RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

100 днів мера Чернівців: чим відзначився Клічук та його команда за цей час

В Україні прийнято аналізувати роботу посадовців за перші 100 днів після їхнього призначення чи обрання. Що ж до роботи нової влади міста, то ця дата припадає на сьогодні, 28 березня.

Які знакові події відбулися в Чернівцях упродовж цього періоду?



"Призначають виключно "зручних"

Чи не найактивніше упродовж цих 100 днів команду нового мера критикували за кадрові призначення у міській раді поза конкурсом. Більшість цих призначень відбувалися шляхом переведення людей із посади радника міського голови на керівні посади в департаментах та управліннях міськради. Хоча напередодні виборів партія Клічука "Єдина Альтернатива" обіцяла своїм виборцям відкритість та прозорість ухвалення кадрових рішень.

"І конкурси, і залучення людей із кадрового резерву – все це не суперечить чинному законодавству про місцеве самоврядування, – пояснив у коментарі "МБ" Роман Клічук. – Наразі ми робимо ті кроки, які дозволяють зекономити час, а саме кадрові питання потребують швидких рішень. Ми залучаємо перевірених, чесних менеджерів, які поділяють наші цінності. надалі будемо залучати людей через конкурси. Власне, перші конкурсні відбори вже в процесі підготовки".

Директор Буковинського центру виборчих технологій Ігор Баб’юк вважає, що Клічук призначає на ключові посади у міськраді виключно "зручних" людей.

"Це одна з найскладніших проблем – те, що відбуваються кадрові призначення без конкурсів, – каже експерт. – І це найбільше критикують, бо перед виборами вони говорили про "абсолютно нову систему формування команди". Однак бачимо, що система залишилась та сама. Призначають на посади виключно "зручних" людей. Можливо, це і правильно. Але перед виборами вони оголошували зовсім інше...".

Політолог Олексій Кандюк погоджується із думкою свого колеги.

"Він шукає способи, яким чином розставити довкола себе вигідних людей. Клічук намагається створити зручний формат управління", – сказав експерт.
Чому не відбуваються кадрові конкурси у мерії, "МБ" поцікавився у колишнього міського голови, а нині депутата міськради Олексія Каспрука.

"Якщо призначаєш людину, то можна призначити виконувачем обов’язків, – каже Каспрук. – Якщо швидко треба призначити, умовно кажучи... Треба звільнити якогось директора департаменту, до якого є величезні питання... Ну, звільнили... Призначаємо якогось в.о., а потім організовуємо конкурс. У нас таких ситуацій було чимало. Але переважно це стосувалося людей, які мали і досвід роботи, і відповідний стаж, і ранг, і звання, для того, щоб виконувати цю роботу".

"Холодна" війна з губернатором

Конфлікт між міським головою Чернівців та головою ОДА Сергієм Осачуком розпочався на тлі численних пікетів підприємців Калинівського ринку з вимогою дозволити роботу базару в умовах "червоної" карантинної зони.

У період загострення поширення коронавірусної хвороби міський голова вирішив піти на поступки місцевим торговцям, заявивши про те, що ринок має право працювати, попри заборони уряду. Мовляв, у постанові, яка під час карантину заборонила діяльність непродовольчих ринків, не йшлося про перепони у роботі ринків "змішаного типу", до якого належить Калинка.

100 днів мера Чернівців: чим відзначився Клічук та його команда за цей час


Ця ситуація, очевидно, обурила відповідального за стан справ у області чиновника – Сергія Осачука. Тож він різко розкритикував Клічука за його "популістські" рішення.

"Справді є "натягнуті" стосунки між Клічуком та Осачуком, – каже Ігор Баб’юк, – і ми це добре бачимо. Ці рішення про дозвіл роботи Калинівського ринку та інших суб’єктів підприємництва – популістські. Я розумію, що людям треба заробляти. Але коли смерть буквально гуляє серед нас, і буквально косить по декілька сотень людей на місяць, то, мабуть, не варто до цього ставитися так легковажно. Скажімо, європейські країни вводять жорсткий локдаун. Вони вводять жорсткі штрафи та арешти майна за такі порушення. А в нас навпаки – дозволяють. Саме тому я вважаю, що це – популізм з боку Клічука і команди".
"З іншого боку ми розуміємо, що протистояння між головою ОДА та міським головою не пов’язані з ковідом і мають інший характер, – каже експерт. – Гадаю, це пов’язано з ситуацією з голосуванням за голову обласної ради – коли партія Клічука "Єдина Альтернатива" у повному складі підтримала кандидатуру Бойка, а не Жаровського, як того хотів пан Осачук".

Ексмер Чернівців Каспрук непорозуміння між Клічуком та Осачуком називає "конфліктом інституцій".

