RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«В меню сама капуста»: у Чернівцях перевірять, чим годують дітей у дитсадку

Чернівецький міський голова Роман Клічук видав розпорядження про створення комісії з метою перевірки якості харчування дітей у дитсадку №5.

Відповідний документ опублікований на сайті Чернівецької міськради, пише molbuk.ua



"Відповідно до статей 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", беручи до уваги звернення депутата Чернівецької міської ради VІІІ скликання Наталії Фрунзе, створити комісію з метою перевірки якості харчування дітей у дошкільному навчальному закладі №5 м. Чернівців…" - йдеться у розпорядженні міського голови.

До складу комісії внесли заступника міського голови Юрія Лесюка, чиновників управління освіти. Комісія повинна надати висновки та пропозиції до 26 лютого.
За словами депутатки та віднедавна радниці мера Наталії Фрунзе, за зверненням якої і створили комісію, до неї звернулися батьки зі скаргою на недостатнє та одноманітне харчування у дитсадку №5.

"До мене звернулися батьки з проханням звернути увагу на те, що у садку однотипно харчують дітей. У всіх стравах переважає капуста, яку діти не хочуть їсти. Рагу з капустою, борщ із капустою… І хоча, згідно стандартів, там має бути м’ясо та риба, їх фактично немає. І дуже маленькі порції. Тому я написала звернення на перевірку, щоби розібратися у ситуації.

Заступниця керівника міського управління освіти Ніна Вітковська переконана, що це, швидше за все, прикре непорозуміння.

"Усі садочки подають нам у бухгалтерію меню для обрахунку батьківської плати за харчування. Я подивилася щоденне меню за січень-перший тиждень лютого у ДНЗ №5. Хочу сказати, що кожного дня в дітей були і м'ясо, і рибка, і всі необхідні продукти. Меню відповідало тим вимогам, які зазначені в інструкції з організації харчування. Тому я не знаю, звідки така не зовсім достовірна інформація", - наголошує Ніна Вітковська.

Посадовиця зазначає, що деяких продуктів справді не було у січні. Але їхній перелік невеликий.

"У січні у зв’язку з тим, що не були проведені відкриті торги на сир кисломолочний, яйця, борошно, печиво та вафлі, ці продукти були відсутні у меню. Проте все решта було. Щодо скарг батьків, що у меню переважала капуста – за період з 15 січня по 5 лютого капуста була тричі. 22 січня, наприклад, на вечерю було суфле м’ясне і на гарнір тушкована капуста. 25 січня була риба з гарніром із капустою. І ще одного разу був капусняк на першу страву. Все", - стверджує чиновниця.

Для переконливості Ніна Вітковська зачитує меню одного днів у дитсадку:

"На сніданок була ячмінна каша на цільному молоці, батон із маслом, молоко, яблука свіжі. На обід – червоний борщ, фрикадельки курячі з молочним соусом, каша кукурудзяна, салат з буряка, хліб, компот. На вечір: тюфтельки рибні, рис із овочами, огірок консервований, батон, кавовий напій з молоком...", - перелічує.

"Щоби стверджувати, що маленькі порції, треба в той момент прийти і зробити контрольне зважування порцій. Але, повірте, ніхто не буде ризикувати і зменшувати порції, адже це контролюється в будь-який момент – можуть прийти і зважити", - переконана Ніна Пилипівна.

Усе ж заходів вжили. Напередодні дитсадок відвідали представники управління освіти, з керівництвом закладу провели розмову.

"Ми переговорили з завідувачкою і попросили, щоби більше було інформації там, де батьки залишають дітей, щоби вони бачили, чим годують дітей. Бо раніше, коли батьки приходили в садочок, вони могли бачити контрольні порції, для них проводили ідегустаційні дні. А зараз у нас спілкування відбувається в основному в телефонному режимі. То, може, інформації не вистачає. Я так гадаю, що це, можливо, питання у тих батьків, які тільки почали відвідувати садочок і не дуже обізнані з усім", - розмірковує Н. Вітковська.

"Звичайно, що питання організації харчування у нас на постійному контролі. І раз такий тривожний сигнал, ми будемо вкотре акцентувати увагу відповідальних осіб за харчування – і директорів, і дієтичних сестер, які працюють у садочках, щоби посилили контроль за процесом приготування їжі на харчоблоці і процесом споживання їжі. Проведемо роботу з помічниками та самими вихователями, щоби вони стежили, щоби дітки з’їдали необхідну порцію, яка виділяється дитині", - пообіцяла чиновниця.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
11-02-2021, 18:43
Коментарів 0 Переглядів 4 179

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.