RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Від минулої п’ятниці, коли в ратуші почала діяти нова пропускна система, десятки жителів, громадські активісти та опозиційні до міської влади політики продовжують обурюватися через це нововведення.

Керівництво міськради виправдовується: мовляв, встановили турнікет за приписом поліції та СБУ. Щоправда, оприлюднені ратушею документи радше мають рекомендаційний характер. Та й представники попередньої влади стверджують: таких папірців щороку до них надходило чимало, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



"Хтось проніс до міськради бомбу"

Турнікет поблизу кабінки охоронця ратуші встановили вранці минулої п’ятниці, 11 червня. За словами речниці міськради Анастасії Кокоячук, пропускну систему довелося встановити через приписи, які надійшли від правоохоронців.

В оприлюдненому міськрадою листі за підписом начальника Чернівецького районного управління поліції Алена Синжеряна йдеться про необхідність встановлення у адміністративній будівлі Чернівецької міськради системи контролю доступу до приміщення на базі турнікету.

Окрім того, до міськради надійшов припис від управління СБУ в області, в якому вказано про необхідність забезпечити в ратуші пропускний режим.



За словами А. Кокоячук, після встановлення турнікету доступ до частини приміщень міськради для мешканців буде дозволено лише за умови попереднього запису. Натомість доступ мешканців до відділу звернень та громадської приймальні залишатиметься вільним.

За словами секретаря виконкому Сергія Добржанського, турнікет встановили за кошти чиновників. Наразі в мерії записують чиновників міськради та депутатів, щоб їм видати спеціальні картки-перепустки.

Турнікет наразі загорнутий у целофан. Охоронці зізнаються, що й самі ним ще не вміють користуватися.

Сергій Добржанський називає себе не ініціатором встановлення турнікету, а виконавцем. Появу ж цієї конструкції пояснює тим, що без неї у міськраді небезпечно.

"Я вийшов із громадського сектору і є противником всіляких обмежень. Але нам надійшли приписи СБУ та поліції з рекомендаціями, щоби доступ до міськради став не те що обмеженим, а контрольованим", – пояснює Добржанський.

За його словами, у квітні, коли у Чернівцях відбувалися антитерористичні навчання, хтось проніс до кабінетів ратуші бомбу. Вона виявилася бутафорською, та все ж нагнала страху на працівників.

"Також траплялися випадки, коли СБУ нас повідомляла, що в них на руках документ із міської ради з мокрою печаткою. Тобто хтось сторонній заходив до відчинених кабінетів і виніс документ", – додає Сергій Добржанський.



"Тепер охочих зайти до міськради запитуватимуть, хто куди йде, чи на нього чекають. Якщо не чекають, то до кого хоче потрапити: на місці набиратимуть потрібного чиновника і запитуватимуть, чи той може прийняти візитера. Водночас до правого крила доступ вільний. Там знаходяться відділ звернень, канцелярія, туристично-інформаційний центр", – пояснює секретар виконкому.

Добржанський зауважує, що турнікет також допоможе підтримати тишу та спокій під час сесій міськради. Бо не всі заходитимуть відразу.

"Не буде балагану. Якщо вашого питання ще немає, сидите, чекаєте у 105-му кабінеті", – каже чиновник.

Сергій Добржанський не заперечує, що на турнікет витратили особисті кошти. Пояснює це тим, що з бюджету процес би затягнувся на тривалий період.

"Це наші особисті кошти. Бо якби це були бюджетні кошти, ми би не встигли виконати припис", – пояснює Добржанський.

Журналістів будуть пропускати за посвідченнями, а депутатів та працівників мерії – за спеціальними картками.



"Такі листи надходили й за Каспрука"

Щоправда, не всі чернівчани підтримали ідею встановлення турнікету. У своїх коментарях у соцмережах мешканці міста критикують мера та його команду. Мовляв, колись прозора і найбільш відкрита для суспільства міськрада демонструє себе дещо дивно, намагаючись закритись від суспільства.

На ці репліки серед посадовців ратуші відгукнулась лише секретарка міськради Марина Кирилюк, яка записала відео за кермом свого авто.
Посадовиця зауважила, що всі будуть мати вільний доступ до міськради, "хто має чіткі, правильні, зрозумілі цілі". Щоправда, що таке "правильні цілі", і хто визначатиме їх, чиновниця не сказала.

Документи, надіслані міськраді СБУ та Нацполіцією, не є приписами, а швидше рекомендаційними листами. І таких у часи, коли мером був Олексій Каспрук, до ратуші надходило чимало, розповіла колишня радниця міського голови Ірина Карімова.

"І за міського голови Олексія Каспрука надходили такі листи – про доцільність встановлення систем пропуску в ратуші. Але правоохоронців задовольняла відповідь, що в ратуші є цілодобовий пункт охорони, працює система відеоспостереження, і системою блокування обмежено доступ до кабінету міського голови, де в сейфі зберігаються печатки, а також до кабінету, де зберігається документація із обмеженим доступом", – повідомила експосадовиця.



Колишня керівниця відділу охорони культурної спадщини Чернівців Олена Пушкова стверджує, що під час встановлення турнікету робітники пошкодили історичну підлогову плитку.

"Однозначно, це пам’ятка архітектури національного значення, – каже вона. – Адже Чернівецька ратуша внесена в державний реєстр пам’яток України. Відповідно, будь-які роботи, які передбачають пошкодження автентичних елементів, – це порушення закону "Про охорону культурної спадщини". Попри це, сьогодні вже діє управління охорони культурної спадщини міста Чернівців. Але до повноважень управління органу місцевого самоврядування ці питання не входить. Бо саме управління мало повідомити управління культури ОДА про виявлені порушення для вжиття відповідних заходів реагування. Такі речі на сьогодні також регламентуються Кримінальним кодексом України – це ст. 298 (навмисне пошкодження пам’яток національного значення). У цьому випадку ми бачимо, що пошкоджена автентична плитка. Щоправда, не знаю, наскільки великі дірки там просвердлили, і яка була технологія встановлення турнікету. Під час демонтажу залишаться сліди, які потрібно буде реставрувати. Хоча автентичність і первісний вигляд уже втрачено назавжди", – сказала Пушкова.



Думка

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:

"Мені сподобався коментар одного чернівчанина у соцмережі, який зазначив, що міськрада пережила декілька війн. Першу світову, Другу світову... І коли велися бойові дії, під час жодної з цих війн у нас тут турнікети не стояли. Більше того, у нас за радянських часів, коли була тоталітарна влада, турнікету не було.

Чи потрібен той турнікет? Якщо говорити з позиції світової практики, то зазвичай такі обмежувальні пристрої встановлюють тільки тоді, коли є прецеденти. Наприклад, коли був теракт або проривання у міськраду, не дай Боже, вбивство... Але нічого схожого в нас не було.

Зараз це скидається на наміри влади закритися від громадськості, створювати додаткові перепони, попередні записи для прийому людей. Я бачу тут лише страх чиновників. Скажімо, лист Нацполіції до міськради мене обурив. Бо там написали, що турнікет рекомендували встановити "у зв’язку із збільшенням кількості мирних протестів, які можуть нести небезпеку для працівників міськради". Це взагалі дурня! Бо ж стільки було протестів, а якщо згадати буремні 2013-14 роки – тим паче, то ніяких турнікетів не потрібно було встановлювати".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
21-06-2021, 09:56
Коментарів 0 Переглядів 2 460

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.