RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Буковина 2021 року будувала, розвивала, творила, прощалася із захисниками і збиралася із силами для протистояння, боролася із COVID-19 і налагоджувала міжнародну співпрацю. Як велося області торік, яких результатів вдалося досягти та скільки амбітних проєктів втілити — читайте.

Про здоров’я — безкоштовна вакцинація та комп’ютерна томографія вже доступні буковинцям



У області завершили облаштування приймальних відділеннях п’яти медичних закладів, реконструкцію яких розпочали торік. Це Вижницька, Сторожинецька, Сокирянська районна лікарня, а також обласна клінічна та лікарня швидкої медичної допомоги у Чернівцях. Тут встановили потужне діагностичне обладнання — комп’ютерні томографи, цифрові рентгени, апарати для ультразвукової діагностики. Відтак, зробити комп’ютерну томографію та інші потрібні дослідження у цих закладах буковинці можуть абсолютно безкоштовно.



На початку року у Чернівецькій області стартувала вакцинальна кампанія від COVID-19. У ніч проти 25 лютого у край доправили першу партію вакцини — більш як 15 тисяч доз препарату виробництва Oxford/AstraZeneca (Covishield).

Робити щеплення почали медикам, а пізніше й публічним особам та громадським діячам, аби популяризувати імунізацію.



Про духовне — на культурні проєкти вперше виділили 6 мільйонів гривень

Подбали 2021 року в області і про духовне, виділивши 6 мільйонів гривень на сміливі та креативні проєкти буковинців. Уперше в історії краю створили міні-аналог Українського культурного фонду, ухваливши таким чином виділяти гроші на нестандартні ідеї.



"Ми розпочинаємо надзвичайно цікавий формат взаємодії із громадою Буковини, із кожним, хто мріяв реалізувати свою мистецьку ідею, але не мав можливості. Готові підтримати коштами з обласного бюджету не тільки проєкти будівництва, соціальної інфраструктури, доріг, освіти і медицини, а й розвиток культури. Гроші можуть отримати всі, хто спроможний створити цікавий, яскравий, непересічний, динамічний сучасний буковинський культурний продукт", — зазначив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук, який став ідейним натхненником ініціативи.

Наприкінці весни Буковинський культурний фонд оголосив мистецькі проєкти-переможці. Загалом їх назбиралося 38. Визначило найкращих експертне журі. Роботи у них було чимало, адже до фонду подали понад 170 заявок. Тому проєкти, які отримали перемогу, пройшли конкурентну боротьбу — 1 до 8.

Завершили весну буковинці на натхненній ноті, бо ж визначили книжки, що побачать світ завдяки програмі підтримки книговидання Чернівецької обласної державної адміністрації. Вирішили профінансувати друк 22 книг.



Серед них — альбом-довідник унікальних автентичних буковинських рецептів, артбук про Хотинську битву, спогади побратимів Назарія Яремчука про життя на естраді. Експертна рада, до якої входять письменники, історики, літературознавці, журналісти та посадовці ОДА, обрала їх з-поміж 53 заявок.

Про відсіч ворогові — Буковина втратила двох захисників та розпочала формувати бригади тероборони



16 квітня. Так, у Чернівцях попрощалися із 40-річним Олексієм Мамчієм. Він отримав осколкове поранення від скинутої із безпілотного літального апарата протипіхотної міни. Молодший брат полеглого, Станіслав Мамчій, у 2016 році також віддав життя, захищаючи Батьківщину від ворога.



Із 24-pічним Ярославом Карлійчуком, який загинув від ворожої кулі, попрощалися у Черепківцях. Люди з квітами та лампадками у руках створили живий коридор. Зустрічали загиблого на колінах. У захисника залишилися дружина та маленький син.

Вічна пам’ять Героям.



Тим часом, аби захистити рідний дім міг кожен буковинець, у Чернівецькій області розпочали формувати бригади та батальйони територіальної оборони, у яких служитимуть за контрактом. А у голови ОДА з’явився новий заступник із оборонних питань — Дмитро Данищук.

Про будівництво — в області активно зводили і реставрували



Уже із початку року на Буковині взялися активно реалізовувати програму Президента України "Велике будівництво". До неї потрапили чимало об’єктів, серед них школи, дитячі садочки, стадіони. Крім того, поремонтували також рекордну кількість кілометрів доріг державного та місцевого значення.

Тим часом, разом із "Великим будівництвом", у регіоні стартувала і "Велика реставрація". За нею взялися відновлювати три об’єкти — Семінарську церкву та двір Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Хотинську фортецю та обласну універсальну наукову бібліотеку імені Михайла Івасюка.



А відновлення храму у ЧНУ навіть стало першим у всеукраїнському рейтингу проєктів "Великої реставрації". Загалом експертна група розглянула 209 заявок, і з них найбільше балів — 57 — набрав об’єкт із Буковини, повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Про COVID-19 — вакцинальна кампанія триває

Чинити опір пандемії COVID-19 не припиняли на Буковині ні на мить. Так, Сергій Осачук поділився досвідом боротьби із коронавірусом на першому Всеукраїнському Форумі "Україна 30", де був єдиним представником від голів ОДА.



Він, зокрема, розповів, як Буковина першою в Україні зустріла епідемію, які непрості рішення доводилося ухвалювати владі та завдяки чому область зуміла гідно протистояти вірусу.

Улітку боротьба з недугою вийшла на новий рівень, адже Міністерство охорони здоров’я дозволило робити щеплення від небезпечного вірусу усім охочим. Крім того, мешканці області отримали змогу вибирати одну з чотирьох вакцин — Pfizer, Moderna, AstraZeneca та CoronaVac.



На Буковині розпочали роботу центри масової вакцинації від коронавірусу. Перший такий заклад відкрили у центрі естетичного виховання "Юність Буковини", що у Чернівцях. А вже за короткий час в області розгорнули 10 центрів — 5 у Чернівцях та 5 — у районах області. Розташували їх у максимально доступних та зручних місцях, зокрема, й на автовокзалі, у гіпермаркетах.



Крім того, пункти вакцинації відкрили у кожному населеному пункті Буковини. Щеплення можна зробити на залізничному вокзалі і у поштових відділеннях.

Про співпрацю — Сергія Осачука обрали заступником голови Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад

На початку літа голову Чернівецької обласної державної адміністрації Сергія Осачука обрали заступником голови Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

"Це платформа, де ми чуємо кожну громаду, конкретні потреби людей", — сказав тоді голова ОДА.



І згодом Буковина мала змогу переконатися у правдивості такого твердження, адже, коли Сергій Осачук на засіданні Конгресу звернувся до Володимира Зеленського із проханням допомогти у відновленні газопроводу "Джурів — Банилів", його одразу ж почули. Незабаром область отримала на ремонт мереж 8,8 мільйона гривень, а жителі 6 гірських сіл зустріли зиму в теплі.

Про Незалежність — віднайшли унікальні документи та підняли найвищий в області прапор



Напередодні 30-річчя Незалежності України у Державному архіві Чернівецької області віднайшли унікальні документи, котрі свідчать, що 30 червня 1941 року один із керівників крайового проводу ОУН Мирослав Кіндзірський на Буковині проголосив Українську державу. Наш край 80 років тому боровся за власну державність, а синьо-жовті прапори майоріли у багатьох селах області.

"Ця наукова сенсація має велике значення для нашої з вами історії, це були ті цеглини, на яких трималися український державницький дух і воля в роки воєнного протиборства та віри у відродження України аж до 1991 року, — звернувся під час засідання Обласної ради до депутатів голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.



Він також закликав голів громад, зокрема і міста Чернівців, ушанувати і увіковічити таку визначну подію Української державності у назвах вулиць.

23 серпня, синхронно з усією Україною, Буковина підняла на найвищій, 50-метровій, щоглі області синьо-жовтий стяг. Від прапора, котрий розмістили на схилі парку "Жовтневого", відкривається мальовничий вид на озеро, житлові квартали та гору Цецино.

Про дороги — Буковину зшивали якісними шляхами



Ремонт шляхів державного та місцевого значення набирає обертів. Так, активно тривають роботи на одній із найважливіших транспортних артерій, що проходить територією області. Ідеться про 30-кілометровий відрізок траси М-19 від Мамаївців до села Звенячин. Шлях лагодять у рамках програми Президента України "Велике будівництво". Вартість робіт становить близько мільярда гривень.



Подарунком до 30-річчя Незалежності України стало завершення ремонту майже 5 кілометрів прикордонного автошляху Т-26–04 "Чернівці — Герца-КПП — "Дяківці". Тут розширили проїжджу частину, зміцнили дорожнє покриття, влаштували два шари асфальтобетонної суміші, укріпили узбіччя, нанесли розмітку.

У рамках програми Президента "Велике будівництво" капітально відновили шлях, на якому ніколи не було якісного асфальтного покриття.



Відтак, після відкриття контрольно-пропускного пункту "Дяківці", реконструкцію якого відновили 2021 року, гостей з-за кордону Буковина зустрічатиме якісним європейським шляхом.

Про освіту — у рамках "Великого будівництва" постали нові школи та дитсадки



Із святкування Незалежності гарний настрій плавно перейшов у першовересень, адже свої двері для маленьких буковинців відкрили оновлені за програмою "Велике будівництво" школи і дитсадки.



Так, 554 учнів розпочали навчальний рік у сучасному, інтерактивному, креативному освітньому просторі — Рідківській школі, що у Магальській громаді. А в Опришенах, де ніколи не було дитячого садка, запрацював дошкільний навчальний заклад.



Зусилля буковинців не залишилися без уваги Міністерства розвитку громад та територій України. Реконструкцію дитячого садочка у Селятині тут назвали однією з найбільших трансформацій у межах програми "Велике будівництво" за 2021 рік. Зокрема, у будівлі перепланували приміщення на першому поверсі, влаштували індивідуальний тепловий пункт, системи вентиляції, опалення, пожежної сигналізації та блискавкозахисту. Також тут облаштували актову залу, а для маломобільних груп встановили вертикальний підіймач між поверхами. У результаті реконструкції в освітньому закладі збільшилась кількість навчальних місць (+45).



Подбали в області і про те, щоб школярі легко і з комфортом могли діставатися до закладів освіти, Чернівецька обласна державна адміністрація придбала 10 шкільних автобусів

Вартував транспорт майже 19,4 мільйона гривень. Купили його на умовах співфінансування. Із державного бюджету для цих потреб виділили майже 13,6 мільйона, із місцевого — 5,8 мільйона гривень. Буковині першою в Україні вдалося завершити усі необхідні тендерні процедури, тож школярі 10 громад отримали новий транспорт іще до літніх канікул.

Також Буковина долучилася до патріотичного виховання української молоді. Улітку область приймала фінал Всеукраїнського етапу гри "Джура".



Поборотися за першість у змаганнях приїхали близько 200 учасників зі всієї України. Тривав етап 8 днів. Під час гри, зокрема, учасники ознайомилися із екіпіруванням військовослужбовців, зразками військової техніки, стрілецької зброї. Для них провели показові заняття з основ тактичної медицини.

Про транскордонне співробітництво — Буковина долучиться до Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону



До листопада 2022 року Україна головуватиме у Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону. У презентації програми головування, що відбулася у Києві у листопаді, взяв участь також голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук. Він зауважив, що одним із пріоритетів Дунайської стратегії є розвиток мобільності та транспортної інфраструктури, тож на Буковині уже працюють над відкриттям додаткових чотирьох контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Румунією.

Буковина також прийматиме країни-учасниці Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону. Так, у травні 2022 у Чернівцях проведуть збори Національних координаторів і Координаторів пріоритетних напрямів Стратегії.

Про енергію — на Дністровській ГАЕС запустили четвертий агрегат

На Дністровській гідроакумулюючій електростанції запустили четвертий агрегат. Старт його роботі дав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який перебував на Буковині.



Введення його у роботу дозволить зменшити кількість пусків блоків теплових електростанцій, а це сприятиме економії вугілля та газу.

Будували агрегат чотири роки, вартували роботи понад чотири мільярди гривень.

