В’ячеслав Тодосійчук, підприємець із села Недобоївці на Хотинщині три роки тому започаткував виготовлення крафтового соку.
В Австрії він разом із командою закупив обладнання для лінії з виробництва соків прямого віджиму, йдеться у публікації "МБ".
В’ячеслав Тодосійчук зареєстрував торгову марку "Пан Недоба" – і тепер про його "Пансік" знають і на Буковині, і за її межами.
Для виробництва натурального яблучного соку на заводі використовують різні сорти яблук. За обробкою саду препаратами захисту від шкідників тут також стежать, не використовують заборонених речовин, суворо дотримуються строків обробки. Мають навіть невеличку пасіку, що засвідчує безпеку використаних фунгіцидів.
"Не використовуємо жодних концентратів""Для виробництва натурального яблучного соку ми використовуємо різні сорти яблук. Плоди достигають на повну, тому до соку ми не додаємо цукру. Ні аскорбінової, ні лимонної кислоти. Використовуємо для підкислювання спеціальні малосолодкі сорти яблук, а також розробили цілу лінію соків-міксів: яблучно-лимонний, яблучно-апельсиновий, яблучно-грейпфрутовий. Цитрусові здебільшого завозимо з Туреччини та Єгипту. Ми не використовуємо жодних концентратів. Тобто сік у нас не відновлений, а прямого віджиму, тому й маркуємо його позначкою "крафт", – каже пан В’ячеслав.
Усі фрукти на заводі ретельно миють декілька разів та пресують.
"Після пресування соки фільтруються. Готовий сік пропускається через пастеризатор. Пастеризація – це одноразове нагрівання рідин до температури нижче кипіння на нетривалий час з метою знищення бактерій. Чи змінюється при цьому вміст корисних речовин у соку? Ні! У сік під час віджимання переходять всі корисні речовини плоду: і вітаміни, і мінерали, і флавоноїди. Усе це нікуди не зникає під час нагрівання. В деяких випадках пастеризація може навіть збільшити корисні властивості соку. Наші соки – ціла скарбниця вітамінів", – описує процес виготовлення соку пан В’ячеслав.
В’ячеслав Тодосійчук зауважує, що на підприємстві працює команда прогресивних людей, яка дбає про все до деталей – від пакування до реклами продукту в соцмережах.
Пакування соку – дуже сучасне і водночас екологічне.
"Сік ми розливаємо у скляні пляшки, bag in box, super pouch. Останнє – це вакуумна упаковка, що складається з щільного багатошарового комбінованого матеріалу, виробленого шляхом ламінування. Пакети виготовляються з високоякісного поліетилену, що не впливає на запах і смак соку. Вони також не викликають проблем з утилізацією, що знижує негативний вплив на навколишнє середовище", – розповідає підприємець.
Сік на заводі зберігають у спеціально обладнаних холодильних камерах, збувають у крамницях із крафтовими товарами, забезпечують напоєм дитсадочки та школи.
Нещодавно на підприємстві відкрили дегустаційну залу. Туристи, які подорожують Хотинщиною, можуть безкоштовно спробувати соки, що виготовляються на заводі, та за бажанням придбати ті, які припали до смаку.
Підприємство "Пансік" внесено до екскурсійного маршруту "Чернівці-Хотин".
"Допомагаємо садівникам збувати яблука"
Понад три роки тому В’ячеслав Тодосійчук закупив також обладнання для зберігання і сортування яблук. На підприємстві зберігають плоди зі своїх садів понад пів сотні фермерів краю, привозять яблука і фермери з інших регіонів.
"Наш хаб – це велика структура, де миють, сортують і зберігають яблука, виготовляють картонні коробки і відправляють у них фрукти на експорт.
Жодне надгниле яблуко не потрапить в коробку для відправлення, бо за цим стежить працівник на лінії. Крім того, комп’ютер фотографує яблуко кілька разів, автоматично сортує плід за кольором, об’ємом та вагою", – каже пан В’ячеслав і показує ящик з однаковими за розміром і кольором плодами.
Яблука з Буковини продають за кордон.
"У цьому ящику, наприклад, кожне яблуко має по 130 грамів, і перевіряти не треба, – усміхається підприємець. – Ця партія поїде в Об’єднані Арабські Емірати. Ми допомагаємо садівникам збувати яблука за непоганими цінами по всьому світу. Звісно, Україні не конкурувати з Польщею, яка є найбільшим експортером яблук. Але свою нішу на цьому ринку ми вже також посіли, нас знають, з нами охоче співпрацюють.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
28-11-2021, 17:26
0
6 314