RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

11. Пн. + Собор отців Києво-Печер. Прп. Харитона.

Собор преподобних отців Києво-Печерських, що в Ближніх печерах спочивають




Богом береженна наша Українська земля славиться великою кількістю святих місць. Особливе місце, можна сказати, одне з центральних, серед переліку святинь України займає Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра. Цей монастир як дорогоцінна перлина прикрашає корону нашої землі. Немеркнуче світло подвигів преподобних отців Печерських освятило і прославило це місце. Київські печери зберігають в собі, як дорогоцінне каміння чесні мощі багатьох угодників Божих, які є невтомними молитвениками за нас меньших родичів своїх. Київська Лавра славна тим, що тут, на одному місці спочивають мощі більше 120-ти святих. Неодин православний монастир світу не може похвалитися такою кількістю небесних покровителів.

11 жовтня за новим стилем вшановується пам’ять, преподобних отців Києво-Печерських, які знайшли свій спочинок у Ближніх ( Антонієвих) печерах. До складу Собору входить 73 канонізованих Церквою святих. Ось їхні імена: прп. Антоній, засновник Лаври, начальник чернечогожиття на Русі, прп. Прохор чудотворець, прп. Іоанн, посник, св. Юліанія, діва, княжна Ольшанська, прмчч. Василій і Феодор, св. Полікарп, архимандрит, прп. Варлаам, ігум., прп. Даміан, пресвітер, цілитель, прп.Никодим просфорник, прп. Лаврентій, затворник, еп. Туровський, Афанасій затворник, прп.Еразм, Лука іконом, прп. Агапіт, лікар, безвітплатний, Феофіл затворник, прпп. Феофіл та Іоанн, прп. Нектарій, Григорій іконописець, сщмч. Кукша-просвітитель вятичів, сщмч. Євстратій, прп. Єфрем, пресвітер, Ієроним, затворник і чудотворець, свт. Іларіон, митр. Київський, Іоанн, отрок Київський, син Феодора варяга, прп. Меладій, старець-чудотворець, Павло Послушний, прп. Георгій, Симеон, сщмч. Єп. Переяславський, свт. Феоктист, єп. Чепнігівський, прп. Олексій, прп. Сава, Сергій Послушний, свт Меркурій, єп. Смоленський, прп. Пимен Багатохворобливий, Нестор Літописець, прмч. Євстратій, прп. Еладій, затворник, Єремія, прозорливий, прп. Мойсей Угрин, Іоанн Багатостраждальний, прп. Марк гробокопатель, Микола Святоша, кн. Чернігівський, чудотворець, Григорій, чудотворець, Онисим, затворник, Матфей, прозорливий, Ісаія, чудотворець, Аврамій, Працелюбний, свт.Нифонт, єп. Новгородський, прп. Сильвестр, Пимен, посник, Онуфрій мовчазний, Анатолій, затворник, Аліпій, іконописець, Сисой, затворник, Арефа, затворник, Онисифор сповідник, Спиридон, просфорник, свт. Симон єп. Суздальський, прп. Никон, ігумен, Феофан, посник, Прп. Макарій, прп. Анастасій, диякон, дванадцять майстрів, зодчих, Аврамій, затворник, Ісаакій, затворник, мч. немовля Іоанн, прп. Ілля Муромець, Никон Сухий, свт Єфрем, єп. Переяславський, прп. Тит, пресвітер.



Преподобний Харитон Сповідник



Преподобний Харитон Сповідник постраждав в Іконії під час одного з гоніннь на християн при імператорах Галерії( 305-311 рр), Максиміані(305-313 рр), або Лікінії( 311-324 рр). У сповідницькому подвизі його укріплював благодатний приклад святої первомучениці Фекли, уроженкийого рідного міста, пам’ять котрої він по особливому шанував. Святий Харитон мужньо викрив язичницьких богів і твердо сповідав віру в Єдиного Істинного Бога – Христа Спасителя.

Святий Сповідник перетерпів жорстокі муки, але за Промислом Божим залишився живим. Коли гоніння стихли, святий був звільнений і все своє життя присвятив служінню Богові. Направляючись в Єрусалим на поклоніння святим місцям, він попав до рук розбійників. Вони зв’язали його і кинули в печеру, маючи намір потім вбити його, а самі пішли на промисли. В очікуванні смерті святий гаряче молився, дякував Господу і просив з ним по волі Своїй. В цей час в печеру залізла змія і стала пити вино з сосуда який стояв там, і отруїла його своїм смертельним ядом.

Повернувшись до печери розбійники напились отруєного вина і всі до одного загинули. Преподобний Харитон воздавши хвалу Богові, став подвизатись на місці свого чудесного спасіння. Награбоване розбійниками золото він роздав убогим і в монастирі, а в печері розбійників влаштував церкву, навколо котрої зчасом виник монастир – відома в Палестині Фаранська Лавра. Преподобний Харитон сам склав строгий устав для своєї обителі. Прагнучи усамітнення, преподобний пішов далі в пустелю, але і там не відкидав тих, хто потребував його духовного керівництва. Він заснував ще дві обителі – Єрихонську і Сукійську, що називалась " Старою Лаврою". Наприкінці життя преподобний Харитон подвизався в печері на горі, поблизу Сукійської обителі. Він не залишав керівництва тими трьома обителями, які були ним засновані. За переданням преподобний Харитон Сповідник був творцем чину чернечого постригу. Упокоївся преподобний в глибокій старості, і за його заповітом був похованийв Фаранській обителі, в церкві, що була побудована ним на місці печери розбійників.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
11-10-2021, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 051

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.