RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: бургомістр, якого називали батьком Чернівців

Він був справедливою людиною, допомагав убогим, сиротам. Витрачав власні кошти на парки, сквери, спорудження пам’ятників. Жертвував значні суми на лікування важкохворих. Під час голоду та епідемії 1861-1866 років, коли в Чернівцях померло 2276 осіб, наказав виловити всю рибу зі ставків, що були у його маєтку, і роздати людям. Подарував місту великий годинник чеського виробництва, який досі висить на ратуші.

Працював – як мурашка



"В історії Чернівців навряд чи знайдеться інший діяч міського самоврядування, який зробив би для міста стільки корисних справ, як Антон (Антоній) Кохановський, – вважає історик Олександр Масан. – Поляк за походженням, галичанин за народженням, він пов’язав свою долю з Буковиною та її столицею, залишивши в анналах чернівецької історії яскравий слід, а в пам’яті нащадків – глибоку шану і вдячність".

Невідома Буковина: бургомістр, якого називали батьком Чернівців


На фасаді будинку № 5, що на Центральній площі, висить меморіальна дошка, яка засвідчує, що тут проживав барон Антон рицар Кохановський фон Ставчан.

Він представляв інтереси виборців у магістраті протягом 42 років. Із них 26 був бургомістром. Також неодноразово обирався депутатом та маршалком крайового сейму, депутатом австрійського парламенту. Це феноменальний випадок не тільки в історії Чернівців, а й Східної Європи.

Діяльність Антона Кохановського збігається з бурхливим економічним розвитком міста. Незважаючи на свій поважний вік (70 років), він узявся за розбудову комунального господарства. Казали, що він працював, як мурашка, і своїм прикладом показав, що може одна людина зробити для громади. Місту потрібні були водогін, каналізація, електромережа, громадський електротранспорт. Усе це вимагало великих коштів. Та Кохановський володів талантом переконувати депутатів виділити їх. Міськрада оголосила низку конкурсів на відповідні проекти. Так було збудовано водогін та водозабір, прокладено каналізацію.

Згодом будується і впроваджується у дію теплова електростанція (на розі нинішніх вулиць Глінки та Лесі Українки). У лютому 1896 року на центральних вулицях уперше засяяло електричне світло. А 3 березня – вже й у ратуші "була зала нарад вперше електрично освітлена. З цієї нагоди зробили радники овацію свому бурмістрови" – писала газета "Буковина".

Побудував резиденцію і театр

Невдовзі у Чернівцях розпочалося прокладання трамвайної колії від Народного саду (Центрального парку імені Т. Шевченка) до залізничного вокзалу. І вже 18 липня 1897 року через місто проїхав перший трамвай.

За час бургомістерства Антона Кохановського у місті з’являються визначні споруди: резиденція Буковинських Митрополитів (1862 – 1882), Кафедральний собор (закінчено при Кохановському 1864), Вірменська церква (1869 – 1875), вчительська семінарія (1882 – 1883). Вінцем його діяльності стало спорудження в 1904-1905 роках нового театру на площі Єлизавети (Театральній). Він був збудований у рекордні терміни – лише за 15 місяців, завдяки солідним кредитам, які надали банки. Цей храм муз за архітектурою та інтер’єрами не поступався кращим віденським театрам.

1904 року в місті відкрили Віденський банківський союз, представництво Галицького іпотечного банку. Центральні вулиці почали викладати бруківкою, на що були виділені значні кошти.

За своє довге життя бургомістр отримав чимало цісарських нагород і відзнак. 1872 року його нагородили орденом Залізної Корони третього ступеня, а також шляхетським званням – Антоній рицар Кохановський фон Ставчан. Він також отримав ордени Франца Йосифа і Залізної Корони другого ступеня. А 1898 року його було удостоєно папського ордена Святого Георгія із зіркою та звання Командора ордена.

Будучи вже людиною похилого віку, 1905 року Антон Кохановський попросив, щоби його звільнили з посади бургомістра. Тоді ж депутати обрали його почесним бургомістром, на його честь назвали одну з центральних вулиць.

Ще більше цікавих історій із життя Чернівців та області у минулому читайте в нашій рубриці "Невідома Буковина"

Відійшов у вічність Антон Кохановський у ніч на 10 вересня 1906 року.

У Чернівцях оголосили триденний траур, на установах вивісили чорні прапори. В останню путь батька міста, як шанобливо називали його чернівчани, проводжала багатотисячна процесія. Поховали його в родинному склепі на Руському кладовищі.

Цікаві факти із життя бургомістра

*Антон Кохановський був президентом Чернівецького товариства електростанції і трамваю, оскільки ці підприємства перебували в комунальній власності. Також був віце-президентом Товариства місцевих залізниць Буковини.

*Упродовж багатьох років Антон Кохановський очолював міську раду шкільництва, місцеву санітарну раду, раду у справах нужденних і фонд нужденних. Він був членом правлінь фінансово-промислових установ, створених за участю міської ради, зокрема Буковинської ощадної каси. За його сприяння у 1900-1901 роках було збудовано прекрасне приміщення дирекції цієї першої у Чернівцях і на Буковині банківської установи. Зараз тут знаходиться художній музей.

*Ще на початку 60-х років XIX століття А. Кохановський став членом-засновником, а згодом і головою Товариства плекання музичного мистецтва на Буковині або Музичного товариства. Завдяки його старанням було збудовано концертний зал (нині – філармонія).

*А. Кохановський належав до ініціаторів створення і був головою Товариства прикрашення Чернівців, яке ставило за головну мету озеленення міста. Робили це за власні кошти. Товариство заклало нинішній парк імені Ю. Федьковича, скверик на розі вулиць Головної та Шкільної.

*А. Кохановський був засновником і заступником голови Буковинського промислового музею. Там виставлялися вироби народних майстрів і місцевих промислових підприємств.

*Після смерті Антона Кохановського його син у 1920 році продав їхній будинок на Центральній площі банкові. Тут свого часу проживала письменниця Ольга Кобилянська. Її прихистили друзі в нотаріальній конторі.

Довідка

Антон Кохановський народився 17 листопада 1817 року в Тернополі у польській родині. Його батько був дрібним урядовцем. У пошуках кращого життя сім’я 1823 року переїхала до Чернівців. Подальше життя Антона Кохановського було пов’язане з нашим містом. Тут він навчався в гімназії. Після закінчення правничих студій у Львівському університеті працював спочатку у Станіславі (нині Івано-Франківськ) дрібним службовцем. 1850 року його перевели до Чернівців.

Майже 25 років свого життя Антон Кохановський віддав адвокатурі, завоювавши великий авторитет серед чернівчан і колег, які обрали його головою Буковинської палати адвокатів. 1864 року Чернівці отримали право автономного самоврядування. У зв’язку з цим відбулися вибори депутатів до першого магістрату. Серед них був і Кохановський, який представляв інтереси виборців у магістраті протягом 42 років.

1866 року чернівчани вперше обрали його бургомістром. Пізніше переобирали ще на чотири терміни (без перерви) до 1874-го. А з 1887 до 1905 року А. Кохановський був обраний на цю посаду ще п’ять разів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
10-03-2021, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 2 667


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!