Від 21 жовтня поліцейські Буковини активно перевіряють наявність ковід-сертифікатів у закладах громадського харчування, спортзалах та на рейсах міжнародного та міжобласного сполучення. Кожен українець повинна мати при собі ковід-сертифікат або негативний ПЛР-тест.
Кореспондентка molbuk.ua вирушила із представниками мобільних груп Головного управління Нацполіції у Чернівецькій області та перевірила заклади громадського харчування у місті Чернівці на дотримання правил карантину.
Проходимо інструктаж
П’ятниця 18:00. Біля Головного управління Нацполіції мене зустрічає відповідальний по управлінню превентивної діяльності ГУНП, старший лейтенант поліції Павло ВАРГОЦЬКИЙ.
-Доброго вечора, зараз вам необхідно пройти інструктаж. Після чого, ми приступимо до перевірок, - каже поліцейський.
На інструктажі начальник пояснив мені правила поведінки в рейді та дає настанову інспекторам. 19:00 ми виходимо із управління. У складі мобільної групи троє поліцейських та я. Рухаємося до одного із ресторанів Чернівців, що знаходиться на вулиці Руській.
-Зараз обов’язково маємо перевірити наявність ковід-сертифікатів у відвідувачів. Тому що з огляду на епідемічну ситуацію в області вакцинація є дуже важливою, - каже Павло Варгоцький.
Заходимо у заклад. На підлозі одразу помітно великі червоні лінії – це розмітка. На ресепшені є антисептик, термометр та маски індивідуального захисту. Весь персонал у масках. Адміністраторка ресторану щойно побачила поліцейських відразу підійшла.
-Доброго вечора, ми нічого не порушували, - каже жінка.
Поки Павло Варгоцький цікавився у адміністраторки, чи перевіряють у відвідувачів ковід-сертифікати я звертаю увагу на зал. Він повний. Хоча одразу помітна дистанція між столиками.
-Хочемо перевірити наявність ковід-сертифікатів у кількох відвідувачів, - каже пан Павло.
-Так, звичайно, - відповідає адміністраторка.
Дільничний офіцер поліції ЧРУП Головного управління Національної поліції у області Сергій КОСТЮК, підходить до одного із столиків та просить пред’явити документ. Відвідувачі не вчиняючи опору відкривають додаток "Дія" та показують свій сертифікат.
-Ось гляньте, все є, - каже відвідувачка.
-Тут ніби порушень немає, - каже пан Сергій.
-Ходімо далі, - відповідає Павло Варгоцький.
-Я думала люди реагують біль агресивніше, коли поліція просить пред’явити ковід-сертифікати, - кажу до поліцейських.
-Агресивне поводження було на самому початку карантину. Зараз, люди стали біль відомішими, проблем не виникає. Звичайно, бувають різні випадки, коли починають казати: "Ви не маєте права! Може я не хочу розголошувати стан свого здоров’я". Але в законі про "Національну поліцію України" є чітко прописані пункти, коли особа повинна показати документи, - пояснює поліцейський.
У всіх закладах люди з ковід-сертифікатами
Поки Павло Варгоцький це розповідав ми дійшли до вулиці Кобилянської. Там закладів досить багато. Ми відвідали шість, і на моє здивування у всіх цих закладах відпочивали вакциновані люди. Також власники ресторанів подбали про карантинні обмеження: між столиками була необхідна дистанція, на підлозі була розмітка та майже за кожним столом був антисептик.
Хоча і зустрічалися люди, які не були раді такими "гостям", як ми.
-Та що вони ходять скільки? Хай краще злочинців ловлять, - говорили між собою люди.
Тоді, як обходили заклади на вулиці Кобилянській, ми перейшли на вулицю Головну. Як бачимо відкритий ресторан. Йдемо туди.
-Тут вже бачу порушення, - каже старший лейтенант поліції Роман БАЛАКІН.
-Яке? – запитую.
-Немає розмітки, - відповідає поліцейський.
Після спілкування з адміністраторкою проходимо у зал, де відпочивали люди. Тут не було ні дистанції, ні розмітки, ні антисептиків. Тому інспектори поліції прийняли рішення скласти протокол на заклад. Після чого ми вирушили далі.
У наступному закладі біля кінотеатру "Чернівці" людей майже не було. Хоча за одним столиком сиділо більше чотирьох людей, а це в умовах карантину заборонено. Тоді капітан поліції Сергій Костюк складає протокол.
-Найчастіше у ресторанах не дотримуються правил безпечної дистанції. Хоча, так як ми бачимо зараз, то ситуація значно краща. Ми перевірили сьогодні близько 15 закладів, а винесли лише два проьоколи. Я думаю це не поганий результат. Адже підприємці зуміли пристосуватися до життя в умовах карантину, - каже Павло Варгоцький.
За чотири години роботи відвідали 15 закладів, які перевірили на правила дотримання карантину та наявність ковід-сертифікатів у відвідувачів. Грубих порушень не було виявлено, проте єдине, що мене здивувало – це те, що у п’ятницю ввечері у центрі Чернівців було дуже мало людей. Заклади були напівпорожні…
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram