RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


На початку минулого століття студентське життя на Буковині почало активно розвиватися, Чернівці стали своєрідним східним Гайдельбергом. Студентська молодь у ті часи захоплювалась різними "буршівськими" товариствами.

Про це йдеться у книзі "Буковина: її минуле і сучасне" (Д. Квітковський, Т. Бриндзан, А. Жуковський).



Багато українських студентів, приваблені блиском тих товариство, вступали до різних міжнародних "буршеншафтів", серед яких корпорації "Австрія" і "Готія" були найбільшими. У них визначну роль відіграли українські студенти С. Канюк, Яворський та інші.

Щоб не пропадала українська молодь по чужих середовищах і щоб задовольнити войовничі бажання особливо міського елементу, створили українські корпорації на зразок німецьких "буршеншафтів". Важливим моментом при їхньому створенні було те, що їм надало чисто український характер, дотримуючись світлих традицій козацьких часів.

Устрій українських корпорацій своєю формою і товариською атмосферою нагадували правильник "Війська Запорозького" (Генеральна Рада Козацька, кіш, присяга, побратимство тощо).

Практика й устрій українських корпорацій на Буковині відіграли певну роль в студентському житті.

Члени товариство поділялися на :

а) звичайних: юнаки, козаки, неактивні козаки, батьки;

б) надзвичайних: почесні батьки, допомагаючі члени і "конкнайпанти".

Молодий студент, який вступав до академічного козацтва як юнак, складав присягу на барви козацтва (мазепинка і юнацька стрічка) та на шаблі: зобов’язувався повинуватися приписам статуту, правильника, розпорядженням стариши і "завсіди стояти на сторожі інтересів української нації та в обороні українського народу". Присягу приймав старший козацтва в присутності всієї старшини. Кожен юнак вибирав собі побратима – козака, який виховував його в товарисько-суспільному дусі і при потребі заступав його на Раді Козацькій.

Велику увагу присвячували корпорації вихованню своїх членів. Звертаючись до українських лицарських традицій; козацтва на Буковині загартовували дух і тіло. Тому спорт відіграв першорядну роль. Спеціальною ділянкою товариств були вправи двобою на шаблях. Таким шляхом виховано відважних і войовничих членів, які під час Визвольних Змагань відповідно відзначили себе хоробрістю. Також у мирний час члени корпорацій гідно протиставлялися окупантам. Скажімо, у статуті товариства "Запороже" було зазначено: "Запорожець зобов’язаний реагувати на місці на всяку образу українського народу і його особистої гідності, навіть, якби згори бачив, що стоїть перед ворожою перевагою, бо не в певній побіді лежить сатисфакція, а у гідності і відважній реакції".

На подібних принципах виховувались і члени товариства "Чорноморе". В. Гнідий ось як визначає завдання цього товариства: "виховувати своїх членів на гідних і чесних українських громадян, вести всебічну моральну, культурну та матеріальну допомогу своїх членам в їх бажанні набувати вищої освіти; підняти боротьбу за культурні і політичні права українського народу; боротися проти денаціоналізуючих бажань окупаційної румунської влади".

Типовим виявом товариського життя для корпорацій був "пир", що на студентському жаргоні називали "кнайпою". Студентський "пир" складався з офіційної частини, в якій старший козацтва промовляв на патріотично-виховну тему, після чого всі співали своєрідний студентський гімн: "О, Україно, о, люба Ненько...". Неофіційну частину було присвячено розвазі й забаві; на ній менше зверталося уваги на практиковану дисципліну. В 30-х роках занепав колись відомий парадовий вихід у місто, так званий "бумель", коли всі члени корпорації організованим походом на чолі із старшиною, маніфестували вулицями Чернівців. Найбільш популярними були курси танців із вечірками, продовженими вечорами і "маланками", що їх організовували щороку обидва козацтва.

При обох козацтвах існували передстудентські організації: так звані проюнацтва або "профуксії", які гуртували учнів вищих гімназійних класів і виховували їх в національному та корпоративному дусі. Ці організації були таємними; кожен член мав своє псевдо, бо шкільна влада забороняла учням належати до подібних організацій. Українські проюнацтва мали свої відзнаки – ті самі, що й козацтва, тільки із зеленими краями, свій герб і свій ключ. Їхні статути і правильники були зроблені на взірець козацтв.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
18-06-2021, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 1 842

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.