Загалом таких машин запроектовано сім. Коли усі гідроагрегати запрацюють, Дністровська ГАЕС вийде на перше місце у Європі та шосте у світі за потужністю.

Про громади — співпраця з USAID та обрання найуспішніших



10 громад Буковини стали цього року партнерами програми USAID Україна "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність". Їх обрали з-поміж 25 претендентів у трьох областях України.

Із цього приводу голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук та керівник Програма DOBRE Браян Кемпл підписали меморандум про співпрацю.

Крім того, торік громади отримали змогу самостійно оплатити оздоровлення та відпочинок своїх маленьких мешканців, а табір чи санаторій для них обирали батьки. Такий механізм в області запровадили уперше.



Раніше кошти для цих потреб виділяли централізовано, а їхнє використання було пов’язане із певними бюрократичними процедурами. У році, що минає, фінанси розподілили між громадами.

Своєрідним підсумком року стало завершення конкурсу "Успішна громада".



Цей титул виборола Хотинська міська територіальна громада. Другою стала Вижницька міська громада, їй присвоїли титул "Активна" та подарували сертифікат на виготовлення поліграфічної брендованої продукції. Третю сходинку виборола Мамаївська сільська громада, її назвали "Перспективною" та вручили сертифікат на розробку бренд-буку. Загалом ж цьогоріч у конкурсі за першість змагалося 20 громад краю.

Про міжнародне партнерство — відчули підтримку закордонних друзів



Буковина упродовж усього року відчувала підтримку міжнародних партнерів. 40 тонн гуманітарного вантажу, призначеного для боротьби із епідемією COVID-19, передала Чернівецькій області Румунія. Супроводжували вантаж до Чернівців румунські високопосадовці та дипломати.

Крім того, у Чернівцях провели Українсько-Ізраїльський бізнес-форум. Представники 11 потужних, успішних ізраїльських компаній презентували концепції розвитку власних підприємств, а також поділилися досвідом із головами територіальних громад області.

Опісля Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон відвідав Чернівецький обласний лабораторний центр.



Торік Ізраїль передав закладу сучасне обладнання, яке допомагає робити дослідження на виявлення коронавірусної інфекції — термостати, дозатори, холодильник тощо.

Благодійну допомогу Буковина отримала і від партнерського регіону Швабія. Так, пасажирський "Opel Vivaro" передали Чернівецькому геріатричному пансіонату, а "Volkswagen" зі спеціальним підйомником — обласному Центру соціальної реабілітації дітей інвалідів "Особлива дитина".



Про добросусідство — ОДА ініціювала реконструкцію будинку Арона Пумнула



Обласна державна адміністрація у співпраці із Генеральним консульством Румунії у Чернівцях ініціювала реконструкцію будинку директора першої чернівецької гімназії Арона Пумнула, де розміщено літературно-меморіальний музей Міхая Емінеску. Нині він у занедбаному стані.

"Як відомо, класик румунської літератури, найвідоміший лірик ХІХ століття Міхай Емінеску під час навчання у гімназії жив на квартирі у свого вчителя словесності Арона Пумнула у Чернівцях. Тому цей будинок — свого роду культурний капітал. Тож докладаємо всіх зусиль, щоб зробити проєктно-кошторисну документацію, реконструкцію, аби це місце стало майданчиком взаємодії, платформою діалогу між українським та румунським народом", — пояснив Сергій Осачук.

Відтак, у будинку облаштують Сучасний музей двом визначним постатям румунської культури, які проживали у Чернівцях, із сувенірною крамничкою та кафе.

Про пам’ять — за участі послів Німеччини та Ізраїлю вшанували жертв голокосту



У Чернівцях в районі колишнього стадіону "Маккабі" встановили меморіальний знак "Поріг пам’яті".

Його створили на честь 80-х роковин трагічних подій в історії Буковини, а саме злочинів та репресій проти єврейського народу — Голокосту.
Під час церемонії закладання меморіального знаку Штольпершвеллє були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен та Надзвичайний і Повноважний посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон.

"Важливо працювати із досвідом та спогадами. Історія, якою б вона не була, має оживати у пам’яті кожного, її мають чути, пам’ятати та вшановувати", — зазначила Анка Фельдгузен.



