RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Яке свято 15 вересня

Цього дня світ відзначає День вільних грошей, Міжнародний день крапки, День народження екологічної організації Greenpeace, Міжнародний день демократії та Всесвітній день боротьби з лімфомами.

У США - День IT-професіоналів, День "Будь готовий", День пасти "Лінгвіні", День м'ятного лікеру, День фетрового капелюха, в Білорусі - День бібліотек, в Індії - День інженера, у Нідерландах - День принца, в Гондурасі, Гватемалі, Коста-Ріці, Сальвадорі, Нікарагуа - День незалежності, в Азербайджані - День знань, у Мексиці - День пам'яті долореського призову до революції, в Британії - День битви за Британію, у Таїланді - День Сілпи Бхірасрі.

Пам'ятні дати 15 вересня, річниці та події

У 1830 році в Англії відбулося урочисте відкриття першої міжміської залізничної лінії на паровій тязі: з Ліверпуля в Манчестер. Об 11 годині 20 хвилин із Ліверпуля по 50-кілометровій магістралі вирушили вісім залізничних вагонів. Товариство з обмеженою відповідальністю "Liverpool & Manchester Railroad Company" призначило головним інженером шахти проекту Джорджа Стефенсона, винахідника паровоза, який не тільки сконструював машини, що виграли у відкритому конкурсі право обслуговувати нову дорогу, а й проклав саму магістраль, за "вантажопідйомністю й витривалістю" визнану знавцями - шедевром дорожнього будівництва. Ширина колії, обрана Стефенсоном, у всіх країнах досі вважається стандартною. Потяги розвивали швидкість до 30 км/год, пасажири були в захваті. Церемонія відкриття залізниці стала дуже важливою подією державного масштабу. На ній були присутні багато членів уряду, включаючи прем'єр-міністра герцога Веллінгтона. З цього дня у Великобританії, а потім і в усьому світі почалася бурхлива епоха розвитку мережі залізниць.

У 1874 році в швейцарському Берні відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому зібралися представники 22 країн з метою виробити правила, що регулюють обмін поштою між державами. У жовтні ними був підписаний договір про створення Всесвітнього поштової спілки.

У 1917 році був випущений перший номер журналу "Форбс".



15 вересня 1916 вперше у світі була проведена танкова атака, в якій було задіяно 49 бойових машин моделі Mk.1. Це відбулося в ході великомасштабної наступальної операції англо-французьких військ проти німецьких з'єднань під час Першої світової війни у битві біля села Флер поблизу річки Сомма. Але через низьку технічну надійність цих танків в атаці брало участь лише 18 бойових машин, інші вийшли з ладу через неполадки або застрягли в болоті. Проте танки, що брали участь в битві, змогли просунутися вглиб оборони на 5 км за 5 годин. Причому втрати англійців у цій наступальній операції виявилися в 20 разів меншими від звичайних. Перший дослідний зразок танка був побудований у Британії роком раніше (в 1915 році) і називався "Little Willie". А остаточно перша бойова модель танка була готова у 1916 році, коли пройшла випробування, і перше замовлення британської армії на 100 машин надійшло у виробництво. Це був танк Mk.1, що випускався в двох модифікаціях - "Female" (тільки з кулеметним озброєнням) і "Male" (з кулеметом і двома 57-мм гарматами). Танк рухався зі швидкістю 6 км/год, долав дротяні загородження і траншеї. Броня товщиною 6-10 мм тримала влучання куль та осколків, але не могла витримувати прямого влучання снаряда. Танк вагою майже 30 тонн і довжиною близько 10 метрів не мав машинного відділення. Екіпаж, що складається з 8 осіб, і двигун знаходилися в одному корпусі, де температура піднімалася до 50 градусів. Люди непритомніли від вихлопних газів та порохового диму. Протигаз, або респіратор входили у стандартне спорядження екіпажу. І хоча в битві на річці Соммі через малу кількість танків фронт не вдалося прорвати остаточно, але бойова машина показала свої можливості, та й психологічний вплив на німецьку піхоту був величезним. Також стало ясно, що за танками, як видом бойової техніки, велике майбутнє.

У 1930 році був проведений перший міжнародний матч з бриджу.

У 1949 році Конрад Аденауер став першим канцлером ФРН.

15 вересня 1971 року - день першої організованої акції екологів проти ядерних випробувань. Це - День народження міжнародної екологічної організації "Грінпіс" ("Зелений світ"). Засновники "Грінпіс" - Бен Меткаф і Девід Фрейзер Мак Таггарт. До того, як заснувати "Грінпіс", Бен очолював PR-агентство, а Таггарт займався бізнесом у Канаді. У 1971 році невелика група екологів "оголосила війну" американському уряду, який проводив ядерні випробування на острові Амчитка (Аляска) - це була перша організована природоохоронна акція протесту. Саме у членів цієї групи на чолі з Беном Меткафом і Девідом Таггартом незабаром виникла ідея створення екологічної організації "Грінпіс". Девід Фрейзер Мак Таггарт з 1979 по 1991 рік був беззмінним президентом "Грінпіс", а в останні роки був почесним президентом організації (він загинув в автокатастрофі у березні 2001 року). За час свого існування "Грінпіс" виріс з групи ентузіастів у потужну міжнародну екологічну організацію, яка активно діє по всьому світу. Фінансується організація та її відділення виключно за рахунок добровільних пожертвувань. Головним керівним органом є Рада "Грінпіс", що складається з представників усіх офісів організації, які існують більш ніж у 40 країнах світу.

У 1981 році в Альберті (Канада) був відкритий найбільший у світі торговий центр площею 483 тисячі квадратних метрів.

У 1997 році був зареєстрований домен Google.com.

У 2001 році Алессандро Занарді, керуючи болідом серії Championship Auto Racing Teams (CART) на трасі у Німеччині, зазнав серйозної аварії, в результаті якої йому, згодом, були ампутовані обидві ноги нижче коліна.

У 2008 році банк Lehman Brothers подав заявку на банкрутство, що стало початком світової економічної кризи.

Яке сьогодні церковне свято

15 вересня православний світ вшановує пам’ять преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Ці угодники Божі є засновниками та покровителями монашества на Святій Русі. Вони заклали фундамент строгого духовного життя наших предків, показали приклад братолюбства. Заснована преподобним Антонієм і влаштована преподобним Феодосієм Києво-Печерська обитель стала взірцем для інших монастирів і мала велике значення для развитку Православ’я на Русі.

Що сьогодні не можна робити

У цей день краще відмовитися від молочних продуктів. Не можна ледарювати, нити та скаржитися.

Прикмети на 15 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- низькі хмари - до негоди;

- безвітряно - осінь буде ясною та теплою.

15 вересня іменини

Іменини у Антона, Феодота, Богдана, Руфіни, Павла, Василя, Анатолія, Петра, Віктора, Юхима, Михайла, Володимира, Миколи та Ксенії.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
15-09-2021, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 1 140

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.