RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Де депутат? У нас його немає»: як журналістка "МБ" ходила на прийом до нових обранців

Уявіть собі, що ви – пенсіонер. З Інтернетом не "дружите", а внуки, які би могли допомогти - далеко. А у вас роками не вирішується якась проблема. І от ви вирішили піти на прийом до свого депутата.

Та тільки минули чергові вибори, а ви й не знаєте, хто депутат від вашого округу і де він проводить прийом, пише molbuk.ua.



Більшість пенсіонерів "по старинці" звертаються до ЖРЕПів – саме там раніше депутати зазвичай проводили прийом виборців.

"Ми не в курсі"

Вирішила спочатку піти цим шляхом і я. Телефоную у кілька навмання вибраних ЖРЕПів. Кажу, що старенька сусідка попросила мене з’ясувати, хто наш депутат і де проводить прийом.

Першим натрапляю на ЖРЕП №5, що на вулиці Космодем’янської.

"Вам краще у міськраду подзвонити, тому що ми не в курсі. У нас депутата немає, він до нас не приходить. У ЖРЕПах то ще давно колись приймали, зараз уже ні. Краще передзвоніть у міськраду, вам там дадуть точну інформацію", – сказали мені у приймальні.

Така ж невдача мене спіткала у ЖРЕПі №17 (вулиця Південно-Кільцева) та ТОВ "Єврокомунбуд" (колишній ЖРЕП № 9, вулиця Шевченка). У приймальнях мені радили звернутися до міськради.

Лише у ЖРЕПі №14 вулиці Щербанюка пощастило. Працівниця приймальні поцікавилася адресою "сусідки" і сказала хвилинку зачекати. Потім продиктувала:

"Записуйте: Андрій Володимирович Шалєєв, кожний перший вівторок місяця, з 16.00 по 18.00".

"О, дякую! – радію. – Але він точно буде проводити прийом? Щоби моя сусідка не йшла даремно".

"Не хвилюйтеся. Нехай сусідка підходить, потрапить на прийом", – запевнили мене.

Цікаво, що потім я побачила, що в тому ж ЖРЕПі прийом проводить і інша депутатка – Наталія Фрунзе.
З почутого роблю висновок: якби була пенсіонеркою без Інтернету, то навряд чи змогла би потрапити на прийом до депутата.

"Депутати у процесі надання інформації"

Далі спробувала пошукати графік прийому виборців вже на сайті міськради. У розділі "Міська рада" висів ще старий графік депутатів попереднього скликання.

Зателефонувала секретарці міськради Марині КИРИЛЮК.

– Пані Марино, чому на сайті міськради досі немає графіка прийому депутатів нового скликання, натомість є лише попереднього?

– У міру того, як буде зібрана вся інформація про графік прийому кожного депутата, буде оприлюднено спільний графік. Депутати наразі в процесі надання цієї інформації. Я попрошу, щоби вони це зробили якомога швидше. Наразі інформація про графік прийому того чи іншого депутата висвітлюється там, де подаються дані про нього. Я вже попросила, щоби забрали графік депутатів попереднього скликання.

– Якщо депутат не проводить зустрічей із виборцями, чи можна звертатися до керівництва міськради з вимогою його якимось чином покарати?

– Депутат не є найманим працівником. Контроль за ним можуть здійснювати виключно виборці, які його обирали. А також представники ЗМІ, які пильно висвітлюватимуть дотримання графіка. Ми не можемо примушувати депутатів, щоби вони належним чином виконували свої обов’язки. Вони їх виконують у рамках своєї свідомості, а також своїх вмінь та часу.

Щодо санкцій, то вони визначені Виборчим кодексом. Звісно, невиконання своїх обов’язків депутатом може стати підставою для порушення питання про переобрання. Цей процес хоч і спрощений, але досить складний. Коротший та найбільш ефективний шлях впливу на депутата – громадський осуд або публічне висвітлення. Тому треба обов’язково повідомляти про такі речі.

По-друге, з огляду на те, що у нас карантин, бачу, що деякі депутати проводять онлайн-прийоми, спілкуються через соцмережі. Це теж гарна ідея. Особисто зустрітися з виборцем – це важливо, але, з огляду на умови, в яких ми зараз живемо, онлайн-приймальня також є гарним виходом.

Графік прийому з’явився після дзвінка

Наша розмова з Мариною Кирилюк відбулася 15 лютого в першій половині дня. А вже через кілька годин, зайшовши на сайт міськради, я виявила, що графік прийому виборців депутатами попереднього скликання зник.

Натомість з’явився графік прийому чинних депутатів. У ньому опублікований графік роботи частини депутатів від фракцій "Єдина Альтернатива", "Європейська солідарність", "Пропозиція", "Слуга народу", "Народний контроль".

Натомість немає жодної інформації про роботу депутатів, яких ТВК довго не реєструвала, – депутатів від "Команди Михайлішина" та "Рідного міста".
Ще одна деталь.

У Регламенті міськради минулого скликання було зазначено, що депутат здійснює прийом виборців не рідше одного разу на місяць. У новому ж Регламенті про обов’язок депутата проводити прийому виборців немає жодної згадки.

Щоправда, все це є у Законі України "Про статус депутатів місцевих рад", який і регламентує діяльність міських депутатів.

"Визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян; вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення", – написано там.

Де дізнатися графік прийому свого депутата:

- сайт Чернівецької міської ради (розділ "Міська рада", пункт "Графік прийому виборців депутатами Чернівецької міської ради VІII скликання)

- Відділ звернень громадян (Центральна площа, 1, І поверх, кабінет № 112. Телефони: 38(0372) 52-22-15, 38(0372) 52-38-92).


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
20-02-2021, 13:30
Коментарів 0 Переглядів 1 948

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.