RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яке свято 9 вересня

Цього дня світ відзначає Міжнародний день краси, День винаходу нових звичок, День тестувальника, Міжнародний день судоку, День дизайнера-графіка, День поширення інформації про фетальний алкогольний синдром.



В Україні - День тестувальника, День дизайнера-графіка, у США - День прекрасного дивака, День плюшевого ведмедика, День віденського шніцеля, в Японії - Свято хризантем, у Коста-Ріці - День дітей, в Таджикистані - День незалежності, у Британії - День екстрених служб, в Афганістані - День мучеників, у Словаччині - День жертв голокосту та злочинів на расовому ґрунті, у Бразилії - День адміністраторів і менеджерів, у Молдові - День працівників державної безпеки, в Туреччині - День визволення Ізміра.



Пам'ятні дати 9 вересня, річниці та події

У 1776 році Континентальний конгрес затвердив нову назву Америки - "Сполучені Штати Америки" (замість назви "Об'єднані колонії Америки", прийнятої конгресом 7 червня 1775 року). У 1770-ті роки конфлікт Англії зі своїми колоніями на східному узбережжі Атлантики перейшов в активну фазу. До весни 1776 року більшість американських колоній висловилося за незалежність від метрополії. У зв'язку з цим була утворена комісія для підготовки Декларації Незалежності, а в липні 1776 року вона була прийнята на Континентальному конгресі. Декларація проголосила утворення 13 суверенних держав на Атлантичному узбережжі Північної Америки. Спочатку це були самостійні, не об'єднані в федеративний союз штати - Нью-Хемпшир, Массачусетс, Род-Айленд, Коннектикут, Делавер, Меріленд, Вірджинія, Північна Кароліна, Південна Кароліна, Джорджія, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Пенсільванія. У Декларації Незалежності вперше було використано назву "Сполучені Штати". Вважається, що вона була запропонована Томасом Пейном, громадським та політичним діячем США і Великобританії. Саме така форма й більш коротка - "Штати" - вживалися у протоколах Континентального конгресу. Абревіатура "US" зустрічається в документах Джорджа Вашингтона у 1791 році, а абревіатура "USA" вперше з'явилася в 1795 році. Але ще протягом двох років після проголошення незалежності офіційно вживалася назва "Сполучені Штати Північної Америки", слово "Північної" було виключено з назви рішенням Континентального конгресу в 1778 році. Континентальний конгрес, що пройшов у 1777 році в Філадельфії, прийняв резолюцію, яка встановлює вигляд американського прапора, на якому було 13 білих і червоних смуг, а також 13 зірок - за кількістю перших об'єднаних колоній. Надалі було вирішено назавжди залишити число смуг незмінним, а на честь кожного нового штату додавати ще одну зірку, яких зараз уже 50.

У 1886 році в столиці Швейцарії Берні була підписана Конвенція про охорону літературних і художніх творів - перша міжнародна угода в галузі авторського права.

У 1893 році в Німеччині було створено футбольний клуб "Штутгарт".

У 1911 році в Англії почала діяти авіапошта.

У 1956 році легендарний співак Елвіс Преслі вперше з'явився на національному телебаченні США.

У 1969 році в Канаді набув чинності "Мовний Акт", який проголошує англійську та французьку мови офіційними на всій території країни.

У 2001 році в 1:46:40 за Гринвічем годинник відрахував мільярдну секунду ери UNIX, яка почалася опівночі 1 січня 1970 року - саме з цього моменту Unix-системи відраховують "внутрішній" час.

9 вересня 1947 року вчені Гарвардського університету, які тестували обчислювальну машину Mark II Aiken Relay Calculator, знайшли у ній метелика, що застряг між контактами електромеханічного реле, і вчена Грейс Хоппер вимовила слово "bug" ( "жук"), що стало пізніше терміном, який позначає комп'ютерну помилку. Витягнута комаха була вклеєна у технічний щоденник з супровідним написом: "First actual case of bug being found" ("перший випадок у практиці, коли був виявлений жучок"). Цей цікавий факт поклав початок використанню слова "баг" у значенні "помилка". У підсумку, процес виявлення та усунення причин збою в роботі комп'ютера отримав назву debugging (дебаггінг, "налагодження", дослівно: позбавлення від жуків). А сама назва професії тестувальник виникла від англійського слова test, тобто випробування.

Яке сьогодні церковне свято



Православна церква 9 вересня вшановує пам'ять Преподобних Пимена Великого і Пимена Палестинського. У народі відзначається свято Два Пимена. У цей день славили горобину, тому свято дістало ще одну назву - "Горобинник". Горобину наші предки вважали символом родючості, добробуту та процвітання. Крім того, горобина шанувалася як потужний оберіг від нечистої сили й злих чар. Тому ці дерева часто висаджувалися біля воріт дворових ділянок і навіть біля ґанку самого будинку.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні не можна нічого піднімати з перехрестя. Не позичайте нікому гроші - їх повернуть вам нескоро. Не робіть великих покупок - радості вони вам не принесуть. Не можна в цей день свататися - до розпаду пари.

Прикмети на 9 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- великий урожай горобини - до сирої осені й холодної зими;

- грім - тепло протримається ще довго;

- багато жолудів - до суворої зими.

9 вересня іменини

Іменини у Анфіси, Пимена, Сави, Володимира, Михайла, Олександра, Дмитра, Івана і Степана.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
9-09-2021, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 1 325

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!