Про спорт — дзюдо в школах та "Активні парки" на Буковині



Упродовж року на Буковині розминалися, підтягувалися та віджималися. А ще успішно впроваджували президентський проєкт "Активні парки". Його головна мета — зробити спорт доступним для всіх, як для жителів великих міст, так і маленьких населених пунктів кожної області. Загалом на Буковині створили 8 таких локацій. Це доступні спортивні простори, де можна займатися як самостійно, так і під керівництвом тренерів.



Також із 1 вересня Буковина доєдналася до всеукраїнського інноваційного освітнього проєкту та запровадила заняття із дзюдо. Модуль цього східного єдиноборства став частиною уроків фізичного виховання у 13 школах області. А для учителів фізкультури цих шкіл провели низку навчальних семінарів.

Новий стадіон отримали мешканці Чагорської громади. Тут відкрили спортивний простір на 400 місць із комфортною інфраструктурою для спортсменів та глядачів. На арені є бігові доріжки олімпійського зразка і сучасне футбольне поле.

Крім того, у Чернівцях на вулиці Винниченка розпочали будувати палац водних видів спорту. Ініціаторами появи комплексу стали керівництво Чернівецької ОДА та народна депутатка Олена Лис.



За задумом архітекторів, комплекс матиме три поверхи та два басейни — великий, 50 на 24 метри, та менший, тренувальний, — 25 на 11 метрів, а також трибуни для 600 глядачів. Тут можна буде проводити турніри міжнародного рівня не лише зі звичайного, а й із синхронного плавання, а також із водного поло. Передбачено роздягальні для 160 спортсменів, приміщення та рекреаційні площі для тренерів, спа-зона та фуд-корт.

Заклад буде доступним для осіб із інвалідністю — із пандусами, ліфтом та спеціальними вбиральнями.

Також у кінці року також запланували втілити ще два амбітних спортивних проєкти — звести льодову арену на вулиці Олени Пчілки та палац спорту на Хотинській. Реалізовуватимуть ініціативи вже 2022 року.

Про безпеку та безбар’єрність — у Чернівцях провели форум "Безпечна Буковина. Діти"

Питання протидії насильству, безпеки дітей у закладах освіти, профілактики і лікування залежності у неповнолітніх та впровадження стратегії безбар’єрності. Такими були основні теми, котрі розглядали на масштабному форумі "Безпечна Буковина. Діти".



Уперше подібний захід відбувся на регіональному рівні. Важливі для українців проблеми у Чернівцях обговорюють на рівні Уряду та Офісу Президента. Зорганізували ж майданчик Міжнародний центр допомоги матері і дитині "Місто добра" в партнерстві з Міністерством внутрішніх справ України та Чернівецькою обласною державною адміністрацією.

Під час форуму волонтери задекларували, що готові допомогти кожній громаді Чернівецької області створити кімнату безпеки — простір, де потерпілі від домашнього насильства зможуть отримати захист та підтримку.



На форумі презентували Національну премію "Поліцейський — друг дитини". Започаткували її доброчинці, зокрема благодійний фонд "Я майбутнє України", спільно із правоохоронцями та владниками. Першим лауреатом відзнаки став начальник сектору ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області Микола Басараб.



Про ефективність — у Сторожинці відкрили для проїзду міст через річку Сірет

Завершила ж рік Буковина на позитивній, а головне — вже стабільній ноті. У Сторожинці відкрили для проїзду міст через річку Сірет. 2020-й теж закінчився відкриттям нових переправ — у Розтоках і Маршинцях.



Міст у Сторожинці повінь зруйнувала ще 2010 року. Його взялися лагодити, однак підрядна організація не завершила роботи.

Відновили їх лише 2019-го, завдяки ефективній роботі управлінської команди Чернівецької ОДА.

2021 року Чернівецька ОДА працювала на благо буковинців. У будинку з левами не мають намірів збавляти оберти і надалі. Тож із новими силами — до ще суттєвіших перемог та звершень. Із прийдешніми святами!

Редактор: Микола Кобилюк
31-12-2021, 10:24
Коментарів 0 Переглядів 2 321

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги