RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Я депутат, а ви хто?»: скандал у міськраді Чернівців через бюджет участі

Між працівницею Чернівецької міськради та депутаткою міськради Яною Брус (фракція "Народний контроль") стався конфлікт. Він перейшов на особисті образи.

Такий допис опублікувала 25 березня на своїй сторінці у Facebook працівниця відділу інформації та зв'язків із громадськістю Чернівецької міської ради Тетяна Базь, пише molbuk.ua



"Виявляється, я схожа на людину, яка працює на "стометрівці". Правда, це тільки зі слів депутатки, людей якої я не включила в Експертну групу і тепер - ворог #1. Насправді я й не мала цього робити по Положенню і не я сама приймаю такі рішення, тим більше, затверджує їх виконком. Та попри це все, їй таки дозволили додати одну людину, але вона захотіла двох", - написала Тетяна Базь.

Вона також додала ще кілька подробиць конфлікту:

"А ще, після її сотого нагадування, що вона депутат і я, й так не підвищуючи тон, маю якось ще інакше з нею розмовляти - згадала їй, яким чином вона стала депутатом. Можна почитати у ЗМІ, скільки людей зі списку відмовились від мандату, поки не дійшла черга до неї. Але й це було ще раніше в телефонній розмові".

"Поясніть хтось їй, хто такий депутат, бо вона трохи плутає визначення ''депутат'' і ''цариця'' (це вже навіть не смішно). Людина справді рахує, що має повноваження переходити на особистості і ображати людей, які з нею спокійно розмовляють. Я її попередила, що ще один раз перейде з робочого на особистості, я також перейду, на що почула, що я не маю таких повноважень, як вона. Може, я щось пропустила і депутати справді мають повноваження ображати людей???" - написала чернівчанка.



"Таких привілеїв ні в кого немає"

У розмові з кореспондентами molbuk.ua Тетяна Базь вказала особу депутатки – це Яна Брус із фракції "Народний контроль". Конфлікт виник, як пояснила пані Тетяна, через те, що до проектної комісії міської програми бюджету участі не включили двох помічниць пані депутатки.

"У нас згідно положення було дозволено 6 представників громадськості. Яна Брус запропонувала на експертній групі, щоби збільшити кількість представників громадськості з шести до восьми. Члени експертної групи прийняли цю пропозицію, проголосували більшістю "за". Але потім виявилося, що це вона хоче додати своїх офіційних помічників. Я нічого не маю проти цих людей. Вони насправді хороші дівчата. Але в експертну групу я запропонувала кандидатуру Сергія Кушніра – це програміст, який мені минулими роками багато допоміг, щоб удосконалити систему для голосування. Він давав багато корисних порад, якими я скористалася. Всі цю кандидатуру підтримали, крім пані Яни. Вона ж образилася і звинуватила мене у тому, що через мене її люди не потрапили до експертної групи", - розповідає Тетяна Базь.

"Але ж узагалі ні в кого немає таких привілеїв, щоби своїх людей, тим більше своїх офіційних помічників, у такій кількості включати до експертної групи. Тому що в положенні чітко вказано, що має бути один депутат від фракції або його представник. Виходить, що вона хотіла бути від фракції ще й із двома своїми помічниками. Тобто троє від однієї фракції. Такого не може бути. Тим паче, список членів групи затвердив виконком. Цей список затверджує виконком".

Тетяна Базь зазначає, що оскільки залишалося ще одне місце в групі, вона зателефонувала до пані Яни і запропонувала їй обрати свого одного представника.

"Вона ж мені зверхнім тоном відповіла: "Я подала дві пропозиції". Я кажу – у нас є одне місце, виберіть когось одного з цих дівчат". Вона далі наполягала на своєму, що подала двох. Я тоді кажу: "Добре, Яно, підводимо підсумки. Якщо ми не додаємо двох, то ми не додаємо нікого?" А вона: "Як ви собі дозволяєте зі мною розмовляти? Я депутат". Я кажу: "Я нормально з вами розмовляю". А вона: "Ви ненормально зі мною розмовляєте. Я депутат, а ви хто?" Я в той момент не витримала, бо це зачепило мою людську гідність. І сказала: "Я знаю, як ви стали депутатом". І кинула слухавку. Її це зачепило", - розповідає чернівчанка.

