RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Україна від сьогодні, 23 вересня повністю переходить у "жовту" зону карантинних обмежень, яка передбачає посилення карантину.

21 вересня Кабмін підтримав введення "жовтої" зони від 00:00 23 вересня 2021 року. Утім, голова уряду Денис Шмигаль вже попередив українців, що темпи розповсюдження коронавірусу свідчать, що найближчим часом деякі регіони можуть перейти до "червоної" зони, пише ТСН.



Що заборонено у "жовтій" зоні карантину

масові заходи за участю більш як 1 особи на 4 кв. метри площі будівлі або території,

заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,

заповненість спортзалів і фітнесцентрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів,

у закладі харчування за столиком може сидіти не більше 4 осіб, а відстань між столами - 1,5 м,

відвідування сторонніми особами установ і закладів соціального захисту, в яких тимчасово або постійно перебувають пенсіонери, ветерани
війни і праці, особи з інвалідністю, особи із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями,

відвідування сторонніми особами установ і закладів, які надають соціальні послуги сім’ям (особам), які перебувають у складних життєвих обставинах, крім кризових установ і закладів,

самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації,

пасажирські перевезення мають відбуватися тільки для пасажирів на місцях для сидіння.

Згідно зі змінами у "карантинній" постанові, бізнес матиме вибір: працювати без додаткових обмежень або з їхнім дотриманням і сплатою штрафів, у разі порушень.

Так, на роботу ресторанів, кінотеатрів, музеїв, театрів, спортзалів, басейнів й інших закладів обмеження не будуть накладатися, якщо всі відвідувачів зможуть показати "жовтий" COVID-сертифікат. Отримати такий документ можна вже після отримання першої дози вакцини, негативного ПЛР-тесту є підтвердження перенесення COVID-19 (якщо після одужання минуло до 6 місяців).

Аналогічна вимога поширюється і на працівників та організаторів масових заходів, але їх з сертифікатами має бути щонайменше 80%.



Водночас підприємці можуть не перевіряти відповідні документи, але тоді заклад мусить працювати з дотриманням усіх додаткових обмежень "жовтої" зони. Зауважимо, що за порушенням карантинних обмежень передбачено штрафи.

Кінцеве рішення про те, чи перевіряти наявність "ковідних" документів і надавати послуги тільки вакцинованим, залишається за власником.

"Вибір залишається за підприємцями, і ми впевнені в їхній відповідальній позиції", - зауважив голова уряду Денис Шмигаль.



Як працюватимуть школи, дитсадки й університети

За новими правилами, у "жовтій" зоні навчальні заклади можуть працювати за умови, що не менше 80% працівників мають принаймні одне щеплення проти коронавірусу.



Водночас, зазначена умова, згідно з останнім рішенням уряду, не поширюватиметься на заклади дошкільної освіти, спеціальні заклади загальної середньої освіти, 1-4 класи закладів середньої освіти.

Крім того, у школярів довідок про результати ПЛР-тесту не вимагатимуть. Незмінною залишається перевірка температури перед початком уроків. Лише, якщо вона перевищена, потрібно буде зробити або ПЛР-тест або швидкий тест.

Як працюватиме громадський транспорт

Згідно з "жовтою" зоною, громадський транспорт курсує без змін. Утім, під час карантину забороняються пасажирські перевезення усіма типами громадського транспорту в кількості більшій, аніж кількість місць для сидіння.

Перевізник також несе відповідальність за забезпечення водіїв респіраторами або масками, та здійснює контроль за дотриманням пасажирами маскового режиму. Своєю чергою, прем'єр Денис Шмигаль запевнив, що метро, маршрутки, тролейбуси і трамваї їздитимуть без додаткових карток. Вимогою буде лише:

для пасажирів - обов'язкова маска і соціальна дистанція;

для водіїв і працівників транспорту - обов'язкова вакцинація (у "жовтій" зоні - мінімум одна доза вакцини, в "червоній" зоні - дві дози)

Ідею впровадження COVID-сертифікатів для проїзду в транспорті прем'єр вважає недоцільною.

"Звичайно, в громадському транспорті вимагати сертифікати - це недоцільно. Як в метро можна вимагати у пасажирів, яких іде великий потік в годину пік. Тому масковий режим і вакцинація працівників громадського транспорту. Це ті вимоги, які будуть обов'язковими", - пояснив український прем'єр.



Водночас головний санітарний лікар Ігор Кузін попередив, що для посилення контролю за дотримання карантину Нацполіція проведе рейди, зокрема, щоб перевірити, чи носять українці маски у публічних місцях.

Чи дозволено перетинати кордон

Наразі за наявності принаймні одного щеплення від COVID-19 українці можуть безперешкодно повертатися на батьківщину, у протилежному разі вони мусять йти на самоізоляцію. Це ж стосується й осіб, що які прибувають з тимчасово окупованих територій.

Іноземці повинні мати два щеплення.

Які обмеження для невакцинованих

У "жовтій" зоні карантину освітянам та чиновникам для допуску на роботу потрібно мати обов`язкове щеплення. Такий крок передбачено чинним законодавством. Також цю ініціативу, як пояснює міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, підтримує Європейський суд з прав людини.

Тих, хто невакцинований, раніше пропонували не допускати до робочого місця. Водночас, згідно зі статтею закону "Про захист населення від інфекційних хвороб", у разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень, такі працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт".

Зокрема, відтепер обов'язкове щеплення проти COVID-19 повинні мати:

працівники закладів освіти,

працівники міністерств

працівники центральних органів виконавчої влади та їхніх структурних підрозділів,

працівники місцевих державних адміністрацій.

Слід зауважити, що за фальшиві довідки уряд посилив відповідальність. У разі ухвалення цієї пропозиції парламентом, тим, хто купив і користується фейковим "ковідним" документом "світитиме" штраф 17-34 тис. грн або обмеження волі до 2 років.

Якщо лікарі внесуть неправдиву інформацію про щеплення, їм загрожує штраф до 68 тис. грн або в'язниця до 2 років. Тих, хто підробляє та продає такі документи, штрафуватимуть до 170 тис. грн. або їм загрожує в'язниця до 3 років.

Які школи Чернівців не закриють на карантин

У Чернівцях вісім шкіл не досягнули 80% рівня вакцинації персоналу, у зв’язку з чим від завтра у цих навчальних закладах навчання в очній формі 5-11 класів буде припинене.

За словами начальниці управління освіти Чернівців Ірини Ткачук, наразі 8 шкіл не досягли рівня, який дозволяє проводити очний навчальний процес у "жовтій" зоні карантину. З них два навчальні заклади – приватні.

"Але ми очікуємо, що і ці школи також провакцинуються", – додала Ірина Ткачук.

Водночас, згідно з даними на інформаційній панелі COVID-19, оприлюдненій на сайті Чернівецької ОДА, вказано, що норми вакцинації 80% колективу не досягли такі навчальні заклади Чернівців:

Чернівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №8 (76,79%)

Чернівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №16 (76,12%)

Комунальний дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад "Навчально - виховний комплекс " Любисток" (74,68%)

Комунальний дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад "Навчально-виховний комплекс "Лідер" (74,29%). Уточнення: за даними Ірини Ткачук, цей заклад дотримався норми вакцинації 80% колективу у зв’язку з тим, що в ньому звільнились працівники.

Чернівецька загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів № 2 ім. Ю. Федьковича (65%)

Чернівецька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів фізико-математичного профілю №6 (64,29%)

Чернівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів технологічного профілю №33 (51,43%).

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
23-09-2021, 00:00
Коментарів 0 Переглядів 2 804

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.