"Ці конфлікти існують в усіх обласних центрах, – каже він. – Зважаючи на те, що команда в ОДА повністю сформована Василем Проданом (екссекретарем міськради, – авт.), зрозуміло, що область намагається зробити усе для того, щоб показати, що місто не справляється, не робить одне, не робить інше, та намагається роздмухувати конфлікт. Як приклад, нещодавня історія про дівчинку, яку зацькували в дитячому садку. "Роздули", що сам президент вручає їй подарунок, а губернатор не забуває сказати, що міська влада, міські чиновники не захистили дитину. Це чиста профанація, і на цьому просто "піаряться". Всі ці речі часто відбуваються в суспільстві. І їх потрібно "розрулювати" без телекамер та фейкових подарунків від президента, про які він навіть не знає".
На думку Каспрука, конфліктні ситуації між двома посадовцями триватимуть.

"Ми вже бачимо, що ОДА робить усе, щоб місто не отримало грошей із державного бюджету. Просто в "будинку з левами" сидять ідеологічні противники нашої громади", – додав ексмер Чернівців, який раніше, перебуваючи на посаді, теж мав конфлікти з губернатором Осачуком.

"За всіма напрямках – тільки початкові кроки"

Дати повну оцінку діяльності нового мера та його команди жоден з опитаних "МБ" експертів не погодився. Мовляв, ста днів роботи навряд чи достатньо для того, щоби продемонструвати якісну діяльність та управлінські рішення.

"Я бачу від команди Клічука певні намагання, бажання щось зробити у місті, – каже Ігор Баб’юк. – Та за всіма напрямках поки що тільки перші, початкові кроки. Зараз оцінювати ці кроки дуже складно. З одного боку, наприклад, триває боротьба з управлінськими компаніями – створюють комунальне підприємство "Містосервіс". У принципі, це непогане рішення. З іншого боку, ми бачимо, що намагаються робити якийсь порядок із паркуванням і стихійною торгівлею. Водночас бачимо, що наразі немає результатів щодо аудиту комунальних підприємств. Тобто ми чули, що вони проводилися, але висновків жодних немає. Впадає в очі й те, що міськрада неодноразово вже ухвалювала рішення на догоду конкретним забудовникам. Хоча перед виборами ці ж люди говорили, що "все буде прозоро".

"Важко сказати, чи 100 перших днів роботи мера ілюструють якісь особливості роботи нової команди, – каже Олексій Кандюк. – У принципі, будь-яка команда за сто днів не може чогось продемонструвати. Але при цьому треба зазначити, що саме ця команда якраз обіцяла наводити лад дуже швидко. І саме вони говорили, що в місті 20 років була руїна, а їхня команда буквально одразу наведе лад. Поки що цього ніде не видно".

100 днів мера Чернівців: чим відзначився Клічук та його команда за цей час


"Про що треба думати команді мера з політичної точки зору? Треба розуміти, що українці, в тому числі й чернівчани, дуже швидко розчаровуються. Тобто весь цей шарм, на якому він прийшов до влади, завершиться, щойно виборці побачать, що нічого не змінюється. І це може обернутися проти Клічука та його команди дуже швидко. А чи можна на локальному рівні щось змінити дуже швидко? Навряд чи. Варто розуміти, що весь цей шлях, який пройшли Ющенко, Порошенко, а зараз проходить Зеленський – абсолютно так само працює і на місцевому рівні. А особливо, коли ти йдеш наверх, до влади, використовуючи прийом "народної любові". Бо потім звідти дуже боляче падати, – каже політолог.

Що змінилося в місті за 100 днів роботи Клічука?

Крістіан, програміст:

100 днів мера Чернівців: чим відзначився Клічук та його команда за цей час


"Мені здається, що у місті практично нічого не змінилося. Найболісніша проблема Чернівців – дороги. А ще повний бардак в органах влади. Як і було, так все і залишилося".

Галина Петрівна, держслужбовиця:

100 днів мера Чернівців: чим відзначився Клічук та його команда за цей час


"Схоже, що нічого не змінилося в Чернівцях за ці 100 днів. Місто потребує господаря, який наведе порядок. Я розумію, що не все одразу можна зробити. Тому я не можу сказати, що Клічук – поганий мер. Дуже очікую від нього на позитивні зміни".

Микола Миколайович, підприємець:

100 днів мера Чернівців: чим відзначився Клічук та його команда за цей час


"Пройдіться, подивіться на стан тротуарів та вулиць. Ось це і є 100 днів мера. Потрібні якісні фахівці. На жаль, у місті немає і найближчим часом не буде таких фахівців у сфері житлово-комунального господарства. Що за Каспрука був занепад, що зараз… Поки що всі процеси, які тривають у мерії, – політичні".

Наталія, перебуває у декретній відпустці:

100 днів мера Чернівців: чим відзначився Клічук та його команда за цей час


"Жодних змін за цей час не помітила – ні покращень, ні погіршень. На мій погляд, мерові та його команді насамперед треба звернути увагу на стан доріг. Я водійка і, на жаль, дуже відчуваю цю проблему".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
28-03-2021, 16:00
Коментарів 0 Переглядів 3 158

Теги -

Шахраї продавали аграріям підроблені документи вартістю від 3 до 7 тисяч гривень за комплект

За донат у сто гривень можна виграти айфон останньої версії.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.