А потім під час сесії Тетяна зауважує, що підійшла до пані Яни вирішити робочі питання, проте реакція була неочікуваною:

"На минулій сесії мені протокольним рішенням було доручено підготувати по невиконаних об’єктах інформацію, по якій причині невиконані і яка сума для повного завершення по всіх об’єктах і по кожному окремо. Антоніна Бабюк була ініціатором. Я прийшла на сесію, бо думаю, може, вона захоче зараз підняти це питання. Піднесла документи Антоніні Бабюк. Була у гарному настрої, зовсім не налаштована на конфлікт. Тут була пані Яна поряд. Я звернулася до неї з робочим питанням. А вона мені раптом каже: "Таня, може, ви вже попуститеся? Може, ви вже зрозумієте, з ким ви розмовляєте? Я з вами не на стометрівці познайомилася". А я кажу: "Я, слава Богу, туди не ходжу". На що вона мені: "А мені здається, що ви якраз звідти!" Я була в шоці. Просто розвернулася і пішла геть. Лише пообіцяла їй, що озвучу це. Але наголошую - я ніколи не дозволяла собі підвищувати тон у розмові з пані Яною. Завжди спілкувалася з нею спокійно".

"У мене була домовленість"

Кореспонденти molbuk.ua зателефонували також Яні Брус, щоби дізнатися про її бачення конфлікту. Проте депутатка сказала, що відмовляється від коментаря. Утім, деякі деталі вона все ж розповіла.

"Невже це новина? Я не буду тут нічого коментувати. У мене є своя позиція. Розпочала цей конфлікт, звісно, Тетяна. Але я не вважаю, що це та тема, яку варто висвітлювати у публічній площині.

Це конфлікт не вчорашнього дня і розпочався він не вчора. Мені навіть неприємно про це говорити. Я не буду ні виправдовуватися, ні її звинувачувати. Висвітлюйте як вважаєте за потрібне. Хочете – робіть з цього новину, якщо ви так вважаєте. Я не буду нічого коментувати. Якщо є якісь питання по моїй діяльності – про газ, про створення ОСББ, про сортування сміття – я з радістю можу вам на це відповісти. У кого є якесь особистісне ставлення до мене – це їхнє ставлення. З кожним днем я зустрічаюся з такими людьми все більше і більше. Що зробиш. Це її особисті слова, які я вам підтвердити не можу і абсолютно ніхто не може. Бо те, що вона мені сказала і що я їй сказала – цього ніхто не чув. Це плітки", - заперечила Яна Брус.

На запитання, чи справді депутатка вимагала у працівниці міськради призначити двох її представників до експертної групи, Яна Брус відповіла:

"Я в неї не вимагала нічого. У мене були певні домовленості з міським головою і Василем Зазуляком. Вона мені подзвонила і почала розказувати – що вона мені сказала, невже я її не чую, що я маю дати одного представника. А я кажу – я дала двох, бо я про це домовилася. А вона перевела… не хочу про це говорити, чим закінчилася наша розмова і що вона мені сказала. Я не вважаю, що це та тема, яку варто висвітлювати. Але якщо вважаєте за потрібне – висвітлюйте".

"Можна зробити попередження"

Своєю чергою голова постійної комісії з питань законності, прав і свобод людини, регламенту, депутатської діяльності, етики та запобігання корупції Чернівецької міськради Тетяна Шепелько цитує регламент міськради:

"Згідно розділу восьмого "Етика, дисципліна, конфлікт інтересів та заходи впливу" статті 59-ої пункту першого депутат Ради, здійснюючи свої депутатські повноваження, повинен дотримуватися правил депутатської етики, в тому числі керуватися у своїй діяльності та поведінці загальновизнаними принципами порядності, честі і гідності; не допускати образливих, дискримінаційних висловлювань, не використовувати в публічних виступах недостовірні або неперевірені відомості стосовно органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ і організацій, їхніх керівників та інших посадових чи службових осіб, депутатських фракцій, груп, окремих депутатів Ради, громадян".

"Також у законі про статус депутата місцевих рад передбачено, що депутат не має права висловлювати такі оціночні судження дискримінаційного, образливого характеру, принижувати інших. Але чи мала би я оцінити цей конфлікт з точки зору порушення правил нашого регламенту та Закону України про статус депутатів місцевих рад? У моїх повноваженнях як голови комісії законності і взагалі в повноваженнях комісії законності написано, що ми даємо оцінку не тільки діям депутата, але й діям посадових осіб виконавчих органів міської ради. Тобто зі скаргою на поведінку Тані Базь до нас може звернутися Яна Брус. А вона неодноразово висловлювалася щодо того, що Таня їй хамить у відповідь. Також зі скаргою на поведінку Яни Брус може звернутися Таня Базь щодо того, що була якась принизлива риторика у її бік. На підставі розгляду цих обох скарг я би вбачала попередження і одній, і другій щодо недопустимості такої поведінки. Але не більше", - зазначила Тетяна Шепелько.

Як відомо, у Чернівцях вісім кандидатів у депутати міськради від партії "Народний контроль" відмовились від кандидування до ради. Яна Брус стала депутаткою після того, як від депутатського мандату відмовився Михайло Кисилиця.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
26-03-2021, 20:49
Коментарів 0 Переглядів 17 835

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.