Із 28 листопада розпочався православний Різдвяний піст (Пилипівка), встановлений на честь Різдва Христового, і триватиме до 6 січня.
У Буковинському центрі культури і мистецтва розповіли, які зі страв (автентичних, смачних, колоритних) можемо дозволити собі у піст.
Про піст на Буковині існує дуже гарна приказка - "Говів вчєра, говів нині, маю совість єк в дитини". Обмеживши себе у скоромному - молочному, м`ясному, стравах з яєць - людина вчиться не тільки виховувати власну силу волі, а й очищувати організм, додаючи йому довгого віку.
Передусім для буковинського господаря головною стравою була кулеша, кулешка (мамалига, мамаличка). Існують навіть цілі суперечки, котра назва правильна. Одна з них українська, одна - румунська. А австрієць Георг Дроздовський у книзі "Тоді в Чернівцях і довкола. Спогади старого австрійця" розтлумачує так: це буковинська палента, яка обов`язково кроїться не ножем, а ниткою. Особливо цікавим є гуцульський варіант приготування кулеші: з домішуванням вареної картоплі.
Отже, як варити кулешу? Тут наводимо розшифрований з транскрипції запис, зроблений у селі Банилів Вижницького району від Барбазюк Гафії Василівни 1929 р.н.: "Бирут банєк-чівунок, насипає води, далі кладут на шпаргат на кулко. Вода має закипіти і далі сип`є курудзіну муку, кулешірем мішєют і не забувают дати пушку соли, бо кажут, шо то великий гріх варити кулешку без соли".
Респондентка не описує важливий технологічний секрет - ритмічно вимішувати за рухом сонця, як і інші види хліба. Чому важливо вимішувати швидко? Аби не було "гозликів", тобто борошняних крупинок, а сама кулеша щоби не пригоріла до кулешінника.
Які ще страви годяться до посту?
- вареники (пироги) з картоплею, смаженою цибулькою і грибами;
- кроїниці (замішане тісто, як на вареники, але з додаванням вареної картоплі, припечене з двох сторін на шпаргаті;
- польський (барабуліний) салат: картопля в мундирах шматками, сира цибуля з оцтом дрібно посічена, смажена цибуля з олієм, сіль, дехто додає ще квашений огірок;
- вареники (пироги) з квашеною капустою;
- роблений борщ з сушеними грибами;
- печені яблука.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
1-12-2020, 22:00
0
3 306