Невідома Буковина: традиційні страви краю в Різдвяний піст

Новини Чернівців / Про Чернівці / Невідома Буковина
3 386
0
Невідома Буковина: традиційні страви краю в Різдвяний піст

Із 28 листопада розпочався православний Різдвяний піст (Пилипівка), встановлений на честь Різдва Христового, і триватиме до 6 січня.

У Буковинському центрі культури і мистецтва розповіли, які зі страв (автентичних, смачних, колоритних) можемо дозволити собі у піст.



Про піст на Буковині існує дуже гарна приказка - "Говів вчєра, говів нині, маю совість єк в дитини". Обмеживши себе у скоромному - молочному, м`ясному, стравах з яєць - людина вчиться не тільки виховувати власну силу волі, а й очищувати організм, додаючи йому довгого віку.

Передусім для буковинського господаря головною стравою була кулеша, кулешка (мамалига, мамаличка). Існують навіть цілі суперечки, котра назва правильна. Одна з них українська, одна - румунська. А австрієць Георг Дроздовський у книзі "Тоді в Чернівцях і довкола. Спогади старого австрійця" розтлумачує так: це буковинська палента, яка обов`язково кроїться не ножем, а ниткою. Особливо цікавим є гуцульський варіант приготування кулеші: з домішуванням вареної картоплі.

Отже, як варити кулешу? Тут наводимо розшифрований з транскрипції запис, зроблений у селі Банилів Вижницького району від Барбазюк Гафії Василівни 1929 р.н.: "Бирут банєк-чівунок, насипає води, далі кладут на шпаргат на кулко. Вода має закипіти і далі сип`є курудзіну муку, кулешірем мішєют і не забувают дати пушку соли, бо кажут, шо то великий гріх варити кулешку без соли".

Респондентка не описує важливий технологічний секрет - ритмічно вимішувати за рухом сонця, як і інші види хліба. Чому важливо вимішувати швидко? Аби не було "гозликів", тобто борошняних крупинок, а сама кулеша щоби не пригоріла до кулешінника.

Які ще страви годяться до посту?

- вареники (пироги) з картоплею, смаженою цибулькою і грибами;
- кроїниці (замішане тісто, як на вареники, але з додаванням вареної картоплі, припечене з двох сторін на шпаргаті;
- польський (барабуліний) салат: картопля в мундирах шматками, сира цибуля з оцтом дрібно посічена, смажена цибуля з олієм, сіль, дехто додає ще квашений огірок;
- вареники (пироги) з квашеною капустою;
- роблений борщ з сушеними грибами;
- печені яблука.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

Не перевищуйте швидкість: де у Чернівцях працюють камери, які фіксують порушення ПДР
У Чернівцях завтра перекриють завантажену вулицю: будуть обрізати дерева
Контролювали весь повітряний простір Європи: відомий мандрівник показав колишній секретний об’єкт на Буковині - відео
Витягати з того світу – це просто робота: Чернівецький центр екстреної медичної допомоги очолив рейтинг успішних реанімацій в Україні
ексклюзив
Чернівчан просять достойно провести загиблого солдата Василя Зельмановича
На Буковині модернізують залізничний пункт пропуску через українсько-румунський кордон
Місця вистачає не всім: у яких школах діти навчаються змішано через малі укриття
Нинішній епідсезон на Буковині був важким: від грипу померло четверо людей
Герої Буковини: під час виконання бойового завдання загинув Григорій Малиш
ЧТУ хоче купити три нові тролейбуси за 50 мільйонів гривень

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм