RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Коронавірус, грип та інші ГРВІ: лікарка з Чернівців розповіла, як уберегтися від хвороб у холодну пору

Паралельно з пандемією COVID-19 розпочався сезон різноманітних гострих респіраторних вірусних інфекцій. Їхніми збудниками є коронавіруси, віруси грипу, парагрипу та інші.

Що потрібно робити, щоби зменшити ризики захворіти, molbuk.ua пояснила доцентка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ Анюта Сидорчук.



Найпоширеніший та спільний шлях інфікування збудниками ГРВІ - повітряно-краплинний, тому в цей період так важливо дотримуватися маскового режиму, уникати скупчень людей та контактів з хворими.

"Відомо, що коронавіруси передаються від хворої людини до здорової з крапельками слизу, виділень з дихальних шляхів (повітряний, аерозольний шляхи) та через забруднені руки, слизову оболонку рота, носу й очей (контактний шлях), існують докази щодо фекально-орального механізму зараження. За останніми даними, не виключають статевий шлях передачі через прямий контакт слизових оболонок геніталій.

Віруси грипу – передаються повітряно-краплинним шляхом, можуть заражатися члени родини і мешканці одного приміщення, співробітники одного колективу тощо. Аденовіруси – традиційно повітряно-крапельним механізмом, а також з брудними руками від людини до людини через предмети довкілля, в побуті, в організованих колективах шкіл, садків, кампусів тощо)", - розповідає експертка.

Оскільки віруси можуть "дрейфувати" в повітрі навколо людей з респіраторними ознаками, лікарка радить дотримуватись кількох простих правил.

"Насамперед - постійно серед людей носити як мінімум хірургічну маску, яка не є вологопроникною як тканинні "модні", кольорові, дизайнерські чи саморобні. Респіратори є кращим рішенням. При цьому – в хірургічній масці або респіраторі треба продовжувати дотримуватися соціальної дистанції не менше 2 м. Відомо, що в середньому один хворий чи носій вірусу може заразити до 3 людей навколо", - зауважила Анюта Сидорчук.

Крім того, важливо тримати руки максимально чистими і продезінфікованими, перебувати в провітрених і продезінфікованих приміщеннях. Навіть безсимптомно хворі можуть виділяти вірус, так, наприклад, можна інфікуватися у громадських місцях і вбиральнях.

"Раджу збалансовано та повноцінно харчуватися і висипатися, за потреби вживати додатково вітамін С, адаптогени, трав’яні відвари, настої, чаї та інші традиційні і нетрадиційні заходи, які були дієвими саме для Вас в минулому восени та взимку, коли Ви не хворіли на застуди", - додала медик.

Варто також розглянути зі своїм сімейним лікарем доцільність вакцинації від грипу: нині в аптечній мережі доступні вакцини ДжіСіФлю (Корея), "Ваксигрип Тетра" (Франція) та інші. Від інших респіраторних вірусів доступних вакцин в Україні немає, проте можливо уберегтися від ускладнень у разі захворювання грипом.

Нагадаємо, нещодавно в Чернівцях зафіксували випадок одночасного інфікування грипом та коронавірусом. Стрімкий розвиток хвороби призвів до летального результату.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
20-10-2020, 21:55
Коментарів 0 Переглядів 4 911

Теги -

"Ви, напевно, навіть не уявляєте до кінця, як допомогли", - звернувся президент до учасників Курської операції

Попри юний вік, захисник пройшов найгарячіші напрямки фронту
Він готував координати для ракетно-дронових ударів по Чернівецькій області.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Представили твори Тамари Покотило та Івана Малованюка


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.