RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Ще в червні 2016 року у Свято-Успенському чоловічому монастирі, який знаходиться у селі Кулівцях на Заставнівщині, ножових поранень зазнав охоронець Дмитро Л. Поліція затримала послушника Маріна Матея, 1980 року народження, мешканця села Припруття.

"Був дуже схвильований та весь час плакав"



– Колись мій брат закінчив дев’ять класів і вступив до Чернівецького залізничного технікуму, – розповідає Марія, сестра Матея. – Тут він провчився рік, але покинув навчання через часті головні болі та психічні розлади. Призначили лікування, але ліки Маріну не допомогли. Брат замкнувся в собі. Легше йому ставало лише після відвідин монастирів, куди ми його з мамою водили. З лютого 2016 року Марін став жити в монастирі в Кулівцях, працював на будівництві. Брав участь у богослужіннях. Йому стало краще. За три дні до конфлікту Марін скаржився мені, що той охоронець прискіпується до нього. 25 травня 2016 року охоронець нібито вдарив брата кулаком в обличчя. Після цього Марін і вдарив кривдника ножем. Як Марін це зробив і де він взяв ножа, мені він не сказав, бо був дуже схвильований та весь час плакав. Брат хоч і має психічні відхилення, але вони ніколи не виявлялися в агресії...

За словами пані Марії, про те, що сталося, вона довідалася від отця О., який їй зателефонував. Жінка з двома знайомими поїхала до монастиря.
– Марін сидів на лавці вже в кайданках, – продовжує жінка. – У Сергія М., іншого охоронця, я побачила сліди крові. Поїхала по документи брата додому й повернулася. Дорогою мені зателефонувала пані О., мама Сергія. М., яка сказала, що потрібно придбати ліки для операції пораненого Л. Я купила. Ольга намагалася силоміць відібрати в мене чек, але я не віддала. У брата силоміць відібрали зразки крові. З лікарні Маріна повезли в поліцію. Він був у кабінеті слідчого, верхня губа була підпухла. Приблизно через тиждень я була в лікарні у Л., побачила на його тілі сліди ножових поранень: одні задавнені, другі свіжі. Він вимагав від мене 50 тисяч гривень: як компенсацію за шкоду здоров’ю. Також радив піти в монастир до владики "вирішити питання" й віддати тому гроші.

Свідки плуталися в показах

Згідно з показами Дмитра Л., того дня об 11-ій годині, він вийшов з кімнати охоронців на перекур. Там зустрівся з малознайомим чоловіком. Як він дізнався пізніше, то був Матей. Останній нібито намагався його бити руками. Охоронець нібито ухилявся від ударів, отримавши ушкодження на обличчі. Далі відчув удари по печінці й, побачивши ніж у руках, став тікати. Побіг у церкву, де на богослужінні були люди. Вже у храмі він нібито знову отримав два удари ножем у спину. Допомогли ченці, які відібрали у Маріна ніж.

Далі різні свідки стали давати суперечливі покази. Жінка-свідок заявила, що бачила, як Матей біг із ножем за Л. Той же охоронець Сергій М. повідомив поліції, що була сварка між Матеєм та Л., яка сталася буцімто у трапезній. Бачила різанину нібито й Ольга М.
Загалом у матеріалах слідства та в судових засіданнях – плутанина.

Згідно з ухвалою Садгірського райсуду від 22 грудня 2020 року, Матея відправили на примусове лікування, безтерміново, в "Українську психіатричну лікарню з суворим наглядом МОЗ України" в Дніпрі.

За словами сестри Маріна, він перебуває у палаті на 14 осіб. На рішення суду першої інстанції захист Матея подав апеляційну скаргу. Суд відбувся нещодавно. Вердикт суду апеляційної інстанції – погодитися з рішенням Садгірського районного суду.
Тепер захист Матея сподівається, що справедливий розгляд цієї справи відбудеться у Верховному Суді.

Богдан Фокій, адвокат Маріна Матея:

– Найголовніше те, що Л. на стадії досудового розслідування ніколи не заявляв про те, що ножем його вдарив саме Матей. На ножі немає й відпечатків пальців Матея. Покази ж усіх свідків, отримані на стадії досудового розслідування, ґрунтуються виключно на показах потерпілого. Також прокурор не забезпечив явку всіх свідків обвинувачення на суд першої інстанції.

Допитати Сергія М., нібито не могли через те, що той відбував покарання за скоєний інший злочин. Клопотання захисту про виклик і допит як свідків обвинувачення, так і свідків захисту було спрямовано якраз на те, щоб усунути очевидні протиріччя між показами свідків, надані на стадії досудового розслідування. Додатково ж отримані пояснення від чотирьох осіб містять важливі факти, які можуть свідчити про причетність до злочину Сергія М. Факти вказують на те, що його мама мала мотив приховати скоєний сином злочин, а вину перевести на Матея. Однак ця версія ніким не була перевірена. Також матеріали суду не були перекладені на румунську мову, хоча Матей вивчав українську лише чотири роки.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Василь Гринюк
6-07-2021, 10:14
Коментарів 0 Переглядів 2 146

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.