RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

20. Вт. Прпп. Фоми, Акакія та Киріакії.

Преподобний Фома, що в Малеї




Преподобний Фома Малеїнський (Х) до прийняття чернецтва був воєначальником. Могутній і хоробрий, він брав участь у багатьох битвах, приносив перемоги своїм співвітчизникам, за що користувався славою і повагою. Але, прагнучи всім серцем до Бога, Фома залишив світ з його почестями і прийняв чернечий постриг.

З великим смиренням він відвідував старців-ченців, просячи у них керівництва у духовному житті. Через кілька років Фома отримав благословення на відокремлене пустинницьке життя і, укріплений особливим одкровенням, отриманим через святого пророка Божого Іллю, пішов на гору Малія (східна частина Афону). Перебуваючи в повній самоті, святий Фома боровся з невидимим ворогом з такою ж мужністю, як раніше на війні з видимими ворогами вітчизни.



Життя і подвиги святого Фоми не могли сховатися від навколишніх, до нього почали стікатися люди, які шукали духовного керівництва, а також страждали від хвороб, бо він отримав від Бога благодать зцілення недуг.

Багато віруючих отримували допомогу за молитвами преподобного і після відходу до Бога (Х).

Преподобний Акакiй, про якого розповiдається в Лiствицi

Преподобний Акакiй, про якого розповiдається в Лiствицi (VІ). Повість, яку навів в "Ліствиці" преподобний Іоанн Ліствичник як приклад терпіння, послуху і нагороди за них.

Не хочу неправедно приховувати і викрадати нелюдяно, не хочу замовчати перед вами про те, про що мовчати не гоже. Великий Іоанн Саваїт повідомив мені речі, гідні слухання, а ти сам, преподобний отче, з досвіду знаєш, що цей чоловік безпристрасний, і від далекий від усякої брехні, від усякої лукавої справи і слова. Він розповів мені наступне. "В обителі моїй в Азії (бо звідти прийшов цей преподобний), в якій я перебував перш ніж прийшов сюди, був один старець вельми недбайливого життя й зухвалої вдачі; кажу це, не зневажаючи його, а щоб показати, що я кажу правду. Не знаю яким чином придбав він собі учня, юнака ім'ям Акакія, простої вдачі, але мудрого глуздом, який стільки жорстокості переніс від цього старця, що для багатьох це здасться неймовірним, бо старець мучив його щодня не тільки докором і лайками але і побоями; терпіння ж послушника було не безрозсудне. Бачачи, що він, як куплений раб, щоденно вкрай страждає, я часто говорив йому, при зустрічі з ним: "Що, брате Акакію, як сьогодні?" У відповідь на це він зразу ж показував мені іноді синю пляму під оком, іноді вражену шию або голову, а як я знав, що він чинить, то казав йому: "Добре, добре, потерпи і одержиш користь".

Проживши у свого немилосердного старця дев'ять років, Акакій відійшов до Господа, і був похований в усипальниці отців. Через п'ять днів після цього наставник його пішов до одного головуючого там великого старця і говорить йому: "Отче, брат Акакій помер". Але старець, почувши це, сказав йому: "Повір мені, старче, я сумніваюся в цьому". "Піди і подивися", - відповів той. Негайно вставши, старець приходить до усипальниці з наставником блаженного цього подвижника, і волає до нього, як би до живого (бо справді він був живий і після смерті), і каже: "Брате Акакію, чи ти помер?" Цей же мудрий послушник, виявляючи послух і після смерті, відповідав великому: "Отче, як можна померти, тому хто чинить послух?"

Тоді старець, що був перед наставником Акакія, вражений страхом, упав зі сльозами на землю, і потім, випросивши в ігумена лаври келію поблизу гробу Акакія, провів там решту життя вже добродійно, кажучи завжди іншим отцям: "Я учинив убивство". Мені здається, отче Іоанне, що великий старець, що говорив з померлим, був сам цей Іоанн Саваїт, бо він розповідав мені ще одну повість, немов про іншого подвижника, а я після достовірно дізнався, що цей подвижник був він сам.

Свята мучениця Киріакія

Свята мучениця Киріакія (ІV) постраждала за Христа в Нікомидії під час гоніння Диоклитіана. Вона була єдиною дочкою благочестивих християн Дорофея і Євсевії, які дали обітницю присвятити свою дочку Богові.

На початку гоніння святі Дорофей і Євсевія були розлучені з дочкою і віддані суду правителя Юста, а свята Киріакія відіслана в Нікомідію до співправителя Диоклитіана - Максіміана Геркула. Свята мучениця з твердістю переносила катування, молячись Богу.
Господь зробив багато чудес для застереження ідолопоклонників: ідоли попадали в язичницькому капищі, лише тільки святу привели туди; випущені на мученицю дикі звірі покірно лягали біля її ніг. Бачачи це, багато язичників навернулися до Христа. Коли був прочитаний смертний вирок, свята Киріакія попросила часу для молитви. Після закінчення молитви вона мирно померла, позбавлена Господом від рук римських катів (ІV).

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
20-07-2021, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 978


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!