RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Невідома Буковина: традиційні страви краю в Різдвяний піст

Із 28 листопада розпочався православний Різдвяний піст (Пилипівка), встановлений на честь Різдва Христового, і триватиме до 6 січня.

У Буковинському центрі культури і мистецтва розповіли, які зі страв (автентичних, смачних, колоритних) можемо дозволити собі у піст.



Про піст на Буковині існує дуже гарна приказка - "Говів вчєра, говів нині, маю совість єк в дитини". Обмеживши себе у скоромному - молочному, м`ясному, стравах з яєць - людина вчиться не тільки виховувати власну силу волі, а й очищувати організм, додаючи йому довгого віку.

Передусім для буковинського господаря головною стравою була кулеша, кулешка (мамалига, мамаличка). Існують навіть цілі суперечки, котра назва правильна. Одна з них українська, одна - румунська. А австрієць Георг Дроздовський у книзі "Тоді в Чернівцях і довкола. Спогади старого австрійця" розтлумачує так: це буковинська палента, яка обов`язково кроїться не ножем, а ниткою. Особливо цікавим є гуцульський варіант приготування кулеші: з домішуванням вареної картоплі.

Отже, як варити кулешу? Тут наводимо розшифрований з транскрипції запис, зроблений у селі Банилів Вижницького району від Барбазюк Гафії Василівни 1929 р.н.: "Бирут банєк-чівунок, насипає води, далі кладут на шпаргат на кулко. Вода має закипіти і далі сип`є курудзіну муку, кулешірем мішєют і не забувают дати пушку соли, бо кажут, шо то великий гріх варити кулешку без соли".

Респондентка не описує важливий технологічний секрет - ритмічно вимішувати за рухом сонця, як і інші види хліба. Чому важливо вимішувати швидко? Аби не було "гозликів", тобто борошняних крупинок, а сама кулеша щоби не пригоріла до кулешінника.

Які ще страви годяться до посту?

- вареники (пироги) з картоплею, смаженою цибулькою і грибами;
- кроїниці (замішане тісто, як на вареники, але з додаванням вареної картоплі, припечене з двох сторін на шпаргаті;
- польський (барабуліний) салат: картопля в мундирах шматками, сира цибуля з оцтом дрібно посічена, смажена цибуля з олієм, сіль, дехто додає ще квашений огірок;
- вареники (пироги) з квашеною капустою;
- роблений борщ з сушеними грибами;
- печені яблука.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
1-12-2020, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 3 306

Каталог фірм