RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У селі на Буковині відкрили відновлений Будинок культури – фото

Минулої суботи у Ванчиківцях колишнього Новоселицького району відбулося грандіозне свято – мешканці села зійшлися на урочисте відкриття сучасного центру культури і дозвілля, яких на Буковині одиниці.

Ще до офіціозу, на подвір’ї весело грала музика, виступали самодіяльні артисти, вихованці сільської музичної школи, танцюристи з Новоселиці. Потішив присутніх і народний артист України Ярослав Солтис з обласної філармонії.



Агропідприємство виділило два мільйони

– Центр дозвілля і культури був в аварійному стані, а щоб зробити капітальний ремонт, потрібні були мільйони, – каже Володимир Лупой, голова Ванчиківецької ОТГ. – Як завжди, своє плече підставив наш земляк Степан Глігор, який нині очолює у Строїнцях аграрне підприємство "Золотий колос", й не забуває про рідне село. Саме він виділив на відбудову центру дозвілля майже два мільйони гривень, а протягом останніх років на благоустрій Ванчиківців Степан Савович надав фінансової допомоги на суму понад вісім мільйонів гривень. Зокрема йдеться про будівництво й облаштування сільського стадіону, стадіону зі штучним покриттям, дитячого спортмайданчика. Допомагає він також школі, відремонтував церкву, приміщення сільради, виділив кошти на облаштування сільського кладовища. Також за його участі нам вдалося побудувати дамбу на Пруті, тож наше село єдине, в якому торік під час повені не підтопило жодного будинку й не зазнали лиха сільськогосподарські угіддя. У квітні Степану Савовичу виповнилося ювілейних 80 років, але через карантинні обмеження святкування перенесли на день відкриття центру дозвілля. Тобто маємо чотири свята – Дні пам’яті й Перемоги, ювілей нашого земляка й відкриття центру дозвілля й культури. В нашу ОТГ входить сім сіл, й лише в Костичанах функціонує добротний будинок культури, у двох селах – Щербинцях й Тарасівцях вони взагалі закриті років вісім-дев’ять, в решти будинки культури потребують капітального ремонту. Та все будемо робити для того, щоб вони були відновлені. Ми домовилися зі старостами нашої громади, що відтепер матимемо можливість збиратися тут, у Ванчиківецькому центрі дозвілля і культури.

У будинку культури діятимуть різні гуртки

– Мені приємно, що нині прийшло багато земляків для того, щоб відзначити відкриття сучасного будинку дозвілля і культури, – розповідає Степан Глігор. – Щоб я в житті не робив, все старався для людей, бо мав таких батьків і вчителів, які робили добро для громади. Шкода, що до цього дня не дожив наш земляк відомий композитор Степан Сабадаш, який тішився б з цього. Цей заклад культури прийме талановитих дітей не лише з нашого села, а й всієї громади. Я давно казав, що наші діти мають розвиватися творчо, а не бити байдики. Тепер у будинку культури діятимуть різні гуртки. Рідному селу допомагав і буду допомагати, зрештою, не лише йому.

– Степан Савович – відомий в Україні аграрій, в якого варто повчитися тому, як треба господарювати на землі, – сказала у своєму виступі Лілія Бортич, депутатка обласної ради, яка теж походить з Ванчиківців. – Саме його заслуга в тому, що це село завжди відзначалося охайністю в кожному подвір’ї, не кажучи вже про те, що соціальна й економічна інфраструктура у Ванчиківцях розвивалася завдяки зусиллям Степана Савовича. Він знає ціну землі й праці селянина, адже починав з рядового механізатора. У Ванчиківцях його шанують за людяність й турботу про земляків. Не загордився, не став пихатим, а яким був, таким залишається. Будинок культури, капітально відремонтований завдяки фінансовій підтримці Глігора, це ще одне доповнення до його трудової й меценатської біографії.

Лілія Бортич вручила Степану Глігору відзнаку облради та ОДА "На славу Буковини", а народний депутат Георгій Мазурашу – Почесну грамоту Верховної Ради України. З новосіллям мешканців Ванчиківців привітала й Генеральний консул Румунії у Чернівцях Ірина – Лоредана Стенкулеску, висловивши сподівання, що Ванчиківецька ОТГ активніше співпрацюватиме з румунськими державними і бізнесовими структурами.

У селі на Буковині відкрили відновлений Будинок культури – фото
У селі на Буковині відкрили відновлений Будинок культури – фото
У селі на Буковині відкрили відновлений Будинок культури – фото
У селі на Буковині відкрили відновлений Будинок культури – фото
У селі на Буковині відкрили відновлений Будинок культури – фото
У селі на Буковині відкрили відновлений Будинок культури – фото


Довідка

У Ванчиківецькій об’єднаній територіальній громаді нині проживає 14, 5 тисячі осіб, 40 відсотків працездатного населення перебуває на заробітках за кордоном. Бюджет ОТГ на 2021 рік – 78 мільйонів гривень, з яких 22 мільйони – власні надходження. Серед джерел наповнення казни громади – впорядкування й облік земельних ресурсів. Торік тут було виявлено 386 гектарів земель, які перебували в тіні. Серед проблемних питань є ремонт доріг протяжністю 122 кілометри.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Василь Гринюк
15-05-2021, 11:18
Коментарів 0 Переглядів 2 541


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги