RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |




30 листопада Назарію Яремчуку виповнилось би 70 років.

Народний артист України, лауреат Шевченківської премії відійшов у вічність 26 років тому, але продовжує жити у своїх піснях, йдеться у публікації “МБ”.

В останні роки життя Назарій Яремчук вів щоденник. Після страшного діагнозу"рак" він написав: "Мені здається, що минуле – одна невпинна кольорова строката стрічка. Була юність босонога, кукурудзяна, де "хобли-хобли, ховайся добре". Була певна єдність із природою, всесвітом, символом – Черемошем і тягою до річки, до живої неповторної вічності, підкорення гір, пізнання величі творця..."

"Талант дістався від мами"

Мальовниче село Рівня на околиці Вижниці. Холодного листопадового дня тут побачив світ Назарій Яремчук. Він був пізньою, четвертою, дитиною у родині. Батькові тоді було вже 64 роки. Зберігся будинок із високим черепичним дахом, де минули дитинство та юність співака. Ще маленьким хлопчик почав співати.

"У нас усі співали, – розповідала сестра Катерина. – Цей талант дістався нам від мами. Вона співала в церковному хорі, гарно грала на мандоліні, яку я зберігаю як сімейну реліквію. Її доброта, артистичність, врода передалися нам, дітям. Від тата – поміркованість і щирість. Брат Богдан мав оперний голос, вони часто співали разом із Дмитром Гнатюком. Назарчик (він був наймолодшим, і ми його завжди так називали) з дитинства любив йти в гори і там співати — на полонинах, біля Черемошу. Батько хотів, щоби він вивчився на священника, але мама вимріювала молодшому синочкові співочу долю. Пам’ятаю, як вона тішилася новині, що Назарій співає в "Смерічці". Коли хвороба вже забирала її останні сили, написала лист керівникові ансамблю Левкові Дутківському, щоби допоміг вивести її сина в люди. Левко виконав те прохання".

“У Яремчука не було спеціальної музичної освіти"



"Це було восени 1969 року, – пригадує засновник "Смерічки", народний артист України Левко Дутківський. – Одного вечора Василь Зінкевич прийшов з юним Назарієм – такий симпатичний, у фуфайчині. Попросив, аби я його послухав. Назарій виконав пісню Поклада "Кохана". Голос його мені сподобався. Так я взяв Назарія до "Смерічки". Ми працювали з Назарієм понад 12 років. Хоча в нього не було спеціальної музичної освіти, він мав чудові вокальні здібності. Вони із Василем Зінкевичем жартували, що закінчили "Вижницьку консерваторію Дутківського".

"Тато брав нас на концерти"

"Ми з братом Дмитром зростали в насиченій музикою та любов’ю атмосфері, – запевнив  син співака Назарій, якого назвали на честь батька. – Тато любив брати нас із собою на концерти. Ми – гастрольні діти, що виросли за кулісами. Із татом ми об’їздили майже всю Україну. Люди досі пам’ятають про нього. Коли приїжджаємо з братом в якесь місто, нам часто кажуть: "Ми були на концерті вашого батька, він дуже гарно співав". У нього був шалений графік – по три концерти щодня".

"Збіглися всі працівники студії звукозапису і влаштували овації"

Поет-пісняр, заслужений діяч мистецтв України Вадим Крищенко написав для Назарія близько 20 пісень.

"Пісня "Гей ви, козаченьки" вперше прозвучала ще до незалежності України. А коли Назарій записував пісню "Усміхнися мені", то збіглися всі працівники студії звукозапису і влаштували йому овації, – пригадує пан Вадим. – Одну з останніх Назарій записав мою пісню "Забудеш", ніби передчуваючи свій ранній відхід. Коли він приїхав після операції з Канади, ми зустрілися в палаці "Україна". Він дуже схуд. Я заспокоював його, що все буде добре. Пізніше я приїхав провести Назарія в останню путь".

"Його колосальна енергетика творили дива на сцені"



Композитор, народний артист України Олександр Злотник написав музику до більше ніж 30 пісень, які виконував Назарій Яремчук.

"Ми познайомилися з Назарієм у 1977 році на фестивалі в Ялті. Він був уже відомим співаком, а я тільки розпочинав свою музичну кар’єру, – розповів пан Олександр. – Першою я написав для нього мелодію до пісні "Гай, зелений гай". Це було вночі у присутності Назарія. Він ухопив її і щасливий поїхав у Чернівці. А на 40-річчя я йому подарував пісню "Родина", яку він виконав на двох останніх концертах. Назарій був щирим та вимогливим у творчості та житті. Його колосальна енергетика, його незрівнянна посмішка творили дива на сцені".
 
Біографія

Назарій Яремчук народився 30 листопада 1951 року в селі Рівня на Вижниччині в багатодітній селянській родині. 
Закінчив географічний факультет ЧНУ і Київський державний інститут культури імені Карпенка-Карого.
З 1969 року почав співати у ВІА "Смерічка". У 1971-му знявся у фільмі "Червона рута". Брав участь у конкурсах "Пісня-71" та "Пісня-72".
У 1987 році Яремчуку було присвоєно звання народний артист України.
Відійшов у вічність після важкої хвороби 30 червня 1995 року.
Йому посмертно присуджено Державну премію  імені Тараса Шевченка і звання Герой України.
Редактор: Надія Будна
30-11-2021, 10:22
Коментарів 0 Переглядів 3 011

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.