобилиці, яку не внесли у попередній ремонт. 

Ремонт вулиці Головної плануємо розпочати цього року. Але це займе декілька років. І навіть не через значне фінансування. Просто перекрити в один момент всю вулицю Головну нереально.

– У Чернівцях розпочали будівництво нового громадського простору на розі вулиць Б. Хмельницького та Лесі Українки. Чи чекати Чернівцям ще нових громадських просторів?



– Завершується облаштування громадського простору на розі вулиць Хмельницького-Лесі Українки. Щоправда, роботи йшли із затримкою. Але нещодавно були представники Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, які співфінаснують цей проєкт. Вони побачили виконану роботу і підтвердили свої наміри виділити ще 50 тисяч євро на інші об’єкти в Чернівцях. Ми зараз саме підбираємо нові місця для майбутніх громадських просторів, щоби розробити проєктно-кошторисну документацію. Уже є кілька варіантів, які німецьким партнерам сподобалися. Тож буде співфінасування. Нові громадські простори мають робити у рамках співфінансування 50 на 50. Наприклад, розглядаємо варіант облаштування нового громадського простору "Студентський сквер" на розі вулиць Університетської-Сковороди. Крім того, на всіх громадських просторах хочемо зробити відеоспостереження.



Є в місті й інші райони, які потребують нових громадських просторів. Тому на  Гравітоні, Бульварі вже попередньо обрали місця, де можуть їх облаштувати. На Гравітоні це може бути простір перед рестораном "Водограй". Хоча там підприємець розпочав роботи. Ми на них дозволів не видавали, а той прикривається якимись дозволами 2018 року і продовжує роботи. Скеровували на будівництво інспекцію архітектурного контролю, але перевіряти можуть, якщо є представник замовника. Він же різними способами уникає цього. Уже й поліцію залучаємо, щоби провести перевірку. А підприємець, незважаючи на це, продовжує роботи. 

Також цього року візьмуться за облаштування скверів. У бюджеті вже передбачили 15 мільйонів гривень на відновлення елементів благоустрою скверів. Насамперед почнуть відновлення скверу на вулиці Кордуби. 

У сквері на вулиці Кордуби хочемо розпочати роботи вже з ранньої весни. Завершується робота над проєктно-кошторисною документацією. Найближчим часом будемо оголошувати тендер. Особливих змін там не буде. Замінять мощення, зріжуть аварійні дерева та зроблять сквер світлішим. 

Також оновимо забутий сквер на розі вулиць Богуна-Горького. Для цього не потрібно багато коштів: замінити старі лавиці та відновити освітлення. Поставимо п’ять-шість нових лавиць і два-три ліхтарі.  

У центрі Садгори теж будуть відновлювати скверик. Працюємо над проєктом, щоби цього року його озеленити, зробити нові доріжки.
На всіх громадських просторах хочемо зробити відеоспостереження, бо лише завдяки цьому сквер біля університету у належному стані залишається.

Хреста на Центральній площі не буде

– Торік активно обговорювали реконструкцію Центральної площі. Чи будуть цього року розпочинати ремонті роботи?

– Центральна площа — це великий об’єкт. Розуміємо, якщо почнемо робити капітальний ремонт площі, то це може затягнутися на багато років. Провели громадські обговорення і взяли досить багато для проекту.



Також спілкувалися із представниками церков, тому що залишається дискусійним питання щодо хреста, який встановлений на площі. Погодилися, що хресту тут не місце. Водночас триває дискусія, що потрібно відновити пам’ятник Пієті. Але не збереглися його креслення і відновити його неможливо.

Робота над Центральною площею буде поділена на кілька етапів. Цього року почнемо з тієї частини площі, яка найменш дискусійна, - це частина площі біля вулиці О. Кобилянської. Там не буде проїжджої частини. Планується висадити дерева, щоби влітку можна було відпочивати.

Також відбулися громадські слухання щодо Театральної площі. Йшлося про те, щоби її осучаснити, змінити мощення і попрацювати над доступом для маломобільного населення.

Працюємо над тим, щоби зробити сучасну підсвітку Чернівецького національного університету. Вже були переговори з фірмою з Дніпра Expolight. Мова йде не просто про те, щоби там покласти 10 ліхтарів, а про те, щоби була якісна підсвітка. Знайшли меценатські кошти і розробляється проект. Можливо, вдасться залучити співфінансування міської ради чи Чернівецького національного університету. Проект потужний і він має покращити туристичний потенціал. Хочемо, щоби люди спеціально приїжджали подивитися на світлове шоу у ЧНУ.

– Парки у Чернівцях теж потребують змін. Якісь є плани щодо Центрального парку та парку “Жовтневий”?

– Ми зараз хочемо зайнятися другою частиною парку “Жовтневий” - від вулиці Комарова до Південно-Кільцевої. І плануємо зробити ескізний проект вигляду парку, провести громадські слухання. Після цього візьмемося за його облаштування. Розуміємо, що це великі кошти і за рік чи два його не зробиш. Але якщо буде якісний план розвитку, будемо виділяти кошти частинами і змінювати парк.



Заплановано зробити проект з відновлення доріжок у Центральному парку імені Шевченка. Щоправда, гроші у бюджет на це ще не закладено, але сподіваюся, що будуть залишки з невикористаних коштів з 2021 року і депутати у березні підтримають перерозподіл залишків коштів. Для цього потрібно мати кошторис, щоби розуміти, скільки коштів потрібно.

Завжди можу повернутися у бізнес

– Ви працювали у бізнесі, а робота у міській раді – це зовсім інша система. Яку різницю побачили і що вам не подобається?

– Завдяки тому, що працював у бізнесі, я вмію швидко прийняти рішення і це використовую у роботі в міській раді. Але, звісно, у міській раді це значно триваліший процес і це не подобається. З іншого боку, подобається, що усе планово і з усіх сторін можеш на проблему подивитися, отримати більш якісний результат.

Не подобається у роботі міської ради те, що тут забагато політики. У нас робота виконавчих органів дуже залежить від політичних рішень. Мені здається, що незалежно від того, хто мер, у нас мало би бути набагато менше політичних призначень.

Ви працюєте заступником мера вже понад рік. У вас була думка про те, щоби звільнитися?

Я жодного разу не думав про те, щоби звільнитися. Просто здатися - це ознака слабкої людини. Є перспектива реально змінити місто. Але я чудово розумію, що усі посади тимчасові і за цю посаду не тримаюся. Мій плюс, що завжди можу повернутися у бізнес.

Моя зарплата, як заступника міського голови, зараз 30 тисяч гривень. У мене є свої збереження і зарплата – це був не перший фактор, чому я пішов у міську раду. Але для того, щоби тут люди чесно працювали, зарплата має бути більшою. У нас, до речі, багато людей з команди не долучилися через зарплату.

– Відомо про ваш великий будівельний бізнес. Що з ним зараз?

– Команда нашої фірми працює понад 15 років, тому досвіду дуже багато. І, можливо, навіть краще, що я зараз не займаюся бізнесом - вони можуть відкритися по-новому. Там є команда, яка досить ефективно працює. Принаймні бачу, що будівництво ведеться (сміється — авт.).

Я зараз жодним чином не контролюю свій бізнес. Там працюють мої родичі, ми зустрічаємося на якихось святкуваннях, вони розповідають про справи, питають поради.

– А ви суворий начальник? Можете на когось накричати?

– Можу накричати, але рідко. Це не найефективніший метод впливу. Для мене крик - це ознака слабкості керівника. Якщо людина не розуміє - ще раз поясню, якщо не справляється - тоді дякую за роботу.

– Чи вистачає часу на родину?

– Робота починається з 8.00, додому зазвичай повертаюся о 19.00-20.00. На сім’ю не вистачає часу. Зізнаюся чесно, дружина іноді через це обурюється. Але встиг цього року піти у відпустку влітку і відпочивав на морі у Туреччині. Але для мене робота у міській раді — це мій виклик і спосіб самореалізації.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-01-2022, 18:30
Коментарів 0 Переглядів 6 489

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.