RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



У Чернівецькій області зафіксовано два випадки ботулізму.

Про це molbuk.ua повідомили у Чернівецькому обласному центрі профілактики та контролю хвороб.



До лікарні потрапили 51-річна жінка та 18-річний хлопець із села Усть-Путила Вижницького району.

Мати та син вживали консервовані гриби власного виробництва. Вже наступного дня, 10 листопада, обоє відчули погіршання стану здоров’я. Але до лікарні не звернулися. Лише 15 липня хворі звернулися по допомогу у Чернівецьку обласну лікарню.

Лікарі підтвердили діагноз ботулізму. У хлопця легка форма ботулізму. А ось у 51-річної жінки був середній стан важкості. Її вводили протиботулічну сироватку і лише після цього стан покращився.

За словами епідеміологів, на Буковині це вже третій випадок ботулізму з початку року.

Перший випадок ботулізму був зафіксований у березні, другий випадок – у травні. Захворіло двоє людей. В обох випадках вживали м’ясні консерви власного виробництва.

Що таке ботулізм

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
16-11-2021, 12:12
Коментарів 0 Переглядів 1 902

Теги -

Люди навіть жартують, що через це вони "приходять із підозрою, а повертаються з впевненістю"

Синоптики та рятувальники попереджають про небезпеку
• Новини партнерів





ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
На виставці представлено 13 фотократин, де зображені родини загиблих учасників російсько-української війни з різних куточків країни


«Маю юридичну освіту, а працюю в Польщі» Блог Анни Семьонової
Що ж наші заробітчани думають про політичну ситуацію в Україні
А де ж батько нації? Блог Ярослава Волощука
Події у Казахстані викликають дуже багато запитань
«Не видно просвіту…» Блог Надії Будної
На зупинці громадського транспорту люди обговорюють одну з найболючіших тем – плату за комунальні послуги.
загрузка...
ВІДЕО Переглянути все відео
Врятована із забуття йорданська пісня – фінальний кліп циклу колядок та щедрівок від автентичної NAVKA

В "АТБ" спростували інформацію стосовно призупинення продажу яєць, гречки й інших соціально значущих продуктів.

Чого досягнуто цією крутою командою за попередній рік, якими перемогами він був багатий і що нового тут з’явилося у 2021-му – далі.

"АТБ" допомагає привітати дітей-сиріт із прифронтових регіонів України.

Про команду цих крутих фахівців ми уже неодноразово писали, але для тих, хто досі про них не чув або саме шукає надійних спеціалістів, яким не страшно довірити своє майно, ще раз коротко розповімо про їхню роботу.

Що означає, як впливає на смак і аромат, чому саме “живе” пиво вважається справжнім та як його варять? - розповідають пивовари "Опілля" найбільшого виробника пива на Тернопільщині, що має 170-річну традицію пивоваріння.

Як має смакувати класичне якісне європейське експортне пиво?
• Теги