У Чернівецькій області зафіксовано два випадки ботулізму.
Про це molbuk.ua повідомили у Чернівецькому обласному центрі профілактики та контролю хвороб.
До лікарні потрапили 51-річна жінка та 18-річний хлопець із села Усть-Путила Вижницького району.
Мати та син вживали консервовані гриби власного виробництва. Вже наступного дня, 10 листопада, обоє відчули погіршання стану здоров’я. Але до лікарні не звернулися. Лише 15 липня хворі звернулися по допомогу у Чернівецьку обласну лікарню.
Лікарі підтвердили діагноз ботулізму. У хлопця легка форма ботулізму. А ось у 51-річної жінки був середній стан важкості. Її вводили протиботулічну сироватку і лише після цього стан покращився.
За словами епідеміологів, на Буковині це вже третій випадок ботулізму з початку року.
Перший випадок ботулізму був зафіксований у березні, другий випадок – у травні. Захворіло двоє людей. В обох випадках вживали м’ясні консерви власного виробництва.
Що таке ботулізмБотулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).
Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
16-11-2021, 12:12
0
2 343